Operakällarens vinlista och dess prissättning

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av MartinE, 29 maj 2014.

 1. MartinE

  MartinE Medlem

  I samband med Stockholm marathon (ja, jag springer) har det blivit tradition att sambon och jag passar på att beta av några av Stockholms bättre restauranger! Nu till helgen är det dags igen och så här ser årets bokningar ut: fredag lunch har vi bokat bord på Mathias Dahlgren Matbaren, fredag kväll blir det ett besök hos Ekstedt och lördag kväll blir det premiärbesök på Operakällaren.

  För att förbereda mig inför lördagens besök på Operakällaren sitter jag nu och bläddrar (och dreglar…) i deras fantastiska vinlista. Det generella plusset som slår en är givetvis den fantastiska bredden (och djupet)! Det generella minuset är prisnivån… Men det som framförallt överraskar är den udda prissättningen bland champagnerna! För att ta några exempel: Salon 1997 och 1999 kostar 10 000 kr flaskan! Ja, ni läste rätt. Det är givetvis tokdyrt i sig, för champagner som fortfarande finns tillgängliga på marknaden och där t o m Systembolaget valt att sänka priset i två omgångar, men blir särskilt iögonfallande när de samtidigt ”bara” tar 8 000 kr för Salon 1983! Jag inser att det givetvis handlar om det klassiska förhållandet mellan utbud och efterfrågan. Kanske har de blivit sittande på ett omotiverat stort lager 83or, samtidigt som bratsen vaskat alldeles för många 99or uppe på Caféet… :confused: Men den bestående känslan blir ändå att de helst inte vill sälja sina Salonflaskor (bortsett från den där 83:an då…), utan tycker det är ganska fräckt att kunna stoltsera med många årgångar i vinlistan! Som jämförelse kostar exempelvis Cuvée William Deutz 1996 11 000 kr på jeroboam och man kan få en Amour de Deutz 1998jeroboam för 9 000 kr! Och man får en Krug 1988 för 6 000 eller en Krug 1976 för 7 200 kr.

  Bland odlarna tar de exempelvis 1 400 kr för Pierre Peters Cuvée de Réserve (finns på SB för 299 kr flaskan…) och 1 800 kr för en Francis Boulard Le Rachais 2006 (461 kr på SB)! Samtidigt får man en Egly-Ouriet Millésime 1998 för 1 850 kr, vilket får betecknas som ett väldigt blygsamt påslag i sammanhanget.

  Hur tror ni de tänker? De har givetvis koll på marknadspriserna. Är det deras gäster som har så dålig koll eller helt enkelt inte bryr sig vad de betalar?
   
  ChristianB gillar detta.
 2. KockJohan

  KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

  Pierre Peters är det större efterfrågan på. Och enligt min erfarenhet ni som käkar på OK brukar inte ha någon större brist på pengar, så är det något som säljer så är de inte rädda att käna en extra slant på vinerna, vilket de inte kan göra på samma sätt med maten.
   
 3. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Ett påslag på 8241 kr eller 468,5% för att bära en flaska Salon 97 den långa vägen från Regeringsgatan, stå för räntekostnaden medan den ligger och svalnar efter inköp, öppna den och hålla med glas måste väl anses som fullt rimligt. ;)
  Kutym är kanske också att man ger sommelieren ett stadigt glas av flaskan och beställer en andra flaska som vaskas? :cool:
   
  MartinE och Vino fino gillar detta.
 4. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  Har varit där två gånger och käkat första gången blev det en Bollinger RD 1996 och andra gången en Clos de Goisses -79.
  Brukar variera lite vissa flaskor känns som guldkorn med bra prissättning medans tex Salon är way off.
  Men bläddra igenom lite så brular man hitt något vettigt. För övrigt så är det väldigt fin miljö och bra mat.
   
 5. MartinE

  MartinE Medlem

  Lite så känns det. Och det blir absolut inga problem att hitta något vettigt! Det är bara frågan hur mycket det får kosta...

  CdG 79 hade varit underbart att testa!
   
 6. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  Har dom inte kvar dem då? tror vi betala 3200 för den.
   
 7. MartinE

  MartinE Medlem

  Skumpagne gillar detta.
 8. ChristianB

  ChristianB Medlem

  Så... Hur gick löpningen? Jag gjorde mitt första marathon igår och är ju rätt mör idag. :p Men jag är nöjd; 4 h 23 minuter och endast några minuter promenad kring 38 km-strecket! Hade tänkt fira med en Roland Champion Special Club 2008 men jag kände ingen lust att öppna flaskan själv igår kväll.
   
 9. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  Bra jobbat!! Kan du stå upp idag?
   
 10. ChristianB

  ChristianB Medlem

  Stå upp ja, men jag rör mig ungefär som en pensionär när jag ska mellan rummen i lägenheten. :p Behöver ställa mig och diska, men det är ju det där med att "stå och diska" som får mig att avvakta...

  Tack!
   
  Skumpagne gillar detta.
 11. kayaker

  kayaker Cyklist

  Du vet väl om att det finns trevligare maror att springa? :)
   
  ChristianB gillar detta.
 12. ChristianB

  ChristianB Medlem

  Ja, det finns ju en rad olika ställen att besöka, men just nu är jag inte så peppad att springa igen faktiskt. Det lär ju ändra sig i och för sig. Jag har hört att New York Marathon är en häftig upplevelse, men att det ska vara svårt att hinna boka in sig. Det här var lite av en grej att göra, mer av "Man ska ha gjort det en gång i livet" än någon verklig löparfanatism från min sida. Jag är bättre på att göra kortare distanser. :)
   
 13. kayaker

  kayaker Cyklist

  Jag tänkte väl mer på maror som Marathon d'Alsace och Marathon du Médoc. Om du vill hålla dig till kortare sträckor så finn ju bl.a. La Champenoise och Semibeaune.
   
  MartinE och ChristianB gillar detta.
 14. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jädrigt bra jobbat, speciellt för en vinnörd. :bäver: Lite avundsjuk då jag själv ramlar ihop som en säck potatis efter två kilometer. Konditionen tenderar tyvärr inte att bli bättre av vinnörderi, det krävs nog många löpningar till bolaget tror jag, men om man dricker mycket sydamerikanskt så får man i alla fall bra styrketräning. ;)
   
 15. MartinE

  MartinE Medlem

  Grattis till avklarad premiär! Kul att du blev nöjd med tiden! Jag hade en bra tid i siktet, men fick tyvärr problem med vänster ben efter 32 km. Vid 38 var det i princip omöjligt att fortsätta springa, men stapplande lyckades jag ta mig i mål till slut (på 4:20). Men det är bara att slicka såren och ta nya tag nästa gång! Och jag fick ju tröstäta (och -dricka) på Operakällaren efteråt! :)
   
  Skumpagne och Mattias Schyberg gillar detta.
 16. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Fasen, jag får nog börja dricka mer Champagne, kanske blir jag lika duktigt som er då. :)
   
  Livermore och Skumpagne gillar detta.
 17. ChristianB

  ChristianB Medlem

  Tack! När gick du i mål?

  Bara att börja springa. Det är ju inte helt omöjligt att ta sig runt, men jag känner ju att jag borde tränat mer. ;)
   
 18. MartinE

  MartinE Medlem

  Bör ha varit ganska exakt 16:31.

  Man borde alltid tränat mer... :)
   
 19. ChristianB

  ChristianB Medlem

  Haha, då bör vi ha sprungit i mål ungefär samtidigt. Jag kom in någon gång där vi halv fem jag med. Men det var ju rätt många löpare så chansen att springa på någon (pun intended) är ju rätt liten.
   
  MartinE gillar detta.
 20. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Förutom att jag är grymt imponerad av eran insats ur ett tidsperspektiv så är jag nog ännu mer imponerad över att ni klarade att ta er runt utan att spilla ut era vinglas. :eek:
   
  MartinE och ChristianB gillar detta.

Dela sidan