Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Tid för kork att torka?

ranmos

Medlem
Hej!

Finns det någon som har en god uppfattning om hur lång tid på ett ungefär det tar för en kork att torka ut vid en relativt normal luftfuktighet på 45-55%?

Har googlat och letat runt lite här på forumet men hittar inte direkt nån info om detta.
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Förmodligen finns det inget entydigt svar. Normalt finns det ju en folie/"kapsel" över och runt korken, och tiden lär bero på hur tät den är. Det är heller inte säkert att luftfuktigheten i % är den enda parametern, utan temperatur och variationer i luften kan spela roll. Svalt, lagom fuktigt och stabila förhållanden är det ideala.
Jag skulle säga att unga viner (som köps med spänstig kork) ofta klarar sig hyggligt i något år i sval/skyddad lägenhetsluft, typ garderob/lägenhetsförråd i en lägenhet som undviker extrema sommartemperaturer. Tänker du däremot lagra sådana unga viner i 5-10 år eller mer, är sådan lagring mer riskabel.
 
Trådskapare
R

ranmos

Medlem
Förmodligen finns det inget entydigt svar. Normalt finns det ju en folie/"kapsel" över och runt korken, och tiden lär bero på hur tät den är. Det är heller inte säkert att luftfuktigheten i % är den enda parametern, utan temperatur och variationer i luften kan spela roll. Svalt, lagom fuktigt och stabila förhållanden är det ideala.
Jag skulle säga att unga viner (som köps med spänstig kork) ofta klarar sig hyggligt i något år i sval/skyddad lägenhetsluft, typ garderob/lägenhetsförråd i en lägenhet som undviker extrema sommartemperaturer. Tänker du däremot lagra sådana unga viner i 5-10 år eller mer, är sådan lagring mer riskabel.

Det är precis resonemang kring ”det finns inget entydigt svar” som är intressant i detta fall. Ofta också kopplat till egen eller andras erfarenheter. Precis den typen av svar jag är ute efter, tack!
 
Toppen