Surdeg

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Jos, 27 januari 2009.

 1. Jos

  Jos Medlem

  Någons om lyckats starta en surdeg på vetemjöl och vatten och i så fall hur gjorde du? Dvs. utan att gå från en rågsurdeg eller använda någon vildjäst eller liknande..?
   
 2. Jimmy Forsman

  Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.

  SV: Surdeg

  Har aldrig provat själv med att sätta en surdeg, jag har polare som kan bidra med en kultur om det kniper. Är det urgent så kan du ju gå till ett bageri som bakar med surdeg och be att få köpa loss lite kultur!
   
 3. Sjödin

  Sjödin Joråsåatt...

 4. Jos

  Jos Medlem

  SV: Surdeg

  Jag har prövat med lite varierande resultat men det har inte blivit bra.. :-[ Tanken var ju att jag skulle göra det själv men det slutar väl med att jag ledsnar på att försöka och knallar förbi bageriet... ;)
   
 5. Jos

  Jos Medlem

 6. Keen

  Keen slan

  SV: Surdeg

  Per Morberg snackade surdeg en kort stund i ett av de senare/senaste avsnitten.
   
 7. vintjej

  vintjej Medlem

  SV: Surdeg

  Nej, inte med vetemjöl. Men jag brukar mata med vetemjöl, så till slut är det inte mycket råg kvar.
   
 8. Keen

  Keen slan

  SV: Surdeg

  Ja, alla skrattar rått åt dig nu :)

  Jag fattade inte heller, antagligen fellänkat
   
 9. Sjödin

  Sjödin Joråsåatt...

  SV: Surdeg

  Du frågar ju om kultur, så du fick en kulturlänk.
   
 10. Lando

  Lando Medlem

  SV: Surdeg

  Fy fan vad uselt... ;D
   
 11. Jos

  Jos Medlem

  SV: Surdeg

  Nej jag frågade om surdeg, står klart och tydligt. Möjligtvis så tänker du på den bakteriekultur som finns i en surdeg och kopplar därmed till kultur i ett helt annat sammanhang som underhållning, konst etc. men se det är två helt skilda saker förstår du.
   
 12. Sjödin

  Sjödin Joråsåatt...

  SV: Surdeg

  Jag tar på mig struten och ställer mig i hörnan... :-\
   
 13. Jos

  Jos Medlem

  SV: Surdeg

  Nu ligger tre olika "batcher" och väntar på att bli matade följande dagarna. Gäller ju bara att få dem att trivas nu... kanske om jag spelar kulturradion för dem på dagarna?
   
 14. ae

  ae Medlem

  SV: Surdeg

  min flickvän bakar mkt med surdeg. vet inte exakt vad hon gör men ett tips är att om ni har golvvärme i badrummet låta det stå och jäsa på det golvet.
  kolla även http://paindemartin.blogspot.com/ Där står det en hel del.
   
 15. Lando

  Lando Medlem

 16. weezer

  weezer Medlem

  SV: Surdeg

  Skulle just tipsa om Pain de martin, nån hann före :). En bra blogg med sjysta recept. Bakar hans valnötsbröd varje vecka, smaskens..
   
 17. Jos

  Jos Medlem

  SV: Surdeg

  Kan meddela att surdegarna och vildjästen börjar ta sig. Surdegen på råg börjar faktiskt likna färdig men de på vete går lite trögare. Dock doftar de härligt syrligt och fräscht fortfarande så med lite tur så tar de sig och funkar också.
   
 18. weezer

  weezer Medlem

  SV: Surdeg

  Fick till ett riktigt sjyst valnötsbröd i morse; satte degen i fredags, bakade ut och jäste den i 12 h igår, sen kalljäsa under natten i kyl, upp kl halv fyra å tog ut dem när jag gjorde välling åt lillfisen, sen bakade av dem vid 7. Grymt bra, syrligt och fullt med valnötter :p.
   
 19. Jos

  Jos Medlem

  SV: Surdeg

  De båda vetesurdegarna åker i slasken, fungerar inte.. Däremot blev tydligen vildjästen på enbart råsocker och aprikoser bra för den fick en start på vetesurdeg att gå igång ordentligt på bara 12 timmar. Bubblar fint. Även råsurdegen är det drag i, - har startat en annan vetesurdeg med den som det verkar vara drag i också.

  Slutsats är att det verkar rätt tufft att starta vetesurdeg från bara vetemjöl och vatten. De luktar fint av syrlig filmjölk och bubblar lite men det händer inte så mycket mer. Rågsur däremot går lätt och att starta en vetesur med vildjäst var inte heller några problem.
   
 20. weezer

  weezer Medlem

  SV: Surdeg

  Startar du den vita med rivet äpple?
   

Dela sidan