Tips på champagne 600-800kr

Diskussion i 'Vin' startad av Folke, 19 februari 2016.

 1. Folke

  Folke Medlem

  Hej!
  Som nybliven 20-åring fick jag ett presentkort på 800 kr på systemet. Jag skulle vilja köpa en flaska champagne, gärna lite mer "ovanlig". Kan inte mycket alls om champagne. Jag vet att -90, -96 och -02 är bra årgångar och -06 för Blanc de Blancs, med min budget finns det dock ett fåtal champagner från dessa årgångar. Har druckit en del champagne men, som sagt, är väldigt okunnig. De jag druckit är: Veuve Clicquot Brut, Moet Brut Imperial, Bollinger Special Cuvée Brut, Nicolas Feuillatte blancs de blancs m.m. Av dessa gillade jag Veuve Clicqout mest.

  De jag har kikat på är:
  • Jacquart Brut Mosaïque Millésimé, 1996 - 549kr
  • Charles Heidsieck Rosé Vintage, 2006 - 799kr
  • Orpale Grand Cru Bland de Blancs Brut, 2002 - 799kr
  • Mumm de Cramant Blanc de Blancs - 799kr
  • Noble Cuvée de Lanson Brut, 1998 - 799kr
  • Pannier Egérie Extra Brut, 1989 - 849kr

  Kom gärna med tips och säg vad ni tycker! :)
  Tack.
   
  Skumpagne gillar detta.
 2. chambertin

  chambertin Medlem

  magnum, Sörplarn, m_trobeck och 1 annan gillar detta.
 3. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  Hej och välkommen.
  Jag tycker definitivt att du ska prova något med lite ålder för att få uppleva vad som händer med några år på nacken. Tror -96 där kan vara lite över kullen, jag drack den för några år sedan och då var den väldigt mogen iaf. risk för att Pannier -89 också är ganska mogen så kanske jag hade valt Lansons Prestige Noble Cuvee.
  Dom undviker väl även malolaktisk jäsning så den borde hålla ett bra tag i rätt förvaring om du vill vänta tills ett speciellt ögonblick.
   
 4. Elvis

  Elvis Medlem

  Av de du listat skulle jag välja Charles Heidsieck Rosé 2006 eller Orpale 2002. Mumm de Cramant är en underbar champagne men tyvärr överprisad i Sverige - i många länder går den att hitta under 500 kr. (PS. Du ska definitivt undvika Jacquart!)

  Annars tycker jag att Pierre Péters Cuvée Spéciale Les Chetillons 2007 för 665 kr är ett bra alternativ. En champagne som alla brukar uppskatta.
   
  MartinE, Magnus L, Daniel B och 1 annan gillar detta.
 5. m_trobeck

  m_trobeck Ständigt sökande. Rotlös.

  Min första tanke efter att ha läst inlägget:
  När intresset för årgångs-skumpa redan slagit tänderna i en som 20-åring så vet man att man att det kommer bli kostsamt i framtiden.

  Med vänlig hälsning,
  En som drack hemgjort persikovin med Sprite som 20-åring och med skräck kollar på utgifterna för vin varje månad nu.
   
  Stenberg, Toby, MartinE och 9 andra gillar detta.
 6. Folke

  Folke Medlem

  Tack för alla svar! Jag ska kika på dessa. :)
  Jag antar att ex. Jacquart är en billigare champagne som sedan blivit dyrare p.g.a. dess ålder?

  Jag tycker det skulle vara kul att ha ett kunnande om champagne, det dröjer dock ett tag innan jag har råd att köpa vin för 800 kr ;)
   
  Tomas Lindblom gillar detta.
 7. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Hade jag varit du så hade jag nog hellre börjat med att utforska lite enklare varianter först för att ta reda på vilken stil du uppskattar mest innan du lägger rubbet i första bästa korg med risk för att sakna tillräckligt med kunskap/erfarenhet för att uppskatta det. Boka upp dig på lite provningar för pengarna istället där du får chansen att prova flera varianter vid ett och samma tillfälle och på så vis få lite mer kött på benen och lära dig lite mer om dina egna smakpreferenser. Väl investerade pengar om du frågar mig!

  Om du trots mitt råd ändå vill köra på enligt din grundplan så rekommenderar jag att testa ditt nyinköpta bubbel mot lite enklare bubbel blint för att se hur väl du kan hitta "mervärdet" även utan etiketten framför dig. Tycker du det är stora skillnader i ett sådant test och du verkligen anser att det är det dyra/enkla du gillar bäst så har du lagt en bra grund till att lära känna dig själv. Många nybörjare brukar dessutom föredra enkla viner i början, så det är inget fel att inte vara mogen nog att uppskatta det "bästa" (bäst är ju alltid det man gillar mest såklart), men saker och ting tenderar ju att ändras med tiden å andra sidan. Men en sak i taget tycker jag. Man måste ibland lära sig att krypa innan man lär sig att gå - det ingår liksom i grundutbildningen. :)

  Välkommen till forumet!
   
 8. Sörplarn

  Sörplarn Medlem

  Lustigt att inte hela serien finns då Panniers släpper titt som tätt 1988, 1989 och 1990, ser att 88 fanns på deras hemsida.
  Provade 88 med deg datum 11 för något år sedan, och klart helt dugligt och inte alls övermoget som man kan tro.
  Om den är så jätte märkvärdigt det tycker jag inte, men för en nybörjare kanske det vara kul intro.

  Personligen hade jag provat nysläppet (idag 19-feb) av någon mån dansar tants bubbel som är hippt, 2002 och plockat en 2008 vid runt 300 hundringen, då just 800 pix för en flaska är sisådär intressant hos SBs & CO.
   
 9. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jag bakade ihop ett lite startpaket som hamnar strax över 800 kr där du får chansen att prova lite olika typer av Champagne i mellanklass. En ren Chardonnay samt Pinot Noir och en blend av Ch, PN och Pinot Meunier med lite mer ålder och utvecklad karaktär. Inga märkvärdiga bubbel, men troligtvis adekvata för att få lite ökad kunskap.
  Om du känner för att spendera några kronor till så kan det vara vettigt att slänga in någon Cava, Crémant eller någon champagnekopia för att även få testa av lite stilar utanför just Champagne.

  Nu är jag ju ingen champagnenörd, vilket det finns flertalet av på forumet, så förvänta dig att det kommer en del kontringar på andra liknande upplägg med samma tänk som kanske till och med är bättre *håller tummarna*! :)
   
 10. Vino fino

  Vino fino Medlem

  Utmärkt exposé av olika stilar, från stenhård Le Mesnil till fluffig varmårgång. Fin introduktion
   
  Tomas Lindblom och Mattias Schyberg gillar detta.
 11. Folke

  Folke Medlem

  Tack så mycket! Jag funderade lite på detta faktiskt men då måste jag ju också veta vilka som skall testas motvarandra. Nu slapp jag ju det, stort tack!
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 12. Folke

  Folke Medlem

  Jag tror jag gör detta. Det känns som lite slöseri kanske om jag inte vet hur det skall smaka samt vad man skall leta efter. :)

  En fråga: Det sägs att smaken ökar med storleken d.v.s. att champagnen i en Magnumflaska är mer "utvecklad" än i en vanligt hel- eller en halvflaska. Blir upplevelsen sämre om jag köper halvflaskor istället för helflaskor?
  Då kan jag köpa fler sorter till samma pris, tänkte jag.

  Tack! :)
   
 13. Folke

  Folke Medlem

  Tanken med att köpa äldre vin var att kunna se hur smaken utvecklas, men det kanske inte är någon idé?
  Nysläppet som du länkade känns prisvärt, kanske är något att kika på! Tack!
   
 14. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jag tycker inte du behöver ta hänsyn så mycket till flaskstorleken så här i början, men vid långlagring så anses magnum vara att föredra. Mindre flaskor tenderar att utvecklas snabbare då det är mer tillgängligt syre.

  Köp du mindre flaskor när de finns och satsa hellre på att testa lite av många än mycket av få. :)
   
 15. Elvis

  Elvis Medlem

  Magnumbutelj är tveklöst den optimala flaskstorleken för champagne och inte bara för lagring. Även unga champagner är bättre på magnum. Det handlar om balans snarare än att smakar "ökar" med storleken.

  Och ja, tyvärr kommer upplevelsen att bli sämre på halvflaska än vanlig flaska. Mitt råd är att du ska hålla dig till helflaskor.

  Jag skulle för övrigt undvika André Clouet Grande Reserve och i stället köpa André Clouet Silver Brut Nature som är en mycket bättre champagne för bara 40 kr mer. Däremot är Pierre Péters ett bra tips och jag tycker att R & L Legras, en annan blanc de blancs, för 299 kr är minst lika bra.
   
  vintomas, magnum, Folke och 1 annan gillar detta.
 16. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Här finns en bra "empirisk studie" i ämnet rörande buteljstorlek där magnumbuteljens förträfflighet detekterats blint. Blir själv sugen på ett litet test med några olika storlekar av samma vin för att bekräfta. :)
   
  Folke gillar detta.
 17. Folke

  Folke Medlem

  Jag anade att halvflaskor var sämre men hur påtagligt är det? Om det är en väsentlig skillnad avstår jag från dem.

  Jag har summerat en lista på olika viner (halvflaskor) där det både är olika druvor, sockerhalt och olika länder. Kommentera gärna!

  • Freixene Cordon negro brut
  • Castelforte Prosecco extra dry
  • Veuve Clicquot sec
  • André Clouet Grand Réserve
  • Collet Brut
  • Pol Roger Brut Réserve
  +en Launois blanc de blances som jag har hemma

  Champagnen, André Clouet Silver Brut Nature, som du nämnde finns inte på halvflaska. Är det fortfarande bara pinot noir men med utan tillsatt socker istället?
   
  Tomas Lindblom gillar detta.
 18. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jag önskar att jag hade tillräckligt med erfarenhet för att hjälpa till, men här har jag inte riktigt bra koll. Själv hade jag dock valt halvflaska i den mån det går att välja då det främsta syftet är att testa lite olika varianter för att lära sig mer och jag har svårt att se att eventuella nyansskillnader har någon större betydelse i det sammanhanget.

  Vill du vara säker så känns ju de normala buteljerna som det bättre valet och om du ser till att prova ihop med några fler så kanske du ändå behöver mer än en halvflaska. Vin blir ju dessutom som godast i goda vänners lag och dessutom så kan det bli lite intressanta diskussioner kring era upplevelser.

  Prova gärna halvblint också (du vet vilka viner som ingår men ingen koll på ordningen), det är verkligen supersmart om man vill lära sig maximalt (ibland kan det dock vara vettigt att prova helt öppet och helblint också såklart).
   
  Folke gillar detta.
 19. Folke

  Folke Medlem

  Din tips och din kunskap har hjälpt mig mycket, tack! Jag ser fram emot måndag, då systemet öppnar:)
   
 20. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Rapportera gärna dina upplevelser här på forumet sedan så kan våra champagneproffs leda dig vidare ner i pengaslukarhålet aka vinnörderiet. ;)
   
  Tomas Lindblom och Folke gillar detta.

Dela sidan