Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Sylvain Faudot – Arbois, JURA

Terroirviner

Leverantör
Sylvain Faudot – Arbois, JURA
Ny lansering på www.terroirviner.com 25 jan – 10 feb 2022

Terroirviner lanserar 6 viner från den lilla producenten Sylvain Faudot, verksam i kommunen Saint-Cyr-Montmalin, ca 8 norr om Arbois. Sylvain startade sin karriär som vinbonde 1998, i princip från noll. Han är i hög grad självlärd och har genom åren kämpat sig upp till den nivå han befinner sig idag. Han odlar nu ca 6 ha, varav 85% klassas som AOP Arbois och 15% som AOP Côtes-du-Jura. Han arbetar miljömedvetet och planerar att konvertera till ekologisk odling om ca 3 år. De olika vingårdslägena vinifieras separat (vinification parcellaire) för att framhäva terroiregenskaperna. Sylvains vinrankor har en hög snittålder: 70% är över 30 år gamla. Skörden är 100% manuell och jäsningen sker till 100% med druvans naturliga jästkulturer. Sulfithalten hålls på lägsta möjliga nivå.


e39b6732-80b8-d5df-f899-269851e61c10.jpg


Jura har drabbats hårt av återkommande väderproblem de senaste åren, såsom vårfrost, men även stekheta somrar, vilket har lett till små skördar. Det är därför mycket trevligt att Sylvain kunde erbjuda oss en allokering. Sortimentet är varierat och håller mycket hög kvalitet. Vi hittar såväl "moderna" Juraviner i fruktig stil, som klassiska Juraviner av typen "vin de voile".

95835c09-30a9-9a94-7c75-aa0ac075e3d5.jpg


Crémant du Jura Brut "Fleur de Chardonnay" - 239 kr/fl. En premiumcrémant på 100% Chardonnay (finns även en basvariant samt en rosé). Årgång 2019, lagrad på sin jästfällning i 18 månader, degorgerad hösten 2021. Dosage: 0,8 gr/l. Knastertorr, elegant och intensiv, mycket fina bubblor, apelsin, nektarin, vita frukter, vita blommor, lätt rostat bröd, smör och mineralitet. Angenäm krämighet. Mycket övertygande till aperitif och skaldjur.

Trousseau "Tour Canoz" Arbois Rouge 2019 – 215 kr/fl. Från vingårdsläget "Tour Canoz" i Arbois som räknas som en av bästa terroirerna för Trousseau: en grusig jord med bra solighet och snabb uppvärmning. 50-åriga stockar. Vinet lagrades till 50% på 15-åriga foudres (stora ekfat), och till 50% på ståltank i 12 månader. Bärigt och kryddigt, surkörsbär, björnbär, kryddor såsom vitpeppar, mynta, en lätt animalitet, samt blommighet och humus. Lena men fasta tanniner, behaglig och balanserad friskhet. Mycket trevligt till charkuterier, rökta korvar fran Franche-Comté, mm. Kan lagras i minst 6-7 år.

Chardonnay "Le Clos"' Arbois Blanc 2020 – 209 kr/fl. 100% Chardonnay skördad i vingården "Le Clos" i Saint-Cyr-Montmalin, lagrad på 3-5 åriga ekfat i 12 månader. Vinet har ännu inte buteljerats; buteljeringen är planerad i slutet av januari. En stor bukett med fatkryddighet, smör, inlagda frukter, citron, ananas, mirabell, vita blommor, kanel, en gnutta honung och mineral. En stor kropp med tydlig briochesmörighet och underbar citrusfrukt. Uppvisar mycket rå kraft just nu, men balansen är redan strålande och lovar en mycket fin utveckling på flaska. Till smakrika rätter i gräddsås, torskrygg, svamprisotto, ostar mm. Kan lagras i ca 5-6 år. Återigen, ett mycket imponerande vin.

"Les P'tits Cailloux" Arbois Blanc 2020 – 259 kr/fl. 100% Savagnin skördad i Saint-Cyr-Montmalin, vinifierad "modern" stil, utan oxidation (Savagnin ouillé). Lagrades på ståltank i 8 månader. En helt ny cuvée som Sylvain gör för första gången; endast 1500 buteljer producerades, av vilka Terroirviner har fått loss 150. Stor fruktkoncentration: solmogna gula äpplen, inlagda päron, exotiska undertoner av mango och ananas; lätt mandel, akacia och mineralitet. Rund och krämig munkänsla med finmejslad fruktsyra, lång och behaglig eftersmak av solmogen frukt. Oerhört trevligt på egen hand (aperitif), till en pocherad vit fisk serverad med vitvinssås och vårens primörer, eller en Blanquette de Veau. Drickes ungt på frukten, nu och t o m 2024.

"Cuvée Saint-Antoine" Arbois Blanc 2018 – 229 kr/fl. Traditionell vinstil. 50% Savagnin, 50% Chardonnay, där Savagnin vinifieras på 228-liters ekfat som en "vin de voile". Chardonnay, däremot, vinifieras och lagras på ekfat med "ouillage". Efter 3 års lagring på fat blandas de 2 vinerna. Vi får sålunda en vintyp som inte är en fullständig "vin de voile", men till hälften, där Savagnin ger de mer nötiga tonerna och Chardonnay en lite fräschare profil. Doften är ursprungstypisk, stor och kraftfull med elegant oxidation, nyanser av havssälta, valnötter, rostade paranötter, mandelmassa, bokna äpplen, citrusskal, orientaliska kryddor och stenig mineral. Munnen är frisk, koncentrerad och fantastiskt lång med kanderad citruskaraktär, mineralsälta och nötighet på avslutet. Till gräddiga anrättningar, t ex kalv- eller kyckling i gräddsås, svamptoast eller en "Croûte aux champignons" (svampgräddsås med rostat bröd, en typisk Jurarätt), ostfonduer, gratinerad Mont d'Or, och naturligtvis vällagrad Comté. Kan lagras i 10-15 år.

Vin Jaune Arbois 2012 – 499 kr/fl. Vin Jaune är det som Jura är mest känt för, ett vin helt unikt i sitt slag. 100% Savagnin lagrad "sous voile" i 6 år och 3 månader. Djup gyllengul färg, och en sagolik komplexitet: valnötter, rostad mandel, moka, rökighet, pennspån, gammal Cognac, curry, bokna gröna äpplen, torkad citrus, gula plommon, en skvätt diesel, mineralsälta. Munnen är silkeslen, koncentrerad, med livlig fruktsyra och en mycket lång, harmonisk eftersmak. Vinner på luftning. Serveras till typiska Juraanrättningar där Vin Jaune också används som ingrediens, t ex Coq aux morilles (tupp eller kyckling i gräddsås med murklor), Croûte aux morilles (murkelgräddsås med rostat bröd) eller Truite au Vin Jaune (forell med Vin jaune och gräddsås). Även: foie gras, kyckling eller torskrygg i curry, och självklart vällagrad Comté, gärna med valnötter och kastanj- eller aprikoschutney som tillbehör. Serveras källarsvalt vid ca 14-15°C. Kan lagras i en sval källare i minst 50 år.

2 ST BLANDLÅDOR :

Sylvain Faudot "Moderna Juraviner" 6 fl


1 fl Crémant du Jura Brut "Fleur de Chardonnay"
1 fl Trousseau "Tour Canoz" Arbois Rouge 2019
2 fl Chardonnay "Le Clos" Arbois Blanc 2020
2 fl "Les P'tits Cailloux" Arbois Blanc 2020

Pris : 1390 kr / låda

Sylvain Faudot "Hela spektret" 6 fl

1 fl Crémant du Jura Brut "Fleur de Chardonnay"
1 fl Trousseau "Tour Canoz" Arbois Rouge 2019
1 fl Chardonnay "Le Clos" Arbois Blanc 2020
1 fl "Les P'tits Cailloux" Arbois Blanc 2020
1 fl "Cuvée Saint-Antoine" Arbois Blanc 2018
1 fl Vin Jaune Arbois 2012

Pris : 1650 kr / låda


Beställ vinerna på www.terroirviner.com t o m torsdag 10 februari 2022. Nästa leverans 21-28 februari 2022.
 

Attachments

  • IMG_4028 - Copie.JPG
    IMG_4028 - Copie.JPG
    99 KB · Visningar: 67
Last edited:
Toppen