Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Sushi Chou, 寿司鮨兆, i Akasaka (Tokyo)

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Sushi Chou 鮨兆 i Akasaka (Tokyo)
Här finns ett urval av de bästa sorternas SHOUCHU som står att uppbringa. Det är sådana där som man någon enstaka gång, då och då, får syn på i de dedikerade affärerna. Kocken är en SHOUCHU-konnässör av mycket stora mått. Han äger också numer restaurangen, jobbar i princip dygnet runt. Sover aldrig ut på sin lediga dag eftersom han blir så jet-laggad. Arbetsdagen börjar i svinottan på TSUKIJI Fiskmarknad och fortsätter sedan till stängningsdags efter midnatt.

Han tar sig an lärlingar som blir mycket skickliga sushikockar.


Här gäller att råvaran är ALLT. Han nyttjar lite tjockare NORI ("algpapper") än andra och anser att med perfekta råvaror är presentationen viktig på samma sätt som en perfekt drejad sakékopp är tråkig att dricka ur. Alla hans sushibitar är alltid med någon (visuell) skavank. Just för att aldrig ge ett kliniskt intryck...

Guide Michelin har aldrig hälsat på. Personligen anser jag detta vara en av de bästa sushibarerna på Jorden - även om jag ännu inte ätit på alla... Men, vi jobbar på det :)

Hit begav vi oss alltså efter en underbar konsert med Beethovens 9:a i Suntory Hall. Och vad passar väl bättre än sushi efter musik?

S-shouchu.jpg


I den ordning vi åt dem:
TAI - "Uer"
S01.jpg


TARAKO (gnisslar)
S02.jpg


AMA EBI (råa småräkor med sötaktig smak, därav namnet)
S03.jpg


UNI (goda organ från sjöborre. Två sorter. Minner om kräftsmör. Passar inte alla gommar första gången.)
S04.jpg


CHUU TORO (mellan-fet tonfisk. Från buksidan.)
S05.jpg


CHU TORO, grillad
S06.jpg


ANAGO - ål
S07.jpg


AKAGAI ("röd snäcka")
S08.jpg


HOTATE (pilgrimsmussla)
S09.jpg


Inlagd SHIITAKE.
S10.jpg


NASU (Äggplanta)
S12.jpg


MAGURO (tonfisk)
S13.jpg


HOKU-HOKU. (Grillad "Fisk" som var stinn av rom. Som utvecklar sköna slemmiga trådar. Nyttigt!)
S14.jpg


IKURA - laxrom
S15.jpg


Vaktelägg och purjolöksskott
S16.jpg


...lyckliga efter god förplägnad för både kropp och själ begav vi oss sedan hem i natten...
 
Last edited:
Sushi Chou 鮨兆 i Akasaka (Tokyo)
Här finns ett urval av de bästa sorternas SHOUCHU som står att uppbringa. Det är sådana där som man någon enstaka gång, då och då, får syn på i de dedikerade affärerna. Kocken är en SHOUCHU-konnässör av mycket stora mått. Han äger också numer restaurangen, jobbar i princip dygnet runt. Sover aldrig ut på sin lediga dag eftersom han blir så jet-laggad. Arbetsdagen börjar i svinottan på TSUKIJI Fiskmarknad och fortsätter sedan till stängningsdags efter midnatt.

Han tar sig an lärlingar som blir mycket skickliga sushikockar.


Här gäller att råvaran är ALLT. Han nyttjar lite tjockare NORI ("algpapper") än andra och anser att med perfekta råvaror är presentationen viktig på samma sätt som en perfekt drejad sakékopp är tråkig att dricka ur. Alla hans sushibitar är alltid med någon (visuell) skavank. Just för att aldrig ge ett kliniskt intryck...

Guide Michelin har aldrig hälsat på. Personligen anser jag detta vara en av de bästa sushibarerna på Jorden - även om jag ännu inte ätit på alla... Men, vi jobbar på det :)

Hit begav vi oss alltså efter en underbar konsert med Beethovens 9:a i Suntory Hall. Och vad passar väl bättre än sushi efter musik?

S-shouchu.jpg


I den ordning vi åt dem:
TAI - "Uer"
S01.jpg


TARAKO (gnisslar)
S02.jpg


AMA EBI (råa småräkor med sötaktig smak, därav namnet)
S03.jpg


UNI (goda organ från sjöborre. Två sorter. Minner om kräftsmör. Passar inte alla gommar första gången.)
S04.jpg


CHUU TORO (mellan-fet tonfisk. Från buksidan.)
S05.jpg


CHU TORO, grillad
S06.jpg


ANAGO - ål
S07.jpg


AKAGAI ("röd snäcka")
S08.jpg


HOTATE (pilgrimsmussla)
S09.jpg


Inlagd SHIITAKE.
S10.jpg


NASU (Äggplanta)
S12.jpg


MAGURO (tonfisk)
S13.jpg


HOKU-HOKU. (Grillad "Fisk" som var stinn av rom. Som utvecklar sköna slemmiga trådar. Nyttigt!)
S14.jpg


IKURA - laxrom
S15.jpg


Vaktelägg och purjolöksskott
S16.jpg


...lyckliga efter god förplägnad för både kropp och själ begav vi oss sedan hem i natten...

Sköna bilder. Listan på måste-restauranger att besöka ökar hela tiden :)
 
Trådskapare
StefanAkiko

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Tillägg till Sushi Chou:
Min kära hustru som genom livet ätit på betydligt fler sushiställen med allehanda olika antal stjärnor, tycker att denna håller yppersta klass på själva sushin, servicen, kockens skicklighet/ambition med råvarans alla olika delmoment (från att välja ut till att servera) och att kombinera med rätt drycker. En skillnad är att det är en gnutta luggslitet, mycket personligt. En viktig skillnad är att prislappen är typ halva jmf med de mer namnkunniga ställena. För vår del just under 1000-lappen per person, inkl all dryck. Nu åt vi dock inte varsin av alla de bitar som vi fotade. Jag var också ensam om att äta den grillade fisken, den med riktigt mumsig slemtrådig rom.
 
Trådskapare
StefanAkiko

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Sista tillägget (för idag iaf) Sushi Chou:
Här har vi ätit många gånger genom åren, men bara haft med oss gäster två ggr. Ena sällskapet älskade det, kallade restaurangen för deras veckas höjdpunkt.
 
Trådskapare
StefanAkiko

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Sköna bilder. Listan på måste-restauranger att besöka ökar hela tiden :)
Ja, det är inte klokt, men om du inte skyndar dig till Tokyo snart, så kommer listan kanske att ha vuxit sig kämpastor...
Är fö precis hemkommen till hotellet efter en traditionell brakmiddag i Wien med fläsk, korvar och en massa gott öl. Mums!
Har nog levt med dylik mat under något av mina tidigare liv... Underbart gott :D
 
Trådskapare
StefanAkiko

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Julesushi med ädelt japanskt i glasen. MUMS!
Ssk efter en god konsert på Suntory Hall och lagom gnagande senkvällshunger i magan.
Bara två bitar på parad i kvällens bildkavalkad. Får bli fler en annan gång!
uni.jpg

UNI, sjöborreorgan.

leek.jpg

Vaktelägg och purjolök. Otroligt mckt umami i denna servering.
 
Toppen