Tips på producenter i Nya Zeeland

Diskussion i 'Resor' startad av Marcus Hansson, 3 november 2016.

 1. Skall till Nya Zeeland över jul/nyår med familjen och skulle vara tacksam över förslag på producenter att besöka. Vi kommer att vara på både nord- och sydön.
   
  Daniel A gillar detta.
 2. Daniel A

  Daniel A Medlem

  Det finns säkert mängder. Jag har två personliga favoriter från den delen av världen:

  Kumeu River (upptäckt helt och hållet tack vare forumet)
  och
  Pyramid Valley (småknäpp naturvinsproducent, som gör såväl konstigt som riktigt rent och bra!)
   
  Omar Khayyam och Marcus Hansson gillar detta.
 3. kayaker

  kayaker Cyklist

  Larry McKenna var väldigt tillmötesgående med att svara på mail när vi hade en del frågor i samband med ett projektarbete vi gjorde. Ett besök där, dvs. på Escarpment, borde kunna bli ganska givande om han har tid. Vinerna, särskilt de i Insight Series, är iallafall utmärkta!
  Allen Meadows verkar ganska positiv till dem också.
   
  Marcus Hansson gillar detta.
 4. Omar Khayyam

  Omar Khayyam Medlem

  Marcus Hansson gillar detta.
 5. Magnus L

  Magnus L urydhtfilgukj

  Livets goda hade ett bra reportage nyligen om nya Zeeland. Finns säkert lite uppslag att hitta där.
   
  Marcus Hansson gillar detta.
 6. Ekdahl

  Ekdahl Screwed up

  Jag har rest runt NZ 2 gånger för 13 + 17 år sedan. Otroligt öppet och vänliga människor på vingårdarna, har aldrig varit med om något liknande. Väldigt trendigt och snyggt också, antitesen till Europas vingårdar kan man säga (då runt 2000 vill säga). Den absoluta höjdaren var Marlborough där man med enkelhet kan cykla mellan vingårdarna. Hotellet lånar ut cyklar och skulle det bli för mycket provning kunde man ringa dem och bli upphämtad med pickup. Hawke's bay är ++ också, vid havet och nära vackra Napier. Är i Marrakech nu, skall återkomma med producenter när jag kan kolla upp lite, var så länge sedan nu.

  En sak till: det var absolut INTE nödvändigt att boka besök, bara en sån sak!
   
  Last edited: 5 november 2016
  Marcus Hansson gillar detta.
 7. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Om man är champagnenörd så borde man möjligen besöka producenten Hunter's i Marlborough. Vet att ett av deras bättre bubbel fick toppomdömen av en del prominenta champagnenördar på forumet för ett par år sedan. Det var på en blindprovning i Umeå med stenhård konkurrens från mängder av toppskumpor. Har inte provat producenten själv, men är väldigt nyfiken.
   
  Marcus Hansson gillar detta.
 8. grappa

  grappa Medlem

  Vi hade Nya Zeeland som tema på Munskänksprovning nyss.
  Mest originella vin Dog Point Sauvignon Blanc. Värda ett besök tror jag.
  Felton Road är ju riktigt bra. Skulle stå på min lista.
   
  Marcus Hansson gillar detta.
 9. Bouzy

  Bouzy Medlem

  Jag ska också dit över jul och nyår och har följande producenter på radarn.

  Felton Road (Central Otago)
  Rippon (Central Otago)
  Quartz Reef (Central Otago)
  Burn Cottage (Central Otago)
  Mount Edward (Central Otago)
  Martinborough Vineyard (Martinborough)
  Ata Rangi (Martinborough)
  Escarpment (Martinborough)
  Millton / Clos de Ste Anne (Gisborne)
  Fromm (Marlborough)
  Giesen (Marlborough)
  Cloudy Bay (Marlborough)
  Pegasus Bay (Waipara)
  Bell Hill (Waipara)
  Craggy Range (Hawke’s Bay)
   
 10. gece

  gece Man vänjer sig.

  Pegasus Bay har en supertrevlig restaurang. Cloudy Bay tror jag det är bäst att boka premiumbesök på om man vill ha det kul. Återkommer med mera åsikter/förslag senare, är på resande fot nu...
   
  Marcus Hansson gillar detta.
 11. Grymt, bra jobbat. Enda jag märkt när jag kollat runt är att en del producenter stänger helt mellan jul och nyår. Ungefär då vi är där.
   
 12. gece

  gece Man vänjer sig.

  Då så. Jag var i NZ 2012, så det kan ha hänt saker sen dess, men så här upplevde jag det då (med reservation för att jag inte var speciellt insatt i vin då...):

  Ett bra ställe att bli av med jetlaggen på när man landat i Auckland är Waiheke, en liten ö som bäst kan beskrivas som Nya Zeelands Österlen. (Eller det är vad Österlen skulle önska att det var, kanske.) Hur som helst, trevligt ställe med välbeställd bohemisk befolkning, varav många bestämt sig för att bli lite mindre välbeställda genom att starta vingård. Klimatet påstås vara något slags mellanting av nord-Rhône och Bordeaux, så det är mycket Syrah och Bdx-druvor där. Den största(?) producenten är Man o' War (rekommenderar deras Bellerophon Syrah/Viognier), men det finns som sagt många småproducenter där ägaren bemannar källardörren och berättar allt som finns att berätta om vinerna för alla som är beredda att lyssna. Vi käkade middag på Mudbrick (härlig plats och bra men inte världsklass mat) och vi hade siktet inställt på Cable Bay som dock var stängt. Kolla http://www.waihekewine.co.nz/

  Ska du käka i Auckland är The French Café stället att gå till. Bra mat och förmodligen den bästa serviceupplevelsen någonsin. (Och franska viner, ifall du tröttnar på det inhemska ;) )

  I Marlborough bodde vi på Watson's Way Lodge, ett trevligt vandrarhemsliknande ställe i Renwick som hyr ut cyklar till vinturister (hjälm ingår). Finns ett eller två lite glassigare ställen i krokarna också, men jag skulle inte tveka på att ta in på WWL igen, skönt avslappnat ställe med en rejäl grill så man kan brassa käk och avnjuta någon nyinköpt flaska. Oavsett vilket ska man bo i Renwick, som ligger mitt bland vinodlingarna, och inte huvudorten Blenheim som är lite off, vinmässigt sett.

  Gillar man Riesling finns det mycket i Marlborough, men de två bästa är nog Forrest och Framingham (och de ligger mittemot varandra, praktiskt!).

  Gibson Bridge har Pinot Gris som specialitet, kanske inte den mest upphetsande druvan i allmänhet men de är ganska bra på det de gör och deras "Sweet 16" botrytis-PG är helt makalös. Bokning rekommenderas, även om vi lyckades få till en drop in-provning när vi stod där med två uppsättningar ledsna ögon...

  No 1 Family Estate har det sämsta namnet i hela dalen, kanske på hela ögruppen, men de har det bästa bubblet så de är väl ursäktade.

  Hans Herzog var en av de "finare" vingårdarna, jag blev väl inte störtförälskad i deras viner men restaurangen var världsklass, om man vill ha en romantisk kväll på tu man hand.

  Herzog är dessutom i lag med ett gäng andra producenter som kallar sig MANA, Marlborough Natural Wines Association. Inga knasnaturviner här dock, vi har bland annat en del sverigebekanta som Clos Henri, Seresin och Te Whare Ra, som alla är värda ett besök.

  Cloudy Bay är ju giganten, och det var en aning opersonligt där, tror som sagt man kan få ut mer av besöket om man hittar någon guidad visning där man får tala med någon mer än bara kassapersonalen som häller upp senaste årgångarna av storsäljarvinerna.

  Ledsnar du på vin ligger Moa Brewing Company precis bredvid Cloudy Bay. "Finally, something drinkable from Marlborough!"

  Något söder om Marlborough ligger Pegasus Bay, som har en bra restaurang och ett stort utbud även av sina lite mer exklusiva viner på glas (samt för provning i källardörren).

  Ha det så kul. Jag längtar själv tillbaks till NZ, det är ett fantastiskt ställ :)
   
  Last edited: 28 november 2016
  MartinE, Daniel B, Marcus Hansson och 7 andra gillar detta.
 13. Larseman

  Larseman Medlem

  Och helt plötsligt blev man oerhört sugen på en resa till NZ :)
   
  Omar Khayyam och gece gillar detta.
 14. Lite OT men det kanske finns fler än jag som även är intresserade av hantverksöl. Här kommer en sammanställning av de bästa hantverksbryggerierna från NZ. Urval baserat på RateBeer, Untappd och Brewers Guild of New Zealand Awards. Wellington verkar vara Nya Zeelands Göteborg.

  Från söder till norr.

  Invercargill
  http://invercargillbrewery.co.nz/

  Dunedin
  http://www.emersons.co.nz/

  Marlborough
  https://www.renaissancebrewing.co.nz/
  http://www.moabeer.com/

  Nelson
  http://www.sprigandfern.co.nz/

  Wellington
  http://kererubrewing.co.nz/
  http://www.tuatarabrewing.co.nz/
  http://panheadcustomales.com/
  http://garageproject.co.nz/
  http://www.choicebros.co.nz/

  Rotorua
  http://www.croucherbrewing.co.nz/

  Auckland
  http://8wired.co.nz/
  http://www.libertybrewing.co.nz/
  http://epicbeer.com/
  http://steambrewingcompany.blogspot.se/
   
  MartinE, Tomas Lindblom, Daniel B och 1 annan gillar detta.
 15. Bouzy

  Bouzy Medlem

  Nu är min Nya Zeelandsvända avklarad. Befinner mig just nu i Adelaide så nu blir det mer käftsmälls-Shiraz! Lyckades bara ta mig till Marlborough och Central Otago då de övriga i resesällskapet hellre ville "se naturen". Annars hade jag gärna tagit mig till Hawke's Bay också som tillsammans med Martinborough verkar vara de regioner som har framtiden för sig. Det som är positivt med Nya Världen-vinerier är ju att de har öppna cellar doors att bara kliva in hos (till skillnad mot exempelvis Bourgogne där du måste boka tid och sedan påminna tre-fyra gånger så de inte glömmer det). Nackdelen är att de brukar oftast vara bemannade med säljbiträden som drar sina inövade lines. Frågar man om vilka årgångar som är bäst svarar de bara "all of them".

  MARLBOROUGH
  Hans Herzog - Liten producent som experimenterar med 28 olika druvsorter. Alla viner var bra men det som var bäst var nog deras Pinot Gris rosé. Mycket trevlig restaurang också.

  Fromm - Kanske Marlboroughs bästa producent, åtminstone av Chardonnay och Pinot Noir. Deras vingårdsbetecknade från Clayvin Vineyard är bland landets bästa. Då de endast producerar tre fat om året så hade de "tyvärr" bara magnumar kvar.

  Cloudy Bay - Påkostat och pampigt men lite turistigt så jag provade bara de mousserande och Te Koko, och sedan snabbt ut.

  Seresin - Har sin cellar door i ett litet skjul på en kulle. Köpte deras Chardonnay Reserve som tyvärr krajjade i bagaget på flyget. Fästmöns alla kläder doftar numera fransk barrique.

  CENTRAL OTAGO
  Rippon - Troligtvis världens vackraste vingård med utsikt mot en sjö och snöklädda berg. Gör mestadels Pinot Noir som var bra, men förväntade mig lite mer av dem.

  Akarua - Julaftonsbesök då Felton Road av någon anledning inte ville ta emot oss på julafton. Bra Pinoter men fick endast med mig en halvpanna icewine då packningen vid det här laget började bli tung.
   
  kayaker, MartinE, gece och 3 andra gillar detta.

Dela sidan