Social distansering - ett individuellt samhällsansvar

Diskussion i 'Övrigt' startad av petterkalle, 17 mars 2020.

 1. petterkalle

  petterkalle I rescued some wine. It was trapped in a bottle.

  I dagens läge med en utbredd samhällssmitta av Corona och Folkhälsomyndigheten som säger att vi bara ser toppen på ett isberg så tycker jag att vi som individer måste ta vårt samhällsansvar. Visserligen jobbar jag på två myndigheter som båda, på olika sätt, handlar om vård men mina åsikter kommer inte främst därifrån. Individuell social distansering är den enskilt viktigaste åtgärden för att kunna platta ut smittokurvan i samhället och på så sätt få sjukvårdens resurser att räcka till dem som behöver dem över tid. Det kommer att dö en massa människor i Sverige pga Covid-19 och långt ännu fler om sjukvårdsresurserna blir överbelastade. Personligen är jag inte rädd för detta och jag kommer säkert att bli involverad i vårdkedjan på något sätt men som samhällsindivid vill jag ta mitt ansvar och begränsa mina sociala kontakter till ett nödvändigt minimum. Med anledning av detta tycker jag att forumets medlemmar bör göra detsamma. Och den första åtgärden borde vara att frysa alla BYOB:s tills allt börjar att lugna ned sig. Jag har själv BYOB- abstinens men kroppen får vänja sig. Vi har ju vår gemenskap ändå som vi kan njuta av - på distans.
   
  Fredrik L, MartinE, Nyllet och 12 andra gillar detta.
 2. Bror

  Bror Så lite plats, pengar och tid.. så mycket vin

  Vi kanske ska genomföra den första digitala dyob. Drink-yob...
   
 3. petterkalle

  petterkalle I rescued some wine. It was trapped in a bottle.

  :) Har tänkt samma tanke. Nu är det väl dags att vidga våra vyer? Varför inte bestämma ett par flaskor som vi sitter hemma och provar simultant med noter och diskussioner via forumet. Skulle vara kul.
   
  Sonderlese och Daniel A gillar detta.
 4. Vingubben

  Vingubben Medlem

 5. petterkalle

  petterkalle I rescued some wine. It was trapped in a bottle.

 6. Håkan

  Håkan Medlem

  F-n det blir svårt, Vi har ju ortogonal smak.
  Koomilya kanske?
   
 7. Bror

  Bror Så lite plats, pengar och tid.. så mycket vin

  Samtidigt???
  Jag trodde ungdomar kallade det typ i realtid eller så
   
 8. Johan Blom

  Johan Blom Hobbysamlare och allsörplare

  Jag gillar det!
  Köra ett gemensamt tema och alla väljer en flaska som passar in. Kul ide!
   
  petterkalle och BallyJ gillar detta.
 9. Thirsty

  Thirsty Medlem

  Det gäller att prioritera åtgärder mot de saker som medför högst risk dvs BYOB.
  Att skolorna fortfarande är öppna, butiker inkl Systembolaget, restauranger, arbetsplatser (de flesta) etc är sekundärt.. Givetvis bör personer i riskzonen utvärdera det extra.

  Viss sarkasm men lyfta blicken lite högre?
   
  Crist(al)ian 77, Pontus och vintomas gillar detta.
 10. petterkalle

  petterkalle I rescued some wine. It was trapped in a bottle.

  Min enda Koomilya är nog inte drickfärdig på länge. Vi kan nog hitta något annat? Inte helt säker på ortogonal. Någonstans finns det en viss konvergens mellan oss :D
   
 11. petterkalle

  petterkalle I rescued some wine. It was trapped in a bottle.

  Förstår inte riktigt vad du menar. Småbarnsföräldrar med barn på skolor, arbetstagare på öppna arbetsplatser etc är just de personer som borde begränsa sitt sociala engagemang. De, om några, är en grupp som har högre risk att bli smittade och då också en högre risk att smitta andra. En enda mindre smittad idag är ca 100 mindre att avlasta sjukvården om 4-6 veckor. Så snabbt går det. Just nu på TV säger Tegnell att det är viktigt att begränsa sina sociala kontakter. Surprise.
  Hittade en läsvärd artikel på CT av alla ställen. Ta er tid att skumma igenom den...
  https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca
   
  Wintermute och danryd gillar detta.
 12. Thirsty

  Thirsty Medlem

  Kanske mer effektfullt om alla på forumet bojkottar besök på Systembolaget?
   
 13. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  magnum och Pontus gillar detta.
 14. Pontus

  Pontus Medlem

  Det kan också vara så att en BYOB faktiskt plattar till sjukhuskurvan om de som är där och eventuellt blir smittade inte sprider vidare till så många och bidrar till immunitet i ett senare skede då fler är smittade. Exakt hur stor social distansering som behövs varierar över tid och ser nog ganska olika ut i olika länder. För första gången får man kanske se det som en fördel att många gamla i vårt land redan lever relativt isolerat?

  Fokus bör nog ligga på att skydda dem som är i riskzonen i första hand. Det gör man bara delvis med social distansering.
  Jag ska själv höra mig för bland några äldre i området för att erbjuda hjälp med att handla eller gå till apoteket och hoppas att fler gör detsamma.
   
  Trydebull, David Nilsson, Thirsty och 1 annan gillar detta.
 15. Bearman

  Bearman a´lea iacta est iterum

  Roligt när icke medicinskt sakkunniga uttalar sig i denna fråga. Tror att forumets "experter" på Corona skall låta bli att uttala sig med egna hittepåteorier om att det är bra för Sverige att ha BYOB :)
   
  Last edited: 17 mars 2020
 16. petterkalle

  petterkalle I rescued some wine. It was trapped in a bottle.

  Sorry @Pontus. Första stycket är så extremt dumt så jag vill egentligen inte kommentera det. Det är som en inbjudning till utvecklingen i Italien och det tror jag inte någon är speciellt intresserad av. Om sjukvården ska orka med detta så måste kurvan flacka av och tiden för "flockimmunitet" bli så lång som möjligt. Det är bara den enskilde individens handlingar som kan göra detta möjligt och inte politiska beslut. Andra stycket däremot håller jag helt med om. Det är inte det där som begreppet social distansering innebär. För äldre (nu >70 år) blir det mer en social isolering. Där kan vi alla hjälpa till så gott det går.
   
  MartinE gillar detta.
 17. petterkalle

  petterkalle I rescued some wine. It was trapped in a bottle.

  Du är alltid så konspiratorisk Tomas ;)
  Vad den hade där att göra kan du fråga Ken Birman Ithaca, NY som la ut den där. För övrigt är det ganska intressant att läsa inläggen från, mestadels, amerikaner om vad de dricker under sin karantän...
  Och ja, möjligen är din namne inte sakkunnig rent medicinskt men hans artikel handlar mest om siffror, kända och okända samt modeller att prediktera bla. Och här tror jag att han har spetskompetens, eller hur? Sanning eller osanning? Själv tror jag inte på värstascenariot men framtiden får utvisa. Fram till dess ska jag som individ göra vad jag kan iaf. Rätt eller fel? Who cares - det känns bra.
   
 18. petterkalle

  petterkalle I rescued some wine. It was trapped in a bottle.

  Ungdomar ja. Men vad fan är vi?
   
 19. petterkalle

  petterkalle I rescued some wine. It was trapped in a bottle.

  En bra idé! De flesta av oss har nog "bunkrat" vin så det räcker i många, många månader :D:rolleyes:
   
  Fredrik L, IsKr och Håkan gillar detta.
 20. Vingubben

  Vingubben Medlem

  OK, men vilket vin väljer vi?
   
  Daniel A gillar detta.

Dela sidan