Tilltugg till Barolo?

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av Elvis, 29 oktober 2015.

  1. Elvis

    Elvis Medlem

    Som småbarnsförälder kan det vara lite svårt att få möjlighet att dela en flaska med sin fru i lugn och ro. På lördag planerar jag i alla fall att vi ska lägga barnen och sedan dela på en Fontanafredda La Rosa Barolo 2008. Antagligen har vi då redan ätit middag med barnen men nu är frågan: Vad ska vi ha för tilltugg?
     
  2. kayaker

    kayaker Cyklist

    Lagrad hårdost borde funka
     
    Elvis gillar detta.
  3. chambertin

    chambertin Medlem

    Lite tryffelpecorino kanske ?
    Kan tänka mig att riktigt bra Ibérico (Jabugo t.ex) skulle funka bra (det är ju alltid gott i och för sig).
    Brukar själv alltid ha ett ungt rött med bra bett när det vankas bra Ibérico.
    Blir ju spanskt allt som oftast då men lite klass-Nebbiolo kommer säkert inte att sitta fel.
     
    Elvis och kayaker gillar detta.
  4. Vino fino

    Vino fino Medlem

    Bibeln säger Milleens till bra nebbiolo

    milleens-200g-round-1361196182.jpg
     
    Elvis gillar detta.
  5. grappa

    grappa Medlem

    En lite ovanligare kombination är mörk choklad med seasalt. Tanninerna och chokladen passar fantastiskt bra.
     
    Elvis gillar detta.
  6. Magnus L

    Magnus L urydhtfilgukj

    Kött
    Sötman i chokladen kan ju ställa till lite problem :)

    Borde ju mest ta fram kanterna i vinet.
     
    grappa gillar detta.
  7. kayaker

    kayaker Cyklist

    Det är nog större risk att kakaon i den mörka chokladen ställer till problem, men salt är ju ett bra motmedel.
     
    grappa gillar detta.
  8. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Då det är säsong just nu så skulle jag satsa på opastöriserad (fransk) Mont D'or. Så jäkla trevlig ost till vin i allmänhet och ett festligt tilltugg av rang. Normalt brukar man säga att det är vitt vin som gäller och även bubbel eller Vin Jaune, men eleganta röda kommer fungera som en dröm utan tvekan enligt min erfarenhet. Det skulle väl möjligen vara tanninerna som inte är optimala när det gäller just Barolo.

    Jag föredrar att äta den rejält rumstempurerad och brukar skippa att lägga den i ugnen. Enbart lite surdegsbröd eller liknande till blir nog utmärkt.

    Nåväl, det kanske finns bättre kombinationer men just nu är jag så sugen så jag hade nog valt Mont D'or till vadsomhelst!
     
    grappa, Göran, Vino fino och 1 annan gillar detta.
  9. karl.1480

    karl.1480 Medlem

    Robiola såklart!
     
    kayaker och Magnus L gillar detta.
  10. Appel

    Appel Medlem

    Mattias, för satan!
    Jag har fortfarande inte fått i mig någon Mont D'or den här "säsongen". Du fick mig precis att åka till saluhallen...
     
    Magnus L och Mattias Schyberg gillar detta.
  11. Magnus L

    Magnus L urydhtfilgukj

    Nått för nästa vecka kanske? :)
     
    Appel och Mattias Schyberg gillar detta.
  12. Appel

    Appel Medlem

    Då jag skulle kunna leva på den osten så ser jag inga problem med att äta den en gång till nästa vecka :p
     
    Magnus L gillar detta.
  13. grappa

    grappa Medlem

    Jo jag har alltid levt efter att choklad och vin med hög syra (oavsett vilken sort) är svårt att kombinera och blev väldigt förvånad att det funkade så bra.
     
    Emanuel och Mattias Schyberg gillar detta.
  14. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Empiriska studier äter teorier till frukost. :)
     
    grappa gillar detta.
  15. Emanuel

    Emanuel Instagram; Swedish Champagne Dude

    Alltså, på sista tiden har det börjat dyka upp massa "vinprovningar" med vin och smågodis i kombination? Låter vidrigt i mina ögon och jag förstår inte hur det skall kunna bli en succé?
    Bland annat hörde jag någon tala om hur bra Ripasso passade med Ferraribilar och geléhallon...
    -Skumbananer och "Champagne" var tydligen också något tema för provning.
    -Skjut mig någon tänker jag.
     
    vintomas, jrick, Larseman och 2 andra gillar detta.
  16. Magnus L

    Magnus L urydhtfilgukj

    Ja, teorin säger ju en sak samtidigt som det i verkligheten resulterar i en helt annan upplevelse. :)

    Mörk choklad må dock innehålla betydligt mindre socker än andra typer av choklad, men vi är ändå uppe på någonstans mellan 15-25% socker vilket borde ge ganska tydligt utslag mot ett riktigt torrt vin. Brukar hinna med ett 10-tal Choklad&vinprovning (med bara högkvalitativ mörk choklad, Valrhona, Domori, Cluizel etc.) per år och min erfarenhet av vad folk verkar föredra i kombinationen är "torra" röda viner med en anings restsötma, t. ex. Amarone eller generöst fruktiga Kaliforniska.
     
  17. grappa

    grappa Medlem

    Jag tror att vi måste inse att vi inte är målgruppen. :)
     
    vintomas, Elvis, Emanuel och 2 andra gillar detta.
  18. kayaker

    kayaker Cyklist

    Du kan nog tacka saltet. Jag har provat ett antal röda, relativt tanninstinna viner med "vanlig" mörk choklad utan större framgång för att uttrycka det milt.
    Vid provning av grundsmaker ihop med vin så är det f.ö. vanligt att använda choklad med mycket hög (~99%) kakaohalt som representant för beska.
     
    grappa och Mattias Schyberg gillar detta.
  19. Gurto

    Gurto Medlem

    Charkuterier är ju aldrig fel heller. Blanda friskt av det du tycker om - omväxling förnöjer och kan inte spontant komma på något lufttorkat eller någon typ av salami som skär sig mot en Barolo. Släng in en lagrad hårdost för ytterligare omväxling
     
    chambertin, kayaker och Larseman gillar detta.
  20. Håkan

    Håkan Medlem

    Något med hög fetthalt, fettet neutraliserar tanninerna i Barolo. Sen om det är hårdost, chark, en grillad köttbit eller nåt annat spelar inte så stor roll.
     
    Elvis gillar detta.

Dela sidan