Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Rödvinsprovning för arbetskollegor

Daniel B

IT- & dryckesnörd
Tekniskt ansvarig
I maj förra året höll jag en mycket uppskattad vinprovning på min arbetsplats, och efter att flera av mina kollegor nu uttryckt sin önskan om en ny sådan så har vi bestämt oss för att köra igen om ca. 2 veckor! Den förra provningen var även den en rödvinsprovning där fokus låg på att lära sig lite av grunderna, skillnaderna mellan olika druvor och stilar världen över. Väldigt spretigt som ni förstår, men för en grupp på nivån med "jag älskar rödvin men har dålig koll på dem" så passade det ganska bra att lägga sig på nivån där man försökte identifiera vad det är man egentligen gillar.

Provningen genomfördes helblint och uppställningen var
  • 2018 Chateau Ste Michelle Cabernet Sauvignon
  • 2018 Chiara Condello
  • 2020 Jean-Claude Boisset Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines
  • 2015 Brunello di MontalcinoCol d'Orcia

Den solklara vinnaren där var kanske inte helt oväntat Brunellon, som fick stående ovationer, medan Condello'n kom på en klar tvåa och boggen tog jumboplatsen. Det var kanske inte, från vinernas perspektiv, en helt rättvis uppställning men den visade ändå tydligt att de flesta föredrar lite kraftigare viner med mer pang i (något som jag egentligen redan visste om).

Då jag har lite dålig koll på det allmänna sortimentet på SB så tänkte jag inför den kommande provningen be forumet om hjälp att hitta passande viner. Ett fokus för provningen tänker jag mig kan vara att testa olika stilar av kraftiga viner, och försöka identifiera vad det är som tilltalar en bland dem.

Mina egna tankar går i banor kring aussie shiraz, sydafrikansk BDX-kopia (typ Rubicon) och kanske något mer klassiskt från Spanien, Italien eller Frankrike. USA känns som att det borde vara representerat också, men om jag minns rätt så var inte alla helt förtjusta i americabben förra gången, så jag lägger det lite längre ned på prio-listan. En tanke har dock varit att köra på en bättre zinfandel, då den druvan ofta bashas ganska hårt på kontoret som alldeles för sött och något som bara box-Svensson dricker.. Kanske det kan vara en rolig slamkrypare?

Jag tar tacksamt emot tips och idéer på viner som vore roliga att ha med i provningen. När det kommer till pris höjer vi upp det något snäpp den här gången och säger en prisnivå mellan 150-300 kronor, med utrymme för tips på lite bättre "bonusvin", så det är helt okej att komma med tips lite högre upp i pris också!
 

petterkalle

I rescued some wine. It was trapped in a bottle.
En Saint-Joseph, priorat eller ribera borde passa med dessa kriterier?
Exempelvis: S-J Jean-Claude Marsanne 299.-,Finca el Puig 239.- eller Dominio del Aguila Picaro 299.-

Observera att jag frångått FW standarden och hållit mig inom limiten :D

 

thunberg

Flaskfantast
Administratör
Black Stallion brukar gå hem i stugorna, USA, Cab. 239.-
Vet inte hur stor skillnad det är mot Ste Michelle.

La Bastide Blanche, FR. Mestadels mourvedre. 189.-
Standard Bandol som faktiskt levererar. Lufta innan!

Rust en Vrede, SA. Cab/Merlot/Syrah. 289.-
 

Sarco

Medlem
Mitt förslag skulle vara att kanske sikta lite smalare.

- 1 Bdx
- 1 Syrah från norra Rhône
- 1 rioja alternativt 1 nya världen shiraz
- 1 priorat eller ribera del duero alternativt 1 nya världen cab

Då får du något nytt jämfört med förra gången men kan ändå antingen köra en "lite kraftigare viner från gamla världen-provning" eller en "old world - new world" - jämförelse.

För egen del tycker jag att alternativ 1 är roligare. Det är spännande skillnader mellan de fyra vinerna men också likheter.
T.ex.
https://www.systembolaget.se/produkt/vin/cune-imperial-9527401/ om tid finns, annars https://www.systembolaget.se/produkt/vin/vina-tondonia-9268801/ för en klassiker
https://www.systembolaget.se/produkt/vin/les-terrasses-8551601/ (2019 finns också) alt t.ex https://www.systembolaget.se/produkt/vin/protos-7114201/ (svårare att hitta RdD till under 300 kr... Pesquera är ju ett bra val om du kan gå upp lite i pris.


Men... när jag tittar på Thunbergs förslag blir jag lite sugen på det med :)
 

buteljen

Medlem
Man skulle kunna utgå från fyra olika sätt att göra maffiga viner:
Vinmakningen - en amarone
Druvan - en Cahors (Malbec) eller Bandol (Mourvedre)
Ett varmt klimat - en barossa shiraz
Fortifierat - ett portvin
 
Trådskapare
Daniel B

Daniel B

IT- & dryckesnörd
Tekniskt ansvarig
Tack för alla svar och tips! Riktigt bra sådana!
En Saint-Joseph, priorat eller ribera borde passa med dessa kriterier?
Exempelvis: S-J Jean-Claude Marsanne 299.-,Finca el Puig 239.- eller Dominio del Aguila Picaro 299.-

Observera att jag frångått FW standarden och hållit mig inom limiten :D


Bra idé! Jag är själv jäkligt svag för Saint-Joseph, så kanske att jag bara ska gå på det! Jag vill minnas att jag sneglat på just den S-J som du tipsar om där också, så det kanske är dags att slå till. En priorat känns som ett kul vin att ta med, mestadels för att jag ibland upplever dem som lite av en vattendelare. Jag gillar det, men känner många som tycker de ofta är lite over the top.. Det skapar ju dock en intressant diskussion i provningsperspektiv.

Black Stallion brukar gå hem i stugorna, USA, Cab. 239.-
Vet inte hur stor skillnad det är mot Ste Michelle.

La Bastide Blanche, FR. Mestadels mourvedre. 189.-
Standard Bandol som faktiskt levererar. Lufta innan!

Rust en Vrede, SA. Cab/Merlot/Syrah. 289.-

Just det, Domaine du Vieux Lazaret, CdP. 249.-

Tack @thunberg! Jag vet att en eller kanske två av mina kollegor ibland köper Black Stallion "När det ska lyxas till ordentligt!", så den faller nog bort pga. det. Det hade ju bevisligen annars varit ett perfekt vin för den här gruppen! ;)

Lazaret är en kul idé, den läggs nog upp på listan över potentiella deltagarviner!
Mitt förslag skulle vara att kanske sikta lite smalare.

- 1 Bdx
- 1 Syrah från norra Rhône
- 1 rioja alternativt 1 nya världen shiraz
- 1 priorat eller ribera del duero alternativt 1 nya världen cab

Då får du något nytt jämfört med förra gången men kan ändå antingen köra en "lite kraftigare viner från gamla världen-provning" eller en "old world - new world" - jämförelse.

För egen del tycker jag att alternativ 1 är roligare. Det är spännande skillnader mellan de fyra vinerna men också likheter.
T.ex.
https://www.systembolaget.se/produkt/vin/cune-imperial-9527401/ om tid finns, annars https://www.systembolaget.se/produkt/vin/vina-tondonia-9268801/ för en klassiker
https://www.systembolaget.se/produkt/vin/les-terrasses-8551601/ (2019 finns också) alt t.ex https://www.systembolaget.se/produkt/vin/protos-7114201/ (svårare att hitta RdD till under 300 kr... Pesquera är ju ett bra val om du kan gå upp lite i pris.


Men... när jag tittar på Thunbergs förslag blir jag lite sugen på det med :)

Jag gillar dina idéer @Sarco! Det är nog lite så som jag själv kanske tänkt det men inte riktigt kommit fram till på egen hand. Det vore roligt att ha lite klassiker och visa vad de innebär. En fördel med dina förslag är också att det går att hitta viner med lite mer ålder, vilket annars är svårt att göra.

Jag tänker att den här hade passat bra, väldigt druvtypisk: https://www.systembolaget.se/produkt/vin/crozes-hermitage-7413601/

Bra förslag, kanske perfekt att slänga in mitt i smeten egentligen, och ger samtidigt en del pengar över för att gå upp i prisklass på något annat! :D

Man skulle kunna utgå från fyra olika sätt att göra maffiga viner:
Vinmakningen - en amarone
Druvan - en Cahors (Malbec) eller Bandol (Mourvedre)
Ett varmt klimat - en barossa shiraz
Fortifierat - ett portvin

Ett roligt upplägg, vet dock inte om de är redo för en sådan typ av provning. De kan behöva marineras lite mer innan dess innan man går in på hur vinerna faktiskt görs eller hur druvor skiljer sig åt. Ett fortifierat vin skulle vara en rolig surprise, men kanske något som de flesta ändå inte skulle uppskatta nog!


Många roliga förslag att ta till sig och klura på! Tar gärna emot fler tips så får vi se var det landar! :)

Tack!
 
Toppen