Platsbyggda Vinkällare

Diskussion i 'Aktiviteter, provningar och vintjänster' startad av Presence Design, 15 april 2014.

 1. Presence Design

  Presence Design Leverantör

  Presens[ce] Design lanserade nyligen ett koncept som innefattar design, konstruktion och installation av vinkällare. Baserat på önskemål om design och typ av förvaring tar vi fram en unik helhetslösning med isolering, förvaring, belysning och dörr. Med genuint hantverk, kombinerat med vackra träslag och en känsla för varje detalj skapar vi en platsbyggd möbel som tryggt förvarar vinflaskorna tills det är dags att njuta. När allt är klart blir vinkällaren en del av inredningen i ert hem. Mer information och inspiration finns på www.presencedesign.se
  Välkomna!
  Vänligen,
  Göran
   
 2. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Ser bra ut. Men hur har ni tänkt kring luftfuktigheten?
   
 3. Presence Design

  Presence Design Leverantör

  Tack!
  Luftfuktigheten är den aspekt av klimatkontollen som ofta är mest beroende av utomstående faktorer. Den varierar inte bara beroende på årstid utan även av lokala förhållanden där vinkällaren är placerad. Det finns några olika strategier att använda sig av.
  Sätter vi in ett aggregat som installeras genom väggen (kall luft till vinkällaren och varm luft till utrymmet utanför) så kan man reglera om kondensen ska föras in i vinkällaren eller tas ut utanför. Därigenom finns en möjlighet att justera luftfuktigheten i vinkällaren. I dessa fall kan även det utrymme som den varma sidan sitter på påverka, om den sitter i ett fuktigare utrymme (exempelvis en tvättstuga) så ventileras det in mer fuktig luft.

  Ytterligare ett alternativ är att sätta in en luftfuktare som håller luftfuktigheten konstant. Viktigt är även att aggregatet som installeras är just för vinkällare. Vanliga kylaggregat tenderar att dränera fukt från luften.

  Min rekommendation är att man under det första året övervakar luftfuktigheten och baserat på de faktiska förhållandena ser vilka åtgärder som kan behövas.
  När det är konstaterat att luftfuktigheten ska höjas så rekommenderar jag också att luftfuktigheten höjs i små steg under en längre period. Eftersom all inredning vi gör är i trä så behöver trät tid på sig att anpassa sig till de nya förhållandena. En allt för snabb och stor justering av luftfuktigheten kan påverka trät.

  Jag hoppas ovanstående var svar på din fråga.
  Glas påsk!

  Vänligen,
  Göran
   
  StefanAkiko gillar detta.

Dela sidan