Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Restaurang ICHI-E, 一会, Tokyo

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Den mest subtila mat som existerar. Zen i ett nötskal. Tempovariationer i texturer och färger. Umami som är oändligt vackert. Exceptionellt bra utbud av sake.
Ryms 8 gäster.
Enbart japanska, men det är enkelt att navigera trots det.: En meny och alla sakkar är underbara. Bara att peka :)

PXL_20220302_113655009.PORTRAIT.jpg


Som ett exempel: CHAWAN MUSHI: Äggbaserad pudding och dashi på purjolök med sammantaget en mycket rik och dovt umamirik smakpalett med len munkänsla. Serverad mycket varm.

Ovanpå det att par nypor finstrimlad myoga som blir den perfekta motpolen: sval, krispig fräschör och med en lättsam, vegetal smakpalett som liksom dansar.

Tillsammans blir det ett perfekt äktenskap i munnen. Med några skvättsr sakke av den bästa, ja, då tar orden slut. Helt enkelt: ingenting är så här in i bomben gott!
PXL_20220302_092440707.jpg
PXL_20220302_093323177.PORTRAIT.jpg
PXL_20220302_093838616.PORTRAIT.jpg
PXL_20220302_094706100.PORTRAIT.jpg
PXL_20220302_095914219.PORTRAIT.jpg
PXL_20220302_100852485.PORTRAIT.jpg
PXL_20220302_101758890.PORTRAIT.jpg
PXL_20220302_102833018.PORTRAIT.jpg
PXL_20220302_104322613.PORTRAIT.jpg
 
Last edited:
Trådskapare
StefanAkiko

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Förra veckan.
Ingen plåga.
PXL_20220412_094130690.PORTRAIT.jpg
PXL_20220412_094448536.jpg
PXL_20220412_094942393.jpg
PXL_20220412_095507262.jpg
PXL_20220412_100721713.jpg
PXL_20220412_102051830.jpg
PXL_20220412_102954047.jpg
PXL_20220412_104903020.jpg
 

Attachments

  • PXL_20220412_100721713.jpg
    PXL_20220412_100721713.jpg
    62,8 KB · Visningar: 66
  • PXL_20220412_095507262.jpg
    PXL_20220412_095507262.jpg
    79,2 KB · Visningar: 67
  • PXL_20220412_094942393.jpg
    PXL_20220412_094942393.jpg
    73 KB · Visningar: 61
  • PXL_20220412_094448536.jpg
    PXL_20220412_094448536.jpg
    100,3 KB · Visningar: 63
  • PXL_20220412_094130690.PORTRAIT.jpg
    PXL_20220412_094130690.PORTRAIT.jpg
    56,7 KB · Visningar: 70
Trådskapare
StefanAkiko

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Senaste besöket förlöpte med underbarheter på både faten och i glasen. Precis som vanligt. Brutalt intensiva DASHI som bas ägde, som vanligt, aftonens njutningar.
PXL_20220915_114433978.jpg
PXL_20220915_115427488.jpg
PXL_20220915_114407787.jpg
PXL_20220915_113624729.jpg
PXL_20220915_113558713.jpg
PXL_20220915_112758265.jpg
PXL_20220915_112748095.jpg
PXL_20220915_111616531.jpg
PXL_20220915_110612045.jpg
PXL_20220915_110129212.jpg
PXL_20220915_110113241.jpg
PXL_20220915_105647278.jpg
PXL_20220915_105500690.jpg
 

Attachments

  • PXL_20220915_114423449.jpg
    PXL_20220915_114423449.jpg
    65,1 KB · Visningar: 48
Trådskapare
StefanAkiko

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Äntligen var det så dags igen!
En hel månad sedan sist…
Och jag hade valt att investera i en extra servering av KOUBAKO (speciell krabba). 600 pix för den plattan! Men, värt varenda öre...

PXL_20221208_102315597.jpg

Startar med en pudding med DASHI. Dashi gjord på anka och purjo i detta fallet. Serverades varmt. Hade gärna glufsat i mig en hel hink av detta…






PXL_20221208_102858723.jpg

KABU (rotfrukt, nära majrova) i DASHI av KOMBU med spån av skal från YUZU, världens mest underbara citrusfrukt.


PXL_20221208_103529771.jpg

Hustruns favorit från i afton. MAI-TAKE, en särskild svamp med mild parfym och bra textur i en extremklassisk DASHI på KOMBU. Intensivt och vackert.


PXL_20221208_104358651.NIGHT.jpg

Sashimi.


PXL_20221208_105553168.NIGHT.jpg

KOUBAKO, säsongens mest underbara krabba. Tillsammans med Watanabe san's hemliga specialdashi är detta matvärldens Château Pétrus.
Galet svårt att få tag i och alldeles för dyrt…
Men så gott att man inte kan värja sig.
Finns bara från sena november tills mitten av december.
2019 besökte vi ICHI-E tre gånger under denna perioden.
(…sen kom corona…)



PXL_20221208_112233405.NIGHT.jpg

Sashimi på sjögurka i PONSU. Magi! Genidrag! Krunchigt och underbart tack vare syran från ponsun.

Sedan KAKI (en underlig variant kallas "sharonfrukt" på ICA Maxi i Umeå) i vit miso. Kanske lite mer spännande än underbart…



PXL_20221208_113530888.NIGHT.jpg

En sorts potatis, SATO-IMO, som friterats hårt och sedan lagts i ett bad av DASHI på purjolök.
Vägrar normalt äta satoimo, men det här är så bra att man vill skriva brev hem till Swärje!!!


PXL_20221208_114736235.NIGHT.jpg

Grillad SAWADA, fisk.
Lax hade varit bättre…



PXL_20221208_115323147.NIGHT.jpg


Aftonens sakkar.
  1. HYAKUMAN GOKU NO SHIRO (100 omgångar av 10,000 vita stenar)
  2. TEDORIGAWA SHIBORITATE JUNMAI NAMA GENSHU
  3. GUL ETIKETT
No 1. Underbar! Vi drack motsvarande en halv flaska
No 2. Fantastisk, men lite väl söt. Intensiv nannting, men sötman gör den svår för oss då det kommer till matparning.
No 3. Exceptionell! Intensiv och underbar. Det var så gott att vi lämnade ICHI-E med en egen flaska…


PXL_20221208_120130062.PORTRAIT.jpg

Höstens ris!
Med kastanjer, ginkonötter och de väldigt speciella "Air Potatoes" en sorts yam som växer som bär på buskar. Dioscorea bulbifera på latin. Ser ut som och smakar som potatos. Texturen är dessutom precis pang på…



PXL_20221208_120151400.NIGHT.jpg


023247E9-BAAD-40D7-AB95-42B97FBB5E85.jpeg




PXL_20221208_122332233.NIGHT.jpg

Efterrätten.
Dessert!
Hirs som kokats ihop serverat i en soppa på AN (japanska kidneybönor med söt saké, rätt likt svenska bruna bönor)

Notera det vackra rispinnestödet i form av DANGO!

…och här har vi ett rispinnestöd i form av GETA…
PXL_20221208_122657341.NIGHT.jpg



Och sist, men inte minst, är detta utbudet av saké.
Där hoppas jag att @Mats och jag kan göra en gedigen och 100%ig genomgång i april 2023.
Återkommer i ärendet :cool:

PXL_20221208_125035464.jpg


Priset är i JPY och volymen är ICHIGO, dvs en GO. En 720ml flaska heter i Japan YONGO BIN, dvs flaska som rymmer fyra GO. Det betyder alltså att volymen för en GO motsvarar en kvarts flaska.

.
PXL_20221208_114816208.NIGHT.jpg


Sista bilden ut för den här gången, SAWARA (den grillade fisken) ur en stjärtigare synvinkel.
 

Attachments

  • PXL_20221208_120130062.PORTRAIT.jpg
    PXL_20221208_120130062.PORTRAIT.jpg
    58,9 KB · Visningar: 39
Last edited:
Trådskapare
StefanAkiko

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Plötsligt dubblerade Watanabe san priset på menyn...

Nu är det plötsligt väldigt dyrt att besöka honom. Cirka 2,500 kr per person för maten...

Vi har bestämt oss för att besöka honom en sista gång i oktober... För att ta farväl på ett bra sätt.

Så här åt vi senast det begav sig:

PXL_20230824_093618392.jpg
PXL_20230824_093633773.jpg
PXL_20230824_094601621.jpg
PXL_20230824_095245546.jpg
PXL_20230824_095956389.jpg
PXL_20230824_100844553.jpg
PXL_20230824_100916918.jpg
PXL_20230824_101739419.jpg
PXL_20230824_101804313.jpg
PXL_20230824_102757590.jpg
PXL_20230824_102818771.jpg
PXL_20230824_104229728.jpg
PXL_20230824_104245840.jpg
PXL_20230824_105502156.jpg
PXL_20230824_111803856.jpg
 

Mats

Gone todash....
Vad synd, var ju den kulinariska höjdpunkten vid mat- och vinorgierna i våras och då var det ju inga dåliga restauranger de andra vi var på. Ska nog ändå försöka lura med er dit igen nästa gång jag kommer oberoende av priset.
 
Trådskapare
StefanAkiko

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Ska nog ändå försöka lura med er dit igen nästa gång jag kommer oberoende av priset.
Vi har hittat en restaurang i Kyoto och en annan i Tokyo som vi nog tänkte försöka släpa med dig till, nästa gång det beger sig. Så kan vi kanske ta Ichi-E efter det, så för du själv avgöra var ditt hjärta hör hemma 🥰
 
Toppen