På jakt efter Pinot Noir

Diskussion i 'Vin' startad av Omar Khayyam, 17 juli 2020.

 1. Omar Khayyam

  Omar Khayyam Medlem

  Tänkte att det saknades en tråd dedikerad till Pinot Noir i alla dess former. Är ju då och då någon som trots prisnivåer snöar in på Bourgogne - som trots detaljerade kartor förblir den kanske mest labyrintiska delen av vinlandskapet. Och de som är nyfikna på vad resten av världen har att erbjuda. Landskapet är så pass oöverblickbart även för hängivna entusiaster att jag tror att det finns mycket att vinna på litet erfarenhetsutbyte för alla intresserade. Lånar rubriken från Benjamin Lewins, MW, utmärkta bok In Search of Pinot Noir som jag fick tips om i annan tråd här på forumet: https://www.amazon.com/Search-Pinot-Noir-Benjamin-Lewin/dp/0983729204

  Öppnar med att göra litet reklam för ett roligt webinar imorgon med några riktiga tungviktare vars viner också finns tillgängliga på SB då och då. Sen tror jag inte att det går att få tag på de viner som provas imorgon på webinaret med Ted Lemon (Littorai) och Jean-Nicolas Méo (från Méo-Camuzet i Bourgogne och Nicolas-Jay i Oregon), men kan nog vara intressant ändå:

  https://us7.campaign-archive.com/?e=[UNIQID]&u=2b98be077bab2b610f069995d&id=0ffc773744
   
  Last edited: 17 juli 2020
  Nyllet, Sonderlese, ranmos och 10 andra gillar detta.
 2. Adam Frisch

  Adam Frisch Vinmakare

  Jag har druckit sjuka mänger PN genom åren, främst nya-världen. Det var i princip allt jag drack. Tills nu. Jag har kommit till en punkt där jag måste ta en paus från Pinot. Kände att dom alla började flyta ihop stilmässigt och att jag helt enkelt inte njöt av dom på samma sätt. Kommer tillbaks till Pinot en vacker dag, men nu har jag inte öppnat en flaska på flera månader.

  Hursomhelst, så här är några favoriter från Nya Världen.

  Oregon:
  Patricia Green Cellars - perfekt balans mellan nya och gamla världen i stil. Väldigt eleganta.
  Goodfellow - kanske den mest strama och burgundiska av alla Amerikanska PN.
  Kelley Fox - liknande i stil med Patricia Green.
  Antica Terra - stora viner, men kan vara fantastiska om man är på humör. Kultproducent.
  King Estates - en storproducent som kanske i normala fall inte skulle platsa på en mer eklektisk lista, men deras viner är mkt bra.
  Bergström - ofta jordiga och klassiska PN från denna producent som har svenskt ursprung.

  Kalifornien:
  Dragonette - liten Santa Barbara producent som gör magiska PNs.
  Ceritas - mkt strama för att vara från Kalifornien. Kultproducent, men värt varenda öre. Deras Zephyr Chardonnay tycker jag är den bästa i världen. Spöar allt.
  Failla
  Au Bon Climat
  Liquid Farm
  Arnot-Roberts - kultproducent, svårt få tag på.
  Hirsch
  Kutch
  Rhys
  Tyler - en till liten Santa Barbaraproducent som gör fantastisk återhållsamma viner.
  Lioco - prisvärda för att vara USA
  Paul Lato
  Williams Selyem - en gammal kultproducent som kanske avtagit en del, men vinerna är fortfarande bra.
  Rivers-Marie - ny kultmakare. Har inte testat, men fick 100 poäng, vilket säger mig att vinet nog är rätt stort och fläskigt, för små återhållsamma viner får inte 100 poäng. Inte så sugen på att testa heller - trött på stora PN.

  Sydafrika:
  Hamilton Russell - en av dom absolut bästa PN i världen, tycker jag.
  Creation

   
  JonasBo, Poussard, LarsW och 6 andra gillar detta.
 3. Omar Khayyam

  Omar Khayyam Medlem

  @Adam Frisch grym lista!

  Älskar Ceritas. Mina favoriter är dock Porter-Bass vineyard chardonnay (Phoebes familjs vingård fast tror den sköts av hennes bror) och bland Pinoterna skulle jag kanske nämna Hellenthal old vines. För mig tillsammans med Littorai är de helt i en egen klass i Kalifornien vad gäller Pinot Noir. Kanske skulle jag plocka in Faillas Keefer Ranch och Rhys där också...

  Patty Green gjorde grymma pinoter, och väldigt många olika buteljeringar så svårt att hålla koll på dem. Tragisk och snöplig (ramlade från stege) förtida död som jag förstod det för några år sedan, gissar att Jim fortsätter i samma anda men har inte haft möjlighet att prova senaste åren. Minns att hon sköt med kanon för att skrämma fåglarna som älskade hennes bär. Har länge funderat på om det var en rimlig strategi.

  Kelley Fox viner är ju svåra att få tag på även i USA (liten produktion, ingen egen vingård) men vinmonopolet i Norge har faktiskt sålt under ett par år, inklusive de högkalibriga vingårdsvinerna från Maresh och Momtazi som jag tycker är bland de bästa i USA. Fick en flaska av vardera från 2008 som tack för hjälpen av Kelley för några år sedan, de ligger i tryggt förvar.

  Har inte provat Pinot Noir från Rivers-Marie men deras chardonnay var rena kokosnötoljan - men ändå god på något lyxigt extra everything sätt.
  Har inte provat något från Dragonette och Goodfellow eller Creation så det ska jag försöka göra vid tillfälle.
   
  Sonderlese gillar detta.
 4. Adam Frisch

  Adam Frisch Vinmakare

  Omar, testa Goodfellow om du kan få tag på det. Dom är sjukt burgundiska och visar ofta inte sitt rätta jag efter ens 2 timmar. Har ett par gånger blivit otålig och börjat nalla på det, och då slår den mig på fingrarna!

  Tack för varningen om Rivers-Marie Chardonnay - är det koksnötsolja så ska jag göra allt i min makt att undvika den! Inte så svårt med tanke på priserna, iofs.

  Både Lioco och Tyler fanns på Systembolaget när jag var hemma förra julen. Liocos Saveria är nog min favorit. Men tyvärr är dom ju inte billiga i Sverige, det blir ju runt 400-450 Skr med alla påslag, vilket är lite trist. Ett vanligt USA-problem. Fattar inte varför vin ska kosta så mkt här, men det är kanske ett ämne för en annan diskussion...
   
  Omar Khayyam gillar detta.
 5. Magikern

  Magikern Medlem

  Hur får man tag på Ceritas, Patty Green och Kelley Fox viner på smidigast sätt som svensk idag? (Jag betalar inte överpriser).
   
  Omar Khayyam gillar detta.
 6. Adam Frisch

  Adam Frisch Vinmakare

  Finns det distributörer? Går det att kolla nånstans på nåt vis?
   
  Omar Khayyam gillar detta.
 7. Håkan

  Håkan Medlem

  Winefinder har haft Ceritas, jag köpte Trout Grelch Chardonnay 2016 och Hellental Pinot 2015. Kolla med Peter Wallin, han har säkert svar.
   
  Omar Khayyam gillar detta.
 8. Omar Khayyam

  Omar Khayyam Medlem

  @Magikern Patricia Green har jag inte sett i Europa, men det fanns på rätt många ställen runtom i USA att få tag på om du har vägarna förbi. Kelley Fox finns eller har funnits på vinmonopolet Akers Brygge och Ceritas svarade Håkan på. Det är små små producenter så hittar inte helt lätt sin väg hit till det avlägsna norden.

  På adams lista har ju många av dessa riktigt bra producenter som Rhys, Arnot Roberts, Antica Terra, Failla, Liquid Farm (hellre då de pekade chardonnayen än den ekade), Hirsch, Kutch, Paul Lato etc haft/har svensk importör så finns mycket bra att plocka där.
   
  LarsW gillar detta.
 9. LeChat

  LeChat Medlem

  Finewineservice.se säljer Kelley Fox.
   
  LarsW och Omar Khayyam gillar detta.
 10. LarsW

  LarsW Medlem

  Och till (lite) bättre pris än vinmonopolet, även om Norge har mer viner från räven...
   
  Omar Khayyam gillar detta.
 11. Omar Khayyam

  Omar Khayyam Medlem

  Jag har bara provat hennes blends (Mirabal och Ahurani) någon årgång och det var skillnad i pregnans - tror det är den frukten hon inte låter vara med i vingårdsvinerna. Det betyder dock inte att det är dåliga viner...
   
  LarsW gillar detta.
 12. LarsW

  LarsW Medlem

  Jag köpte Maresh och Momtazi 2015 när jag var där för snart två år sen.
  Har för mig att det var indirekt på din inrådan eller att du skrivit bra om dem.
  Ska få ligga till sig ett tag till.

  Edit: Då kostade de 599 norska vilket med dåvarande kurs blev mer än idag.
  Borde passa på nu när norska kronan ligger under den svenska.
   
  Omar Khayyam gillar detta.
 13. Håkan

  Håkan Medlem

  Byt ut hellre mot och :D . Tror doch Adam menade Pinoterna som jag tycker är helt lysande. Tyvärr är de svårfunna och numera rätt dyra (tror också att SMV är delad i vingårdslägena den kommer ifrån). Dammsög Winefinder när de reade ut Liquid Farm, känns som ett av de inköp jag är mest nöjd med. Vet ej om de blev brända på Liquid Farm och Ceritas för har inte sett dem där på nåt år nu.
   
  Omar Khayyam gillar detta.
 14. Omar Khayyam

  Omar Khayyam Medlem

  Fick en leverans idag från Johan på Finewineservice.se - mycket smidigt, snabbt och trevligt. Kan rekommenderas. Tack för tipset.
   
 15. Magikern

  Magikern Medlem

  Jag kollade in sidan och jag är lite nyfiken. Antar att alla som provat är positivt inställda till Finewineservice?
   
 16. Håkan

  Håkan Medlem

  På min dricklista just nu finns:
  Gustave Lorentz la Limite Pinot Noir 2015
  Bloody Hill Pinot Noir 2019 (Timo Mayer)
  Dalla Cia Pinot Noir 2015
  Tolpuddle Pinot Noir 2018
  Calera Jensen 2010
  Geantet Pansiot Gevrey Chambertin Poissenot 2002
  Väldigt nyfiken på hur bra Pinot det går att göra i Alsace, borde ha framtiden för sig. Någon som provat Marcel Deiss Burlenberg?
   
  Omar Khayyam och Skrutt gillar detta.
 17. Skrutt

  Skrutt Medlem

  ”Puddle” i Tolpuddle signalerar stagnerat vatten och är ganska träffande för 2013 års version. Eller veckogammal skottkärra enligt mina ant. Jag kopplade det till de 25%-en hela stjälkarna i min föreställningsvärld. Ingen fruktbomb direkt.
   
  Omar Khayyam gillar detta.
 18. Thirsty

  Thirsty Medlem

  Har handlat där, inga konstigheter. :)
   
  Magikern gillar detta.
 19. lukastollig

  lukastollig Pudelfantast

  För pinotälskaren som är stadd vid kassa släpps en del bättre fransk pinot på bolis idag.
   
 20. Magikern

  Magikern Medlem

  Skicka gärna länkar
   

Dela sidan