Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Provning: The Kings of Gevrey-Chambertin, 19 nov, Stockholm

Roberson Wine

Leverantör
Välkomna på provning av nio viner från Gevrey-Chambertin, från nio av appellationens bästa producenter:

1993 Claude Dugat Gevrey-Chambertin
2008 Dugat-Py, Gevrey-Chambertin Coeur de Roy
2008 Domaine Joseph Roty, Gevrey-Chambertin Clos Prieur-Bas

2007 Domaine Denis Mortet, Gevrey-Chambertin 1er Cru Lavaux St-Jacques
2008 Sylvie Esmonin, Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos St-Jacques
2009 Domaine Fourrier Gevrey-Chambertin 1er Cru Cherbaudes

1998 Armand Rousseau, Ruchottes-Chambertin Grand Cru
2004 Denis Bachelet, Charmes-Chambertin Grand Cru
2008 Pierre Damoy, Chambertin, Clos de Bèze, La Cabane, Grand Cru

1750 kr, restaurang Djuret Stockholm, 19 november.
Läs mer och anmäl på:
http://www.robersonwine.se/vinprovningar/1105106

Välkomna!
/Krister
 

Mattias Schyberg

Administratör
Anmäld! Ska bli riktigt kul - gillar ju både Gevrey-Chambertin och djuret :)

Inga fler från FW som planerar att komma?
I wish :(
Behöver hålla lite i slantarna för tillfället (säger frun) och dessutom behöver jag ta mig till Stockholm. Hade gärna gjort dig sällskap!
 

Kostjan

Mot bättre vetande
Anmäld! Ska bli riktigt kul - gillar ju både Gevrey-Chambertin och djuret :)

Inga fler från FW som planerar att komma?
Jag planerar att dyka upp, och som du säger så kan det nog bli riktigt trevligt.
Bra tillfälle att fylla i lite svarta fläckar på producentkartan.
 

Gurto

Medlem
Jag planerar att dyka upp, och som du säger så kan det nog bli riktigt trevligt.
Bra tillfälle att fylla i lite svarta fläckar på producentkartan.

Han som ser ut som min profilbild plus något försök till mustasch (Movemberhets på jobbet - se.movember.com) är jag :) Ses bland burgunderna.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
@magnum
Är ju längre bort än du och har väl bränt tillräckligt med flis på Bgn nu kan tyckas. Svor igår att den sista Bgn-flaskan i samlingarna, en VR av Gros, också är den sista jag någonsin kommer äga. Ssk som den senaste auktionen i Bgn sprängde tidigare prisvallar.
Sjukt!
Iaf ur min syn på kvalitet kontra pris.
Men, whatever makes you tick :cool:
 

Segol

Medlem
Har helt missat provningen men priset är ändå lite väl högt för min del... :( Får bli en annan dag.
Som Christer Björkman skulle ha sagt, i morgon är en annan dag.
Enligt ett nyhetsbrev härom dagen så körs en lightvariant av provningen på Hornstulls bodega i morrn.
Det är ingen egentlig provning men ett urval av vinerna säljs glasvis och Roberson finns på plats, jag funderar på att kika förbi.
 

Gurto

Medlem
Fick tyvärr lämna som förste man (sitter på tåget hem nu) men tackar för en mycket trevlig kväll med en riktigt bra föreläsare. Lämnar @gewurztraminer och @Kostjan att fortsätta njuta av aftonen. Passar på att använda tågtiden till att kasta in mina noter (hoppar över poäng, vill kunna sitta längre med ett vin separat för att kunna vara rättvis i min bedömning):

Flight 1 (Village):

Dugat-Py Gevrey-Chambertin "Coeur de Roy" 2008
Doftar röda bär, gummi, stall, lerig mineralitet med krutrökighet, kryddigt.
Smakmässigt relativt kraftigt med ganska mycket strävhet kvar.

Bästa Village.

Joseph Roty Gevrey-Chambertin Clos Prieur Bas 2008
Doftar ljusare bär, parfymerat, viol, lakrits och kolaremmar.
Definitivt lättare och elegantare med mer florala drag.

Claude Dugat Gevrey-Chambertin 1993
Doftar körsbär, katrinplommon, mineraliteten är dyig av grålera med mycket multna toner.
I munnen silkeslent och mjukt. Väldigt moget.
Bra och intressant men har nog sett bättre dagar.

Flight 2 (1er Cru):

Fourrier Gevrey-Chambertin 1er Cru Cherbaudes 2009
Doftar röda bär, lakrits, viol, kryddigt och målarlåda.
I munnen märker man av årgångens varmare frukt men det är också en mer sluten karaktär än 08:eek:rna.

Sylvie Esmonin Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos St Jacques 2008
Doftar röda bär, lösninsmedelston, gummi/bränd plast - tänk bränt kretskort (på ett bra sätt, udda nog), rökigt, nötigt, kryddigt.
I munnen väldig tillgängligt med mycket kryddiga sekundära aromer.

Bäst i flight 2.

Denis Mortet Gevrey-Chambertin 1er Cru Lavaux St Jacques 2007
Lite svagare doft med inslag av ljusa bär, aprikos, jordgubbe, diskret kryddigt, stenig och rökig mineralitet, kola, målarlåda och lite smått störande alkoholstick.
I munnen lite anonymt. Det vin som är mest "vitvinslikt".

Flight 3 (Grand Cru):

Damoy Clos de Beze Grand Cru La Cabane 2008
I doften mörkare fetare frukt, peppar, fatkrydda, rökigt, viol, lakrits.
Smakmässigt ganska mörkfruktigt men ändå friskt med fin koncentration och syra.

Denis Bachelet Charmes-Chambertin Grand Cru 2004
Doftar ganska ljus frukt med en del röda vinbär, multen vegetation, inlagd gurka, grön paprika, senapskryddigt, lätt rökigt.
I munnen lätt och elegant med bra koncentration. En hel del gröna toner som både är intressanta och störande (hatkärlek)

Armand Rosseau Ruchottes-Chambertin 1998
Doftar söt ljus frukt, multna löv, diskret kryddighet, viol, lite förkolnad ved.
Smakmässigt mjukt och elegant. Begynnande mognad men känns yngre än vad det är.

Bäst i flight 3.

Bonusvin till den excellenta maten (älgfilé, -korv och något -långkok med friterad jordärtskocka, kål och trattkantareller):

Domaine d'Andezon Sinargues, Côte du Rhône 2013
Doftar mörk frukt - blåbär och körsbär, enträ, peppar och örter.
I munnen fylligt och rikt med kryddiga toner.

Riktigt bra till maten (och mycket bra för sitt pris). Gissar Grenache och lite Syrah innan vinet avslöjas - visar sig vara 90% Syrah och 10% Grenache, så tvärtom.
 
Last edited:

Kostjan

Mot bättre vetande
Fick tyvärr lämna som förste man (sitter på tåget hem nu) men tackar för en mycket trevlig kväll med en riktigt bra föreläsare. Lämnar @gewurztraminer och @Kostjan att fortsätta njuta av aftonen. Passar på att använda tågtiden till att kasta in mina noter (hoppar över poäng, vill kunna sitta längre med ett vin separat för att kunna vara rättvis i min bedömning):

Flight 1 (Village):

Dugat-Py Gevrey-Chambertin "Coeur de Roy" 2008
Doftar röda bär, gummi, stall, lerig mineralitet med krutrökighet, kryddigt.
Smakmässigt relativt kraftigt med ganska mycket strävhet kvar.

Bästa Village.

Joseph Roty Gevrey-Chambertin Clos Prieur Bas 2008
Doftar ljusare bär, parfymerat, viol, lakrits och kolaremmar.
Definitivt lättare och elegantare med mer florala drag.

Claude Dugat Gevrey-Chambertin 1993
Doftar körsbär, katrinplommon, mineraliteten är dyig av grålera med mycket multna toner.
I munnen silkeslent och mjukt. Väldigt moget.
Bra och intressant men har nog sett bättre dagar.

Flight 2 (1er Cru):

Fourrier Gevrey-Chambertin 1er Cru Cherbaudes 2009
Doftar röda bär, lakrits, viol, kryddigt och målarlåda.
I munnen märker man av årgångens varmare frukt men det är också en mer sluten karaktär än 08:eek:rna.

Sylvie Esmonin Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos St Jacques 2008
Doftar röda bär, lösninsmedelston, gummi/bränd plast - tänk bränt kretskort (på ett bra sätt, udda nog), rökigt, nötigt, kryddigt.
I munnen väldig tillgängligt med mycket kryddiga sekundära aromer.

Bäst i flight 2.

Denis Mortet Gevrey-Chambertin 1er Cru Lavaux St Jacques 2007
Lite svagare doft med inslag av ljusa bär, aprikos, jordgubbe, diskret kryddigt, stenig och rökig mineralitet, kola, målarlåda och lite smått störande alkoholstick.
I munnen lite anonymt. Det vin som är mest "vitvinslikt".

Flight 3 (Grand Cru):

Damoy Clos de Beze Grand Cru La Cabane 2008
I doften mörkare fetare frukt, peppar, fatkrydda, rökigt, viol, lakrits.
Smakmässigt ganska mörkfruktigt men ändå friskt med fin koncentration och syra.

Denis Bachelet Charmes-Chambertin Grand Cru 2004
Doftar ganska ljus frukt med en del röda vinbär, multen vegetation, inlagd gurka, grön paprika, senapskryddigt, lätt rökigt.
I munnen lätt och elegant med bra koncentration. En hel del gröna toner som både är intressanta och störande (hatkärlek)

Armand Rosseau Ruchottes-Chambertin 1998
Doftar söt ljus frukt, multna löv, diskret kryddighet, viol, lite förkolnad ved.
Smakmässigt mjukt och elegant. Begynnande mognad men känns yngre än vad det är.

Bäst i flight 3.

Bonusvin till den excellenta maten (älgfilé, -korv och något -långkok med friterad jordärtskocka, kål och trattkantareller):

Domaine d'Andezon Sinargues, Côte du Rhône 2013
Doftar mörk frukt - blåbär och körsbär, enträ, peppar och örter.
I munnen fylligt och rikt med kryddiga toner.

Riktigt bra till maten (och mycket bra för sitt pris). Gissar Grenache och lite Syrah innan vinet avslöjas - visar sig vara 90% Syrah och 10% Grenache, så tvärtom.
Trevligt att träffas om än som hastigast.

Bra noter, på det hela ganska likt vad jag tyckte.
Dock tycker jag 04:an var på gränsen till odrickbar med riktigt otrevliga
toner av grön paprika och rotfrukter.
Kvällens vin för mej blev Armand Rosseau Ruchottes-Chambertin 1998
Som visar upp tecken på mognad men även elegans och renhet.

Stort tack till Roberson och till Mark Andrew som på ett väldigt behagligt och roligt
sätt för kvällen och diskussionerna framåt.
 

kristerb

Medlem
tack för bra noter, jag var nog mest imponerad av Claude Dugat 1993 faktiskt, älskar uppenbarligen bra mogen Bourgogne även om det "bara" är village.
Kul att ni kom - himla trevligt!
 
Toppen