Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Resa till Mosel

johan636

Medlem
Hej! Vi har planerat att resa till Mosel en vecka i sommar, vad är det man inte får missa? Vilka vingårdar är värda ett besök? Vart ska man bo? Vi kommer att ha bil så tips inom rimligt avstånd är välkommet 😊

Det är främst torr riesling som dricks här hemma men ni får gärna ge andra tips också.
 

JonasBo

Medlem
Vi bodde i Bernkastel-Kues, på västsidan. Det är mysigt att hyra cyklar och ta sig längs med floden på båda sidorna.
Bokning av bättre restauranger och vingårdar behövs.

Axplock av producenter
Dr Loosen
Willi Schaefer
Joh Jos Prum
Markus Molitor
Sybille Kuntz

Men för torr Riesling hitta ett annat område 😉
 

Göran

Medlem
Jag skulle säga bo någonstans i mellan Zell och Piesport, finns massor med trevliga byar att bo i. Avstånden mellan byarna är aldrig långa.

Skaffa gärna en moden vinguide, min favorit där är nog Vinum Weinguide Deutschland 2024 som jag tycker är bättre än Gault & Millau och Falstaff. Det är en bra ide att boka besök hos de bönder man vill besöka, de som tar emot spontanbesök är sällan de bästa.

Ett besök på vinoteket i Kues kan ge en bra överblick över Mosel som vinregion. Det är inte längre sant att Mosel inte gör bra torr Riesling, det är t.ex så att i senaste Vinums topp 10 Riesling Trocken i Tyskland är 3 från Mosel, 2 från Rheingau, 2 från Rheinhessen och 3 från Pfalz. Men som alltid är det bäst att prova vad man faktiskt gillar.

Egna favoriterbönder är:
Melsheimer (Reil)
Clemens Busch (Pünderich)
Martin Müllen (Traben-Trarbach)
Hain (Piesport)

Men det finns massor av fler bönder som är värda ett besök.

Ett sista tips är mitt favorit-hangout, Die Mosel, massor med viner från olika vinproducenter, men utvalda med mycket kunnande. Ett skäl att övernatta i Traben-Trarbach kanske Die Mosel

Hoppas det blir en bra resa!
 

Bar57

Medlem
Beror lite på hur länge du ska vara där?
Jag bodde större delen av året i Mosel 2023 och det finns ju både mycket att se och göra.

Om du kommer norr ifrån så skulle jag absolut rekommendera att stanna Winningen precis söder om Koblenz, enligt mig kanske den mest imponerade delen av Mosel och i världen (om man har en förkärlek till terrasserade vingårdar), gillar man att promenera/hajka finns det ett par stigar att upptäcka där man ser vingårdarna. Matthias Knebel håller jag högst där. Många gillar Heymann Löwenstein men det är för alkoholstinna viner för min palett. Finns ett par trevlig restauranger i byn för lunch alternativt Koblenz. Sen skulle jag rekommendera att följa floden ner förbi Bremm, där du enligt utsago har den brantaste vingården i världen Bremmer Calmont, finns en väldigt häftig promenadstig (Klettersteig) genom vingården på ett par timmar, kanske inget för barn dock då det är väldigt höga och branta fall på sina håll.

I Bremm finns Kilian Franzén som gör bra viner om man vill prova där. Cochem som ligger innan Bremm om man kommer norrifrån är ett populärt tillhål för turister, vet dock inte varför. Finns ett slott som är rätt fint men byn är inte mer spektakulär än någon annan och det finns inga bra vinhus där.

Efter Bremm kommer du in i Middle Mosel och här finns det en uppsjö av producenter och byar att besöka. Du passerar Clemens Busch och även Immich Batteriberg påväg mot Traben Trarbach. Som tidigare nämnts är förmodligen Die Mosel en av de trevligaste restaurangerna i hela Mosel och med en mycket bra vinlista. I Traben Trarbach har du även fina producenter som Weiser Kunstler, Martin Mullen, Vollenweider. Personligen skulle jag föredra att övernatta här framför Bernkastel där det är extremt mycket campingmänniskor (vilket tyvärr är en plåga längs hela Mosel).

Påväg söderut kan du stanna hos Molitor, JJ Prüm, Willi Schaefer innan du kommer till Bernkastel där b.la Dr Loosen och Dr Thanisch håller hus m.fl. Skulle förresten inte missa att stanna och kika lite på Urziger Wurzgarten och Erdener Prälat som är riktigt majestätiska vingårdar innan du kommer till Bernkastel.

Fortsätt söderut, förbi Lieser där Schloss Lieser är ett mycket vackert slott. Andra producenter värda att nämna i Middle Mosel kan vara AJ Adam, Fritz Haag, Max Ferdinand Richter, Ansgar Clusserath.

Också väldigt trevligt att cykla här längs med floden. Nu börjar det närma sig Trier och påvägen vill jag nämna Thörnicher Ritsch som är en av de finaste vingårdarna (också) i Mosel. Om du har tid och intresse kan man svänga in i Ruwer där Grünhaus och Karthäuserhof håller till. Kan vara kul att se och testa.

Trier skulle jag absolut ge ett par timmar, och om man gillar gamla romargrejer eller Karl Marx kanske ännu längre. Finns ett par bra restauranger och vinbarer.

Ingen resa till Mosel är komplett utan Saar enligt mig och det skiljer sig en hel del från Mosel så kan rekommendera att åka till Saarburg som är en fin mysig liten stad, där hittar du Zilliken och Dr Wagner, påvägen dit passerar du även Lauer och Van Volxem (som har ett väldigt påkostat bygge). Har du stort intresse åk förbi Wiltingen och spana in Scharzhofberg. Kan även rekommendera ett besök hos von Othegraven i Kanzem som har en väldigt fin trädgård där man kan njuta av en flaska eller två.

Om man fortfarande inte kan få nog kan jag rekommendera att åka till Nittel, du kan slå en järn 9 över Mosel till Luxemburg. Här är jordmånen inte längre skiffer utan primärt kalksten och druvorna byter därför namn till olika Pinot varianter eller den gamla slithästen Elbling. Kan vara kul för att se att Mosel inte bara är Riesling.

Kom ihåg att boka besök i tid. Vissa ställen har drop in men utgå från att så inte är fallet. Trevlig resa!
 

mackan92

Medlem
Kom hem nu för snart en vecka sedan efter ha varit i Mosel 5 dagar. Har aldrig tidigare varit i just Mosel så var en ny bekantskap både för mig själv och min partner. Ska försöka skriva ett par rader men lite förbehåll att allt kanske inte blir sammanhängande :)

Vi tog flyget till Frankfurt am Mainz och hyrde bil därifrån - tog cirka 1.45 timme till Bernkastel-Kues där vi bodde. Bernkastel var en väldigt trevlig stad men finns väl egentlingen ingen restaurang som drog något intresse till oss. Däremot har de sin shop som är mycket känd "Wine Porn" som har exklusiva viner både till försäljning och möjlighet till att ta på glas via coravin.

I övrigt på restaurangerna så var jag lite förvånad i jämförelse med andra vinbyar jag varit i att de var långt ifrån lika fokuserade på vinet utan hade i princip endast "husets vita" - så fort vi läste det så gick vi vidare till ny restaurang och sen bestämde vi oss för att åka till ett av våra favoritstället i Zeltingen - Zeltinger Hof. Från Bernkastel åker du längst Wehlen och får bevittna den vackra vingårder Wehlener Sonnenuhr samt Graacher Himmelreich. Zeltinger Hof har bred vinlista och klassisk tysk mat (tänkt schnitzel & sparris).

En dag spenderade vi helt i Traben-Trabach där vi besökte Weiser Künstler och Martin Mullen. Förstnämnda var ett otroligt bra besök, Alexandra som ledde oss igenom besöket gjorde det men stor charm och vi hade väldigt bra diskussioner om just deras viner. Avslutades även besök ner i vinkällaren. Martin Mullen vart det senare efter flera rekommendationer bla här men tyvärr tilltala inte mig deras stil öht, de är otroligt klassiska i sin vinmakning med långsam pressning - uppemot 20 timmar för en press. Vinerna var väldigt mineraldrivna i ung ålder och var som att slicka på en våt sten i princip. Sedan när vi fick in något glas med några år på rygg så blommar frukten fram men fortsatt tyvärr ingen stil som jag gilla. Både sonen och Martin var väldigt välkomnande och var generösa med att få bjuda på smakprov. tror vi fick uppemot över 20 viner hos dem. Sedan middag på Die Mosel mycket bra mat och service. Kul vinlista.

Nästa dag började vi att åka runt bland vingårdarna, trots det var förbud så berätta flera att man kunde åka där då skyltarna är mer anpassade för senare på året när det är större trafik. Tyvärr regna det en del men med det i behåll så var det en bra aktivitet. Vi åkte längs Braunenberg (Juffer) och besökte sedan Fritz Haag. Fritz Haag var ett väldigt informativt besök och skulle starkt rekommendera folk dit om man vill få sig en bra introduktion till VDP och vad de står för och hela prädikat-systemet. I övrigt är Fritz Haags viner något jag verkligen gillar och denna gång var inget undantag. Gillar dock deras sötare stilar mer än de torra GG.

Nästa besök efter lunch vart Max Ferd. Richter där det kanske var det mest charmande besök där det var länge sen man träffa en sådan allmänbildad person, mycket historia gicks igenom om hur hela Mosedalen och historik kring hur saker utvecklats från att Mosel var ett av världens mest attraktiva viner till de har fått kämpa sig upp igen. Vinerna då var mycket bra men än så unga, Max Ferd Richters viner för mig är viner som behöver tid där syran i princip får emaljen att vibrera när man provar men frukten var mycket bra.

Sedan näst sista dagen spendera vi i Saar, cirka 45 minuter bilresa där vi träffa Johannes på Hofgut Falkenstein - jag som är relativt ny till hans viner men alla jag provat har verkligen tilltalat mig. Här var mottagande allt annat än vad vi haft tidigare med showroom hos Fritz Haag och mer uppstyrda provningar. Vi möttes av Johannes med en kylväska och en tygpåse med vinglas i och vi gick ner i vingården och stod och hade provningen utomhus. Efter det gick vi in i källaren och fortsatte våra diskussioner. Sen hade vi besök direkt efter hos Peter Lauer men det behöver jag inte skriva så mycket - tyvärr sämsta besöket av alla.

Lunch på Yong-Yong i Trier god vällagad asiatisk mat.

I övrigt var alla som vi prata med mycket till väldigt nöjda med 2023 där de ses som väldigt långlivade viner och framför allt prädikat vinerna kommer vara något extra.


1715368762073.jpeg
1715368798458.jpeg
1715368811590.jpeg
 
Toppen