Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Paul Ginglinger - Eguisheim, ALSACE

Terroirviner

Leverantör
Paul Ginglinger - Eguisheim, Alsace
Ny lansering på www.terroirviner.com (10-20 oktober 2020)

Torra, rena, mineraldrivna terroirviner i högsta klass: så kan man kort beskriva Paul Ginglingers viner. Vingården med anor sedan 1610 drivs idag av Michel Ginglinger, son till Paul, utbildad i Champagne och Bourgogne (bla hos Armand Rousseau), med mycket hög ambitionsnivå. Man förfogar över 13 ha i Eguisheim, 5 km söder om Colmar, inklusive flera lägen på Grand Cru:erna Pfersigberg och Eichberg, med varierande terroirer. Medan Eichberg har en djupare lerig terroir ovanpå märgel, är Pfersigberg tunnare och mer kalkstensdominerad, vinstilen varierar därmed mellan en kraftigare och elegantare profil. Generellt har terroiren i Eguisheim en exceptionellt god vattenhållningsförmåga; jorden behåller fukt under de varmaste månaderna och de värmeböljor som numera sveper över Alsace varje sommar. I slutändan behåller vinerna en mycket bra friskhet även i de varmaste årgångarna - 2018 är ett bra exempel.

4bb02acb-f334-4324-b448-73d50c69d3bd.jpg

Michel Ginglinger på vingården i Eguisheim, 3/10-2020. © Terroirviner SAS

Sedan drygt 10 år tillbaka arbetar Michel till 100% enligt ekologiska metoder. Då Michel rent formellt startade den ekologiska konverteringen 2015, är vinerna officiellt certifierade fr o m årgång 2018. Vinifieringen sker varsamt, genom gravitation, utan pumpar, genom spontanjäsning och lagring på foudres.

Producenten belönas regelbundet med mycket höga betyg av internationella skribenter, t ex Decanter, James Suckling, Robert Parker m fl. 2019 fick 2 viner 95 p resp 98 p av Decanter.

Terroirviner lanserar 6 viner av Paul Ginglinger:

Crémant d'Alsace Brut Prestige 2017 - 192 kr/fl. Sockerhalt: 3 gr/l. Alk. 12,5%. 100% Chardonnay från Ammerschwihr. 100% Cuvée. Lagring på sin jästfällning i 27 månader, degorgering: 23 juni 2020. En mycket klunkbar, frisk, fruktdriven Crémant med tydliga toner av citrus och vit frukt, parad med lätt brödighet, lätt rostade nötter och uppfriskande mineral. Bra energi i gommen. Drick nu - 2024.

Pinot Blanc 2017 - 172 kr/fl. Restsocker: 1 gr/l. Alk. 12,5%. En ren, frisk Pinot Blanc med mycket bra struktur. Citrus, päron, stenfrukter, vita blommor, lätt lakrits, färska nötter och kritig mineral. Påtagligt torr och frisk med fin fetma, salivretande avslut. Perfekt allroundvin. Gärna till laxcarpaccio. Kan lagras i uppemot 10 år.

Riesling "Drei Exa" 2018 - 199 kr/fl. Restsocker: 1,5 gr/l. Alk. 13%. Ett klockrent exempel på hur välbalanserade och svalkande vinerna kan bli i Eguisheim, även i heta årgångar. Tidigt mognande och redan tillgängligt. Solmogen citrus, klementiner, grapefrukt, apelsinblomma, lätt diesel och krossad sten. Perfekt friskhet och fetma i smaken: solmogen frukt, och svalt, mineraldrivet, salivretande avslut. Perfekt till rökt eller gravad lax, laxtartar, sushi, forell, röding, Chèvre, mm. Kan lagras i 10 år.

Riesling Grand Cru Pfersigberg Lieu-dit Ortel Vieilles Vignes 2018 - 299 kr/fl. Restsocker: 2,9 gr/l. Alk. 13%. Ginglinger odlar 3 distinkta Rieslinglägen på Pfersigberg, som vinifieras och buteljeras separat. Lieu-dit Ortel Vieilles Vignes (50-åriga stockar) ligger i den nordligaste delen av Cru:en (närmast Wettolsheim), som är kalkstensdominerad, med tunn, lättodlad jord. Ännu ung och något knuten. Tät och koncentrerad. Mandarin, grapefrukt, stenfrukt, gula plommon, subtil ton av ingefära, potent kritig mineralitet, touch av ostronskal på avslutet. Behöver ryggläge i minst 1 år, kan lagras i minst 12. Till vällagade fiskanrättningar, t ex havsabborre med vitvinssås, sjötunga "Meunière", havskräftor, eller smörfrästa pilgrimsmusslor.

Pinot Gris "Les Prélats" 2019 - 199 kr/fl. Restsocker: 5,5 gr/l. Alk. 14%. Skördas från ett flertal lägen runt Eguisheim, inklusive Grand Cru Eichberg. Redan öppen, fräsch bukett av päron, stenfrukter, gula plommon, lätt vanilj och rökig mineralitet. Torr, frisk med bra kraft och volym i munnen. Långt, salivretande avslut. Till fläsk eller kyckling i svampgräddsås, en kantarelltoast- eller soppa, en mustig risotto eller en ostbricka. Kan lagras i 7-8 år eller längre.

Pinot Noir "Les Rocailles" 2016 - 299 kr/fl. Alk. 13%. Skördas till 100% på Grand Cru Eichberg, från 45-åriga stockar. Naturlig jäsning på öppen tank med manuell pigeage 2 ggr per dag i 12 dagar. Lagring på ekfat i 12 månader, varav 5% nya fat. Inga sulfiter tillsätts förutom en liten dos vid buteljeringen. Minimal filtrering. En magnifik Pinot Noir från en sval årgång. Mycket elegant och koncentrerad. Hallon, surkörsbär och svarta vinbär dansar längst fram, bakom finns en hel kryddverkstad med kanel, havana, kakao, mandel, lakrits, och en tydlig mineralitet. Medelfyllig till fyllig kropp. Tanninerna har en utomordentlig fasthet och förhöjer och förlänger upplevelsen av färskplockade bär och sval mineralitet. Ligger i en mycket bra drickfas, början på toppen. Kan lagras i 10-12 år. Till mustiga fågelrätter, gårdskyckling, vaktel, pärlhöna, anka eller vildfågel, gärna med gravy och svamp. Även Boeuf Bourguignon.

Beställ vinerna flaskvis i valfri mängd eller välj blandlådan om 6 fl. Blandlådan innehåller 1 fl av varje vin ovan. Pris: 1360 kr/låda.

Beställ vinerna på www.terroirviner.com t o m 20 oktober 2020. Nästa leverans 29 oktober-6 november 2020.

Mvh, Philippe Saillard, Terroirviner
 
Last edited:
Toppen