Restaurang Frantzén *** (Stockholm)

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Elvis, 30 maj 2017.

  1. Elvis

    Elvis Medlem

    Nu är det klart att nya restaurang Frantzén öppnar den 30 augusti, så jag skapar en egen tråd för den restaurangen. Här är länk till dagens pressrelease. Adressen blir Klara Norra Kyrkogatan 26, restaurangen tar upp tre våningsplan men det är bara 23 platser, precis som i lokalen i Gamla stan. Intressant!

    Jag gissar på två stjärnor redan i nästa års Michelinguide.

    Bordsbokningen öppnar den 30 juni...
     
  2. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Spännande och kul!
     
  3. AdamST

    AdamST Medlem

    Vi pratade med den otroligt trevliga personalen på Studio Frantzen om nyöppningen sist vi var där. De berättade att ambitionen aldrig varit att öka platserna, utan fokus har främst varit på att expandera kökets möjligheter att experimentera och personalens bekvämlighet (som att de får ett omklädningsrum och viloyta).

    Tycker det ska bli grymt spännande och ser fram emot att besöka snart :)
     
    Mattias Schyberg och Omar Khayyam gillar detta.
  4. Jesper

    Jesper Medlem

    Kul med en restaurang som går "all in" i Sverige, vilket inte är så vanligt och dessutom endast möjligt om man har en "sponsor" (som Ax:son Johnsson i det här fallet, som för övrigt även äger fastigheten som Frantzén nu huserar i).

    Detta i kombination med att jag var väldigt nöjd när jag åt där (enda gången för knappt 4 år sedan: https://blog4foodies.com/2013/08/19/frantzen/), gör att detta verkligen är något att se fram emot!
     
    thunberg, gece, Mattias Schyberg och 2 andra gillar detta.
  5. gece

    gece Man vänjer sig.

    Om någon undrar så är det fortfarande jävligt bra. Måste säga att de nya lokalerna höjer en redan hög nivå. Lite pics or it didn't happen:

    "Råraka" med löjrom:
    IMG_20171222_141814.jpg
    "Ros" av drottningkammussla och majrova:
    IMG_20171222_144702.jpg
    Kaviar och fjällrödingtartar med vinaigrette på rökta fiskben, alger och fransk olivolja:
    IMG_20171222_145424.jpg
    Snabbfriterad havskräfta (möjligen kvällens favorit):
    IMG_20171222_150345.jpg

    Och så vidare. Dryckesmässigt inledde vi med Selosse Initial (deg 2016) och 2004 Pol Roger Winston Churchill, båda mycket bra, extremt mycket glasutveckling på Selossen. Därefter vinpaketet som höll en hög nivå:

    2016 Egon Müller Scharzhofberger Riesling Kabinett
    2011 Domaine Follin-Arbelet Corton-Charlemagne Grand Cru (magnum)
    2015 Radio-Coteau Sonoma Coast Pinot Noir "La Neblina"
    1994 Château Rauzan-Ségla (magnum)
    2016 Kracher Zweigelt Beerenauslese

    Müller var kanske den bästa Riesling jag provat, otroligt kryddig och komplex sin ringa ålder till trots. Corton-Charlemagne var magnifik den också, fick lite orangevin-vibbar (på ett positivt vis). Radio-Coteau var inte dum men mellan C-C och en tjugotreårig Bordeaux i perfekt drickfönster hamnade den kanske i skymundan.

    Till kaffet och snasket dracks en hel del, bland annat 2002 Château Suduiraut och en suverän Eau de Vie Framboise från Domaine Roulot.

    Kan skriva ett par volymer till om allt som åts och dracks och hur bra det var men poängen kanske har gått fram nu. Helt enkelt suveränt.
     
    ChampagneSwede, Jos, Elvis och 21 andra gillar detta.
  6. Bror

    Bror Så lite plats, pengar och tid.. så mycket vin

    Inga ord, i vart fall inte mina, kan beskriva mitt besök på Franzén. Alltså snor jag text från Michel Jamais som lyckas beskriva på ett sätt jag bara kan önska. Jag hoppas han förlåter mig. Inte exakt samma meny och dryck men nära nog.. och jag tror ni greppar...
    http://caferotsunda.blogspot.se/2017/11/frantzen-den-8-november.html
     
    namkrad, MagnusH70, Mr Curiosity och 2 andra gillar detta.
  7. Bror

    Bror Så lite plats, pengar och tid.. så mycket vin

    Om Franzén inte är tre stjärnor så vet inte jag...
     
    gece gillar detta.
  8. matage

    matage The drinker formerly known as Padawan

    Ser mycket lovande ut - har bord på lunchsittning den 10'e Februari :)
     
    gece gillar detta.
  9. Jos

    Jos Medlem

    vintomas, petterkalle, Kostjan och 3 andra gillar detta.
  10. Kostjan

    Kostjan Mot bättre vetande

    Jos, vintomas, glenn_peter och 1 annan gillar detta.
  11. vintomas

    vintomas Bloggare

    Är det en fastpris-bokning eller får du betala aktuellt marknadspris?
     
  12. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    ...kan ju tycka att priset är sinnes och att de flesta rätterna verkar som rip-offs av sådant vi äter regelbundet sedan 10 år tillbaka. Trots imponerande investeringar och att det rapporteras om någon form av odmjukhet, så har jag guidat Franzén-erfarna människor till restauranger i Tokyo. Det har alltid slutat med vitriol riktat mot Franzéns bristande ödmjukhet, platta leveranser och oskäliga prissättning.

    jag har inte ätit F, men hundratals Tokyostjärnor, och hundratals som borde ha.

    jag har inga egna erfarenheter av F och jag välkomnar ssk dem som helyllenjutit F till några halvmessyrer i Tokyo. Det blir då på temat: Blindgissa antalet stjärnor! :nagelbitare:
     
    Wintermute och Gradin gillar detta.
  13. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Älskar blindprovningar!
     
  14. Kostjan

    Kostjan Mot bättre vetande

    Fastpris meny, sen får vi se om det skenar med vinvalen eller om man ska gå på vinpaketet!?
    Har sett ganska bra grejer på vinpaketet.
     
    Jos gillar detta.
  15. Elvis

    Elvis Medlem

    Platta leveranser? Jag har ätit på (gamla) Frantzén tre gånger och på många stjärnkrogar i de fyra världsdelar där Michelinguiden delar ut stjärnor och håller verkligen inte med.

    Oskälig prissättning? Det håller jag inte heller med om. Det kostar att driva stjärnkrog i Stockholm och utan stöd från Antonia Ax:son Johnson skulle inte Frantzén existera. Det är dessutom väldigt svårt att få bord så om något så är väl priserna för låga.

    Bristande ödmjukhet? Björn Frantzén själv kanske inte är någon ödmjuk person men det är inte Zlatan heller och jag gillar båda två. Däremot tycker jag att Frantzéns personal brukar ha en väldigt avslappnad, ödmjuk och trevlig attityd mot sina gäster.
     
    MagnusH70, magnum, jrick och 6 andra gillar detta.
  16. Gurto

    Gurto Medlem

    Jo, sådana restauranger i Sverige går ju inte plus ekonomiskt precis.
     
  17. Jos

    Jos Medlem

    Jag hade nog kört deras matchning, såg finewines i det paketet. Om man inte skulle hitta något “fynd i vinlistan såklart men det är kanske mindre troligt ;)
     
    Kostjan gillar detta.
  18. Jos

    Jos Medlem

    BTW, om någon ska äta där och fått vinlistan innan så får ni gärna posta den här
     
  19. danryd

    danryd :)

    Suverän upplevelse, fantastisk mat rakt igenom. Starkt rekommenderat IMG_20190302_205118.jpg
    Bra vinlista, kollade en del, men gick ändå på vinpaketet vilket var väldigt bra.
     
    glenn_peter, Tomas Lindblom, IsKr och 5 andra gillar detta.
  20. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Mer bilder hade jag inte tackat nej till, men du hade säkerligen viktigare saker för dig än att fota vin och mat. :)
     

Dela sidan