Tips på viner till fest

Diskussion i 'Vin' startad av john b, 14 augusti 2019.

 1. john b

  john b Medlem

  Hej!

  Samma fråga som ställts tidigare typ, men menyn ny.
  Fest för 60 personer. Jag har blivit ombedd att komma med vintips.
  Grundkrav är att det ska finnas på bolaget med ganska kort varsel. Typ 100-150 kr flaskan är önskvärd budget. Gärna lägre...

  Blir cremant som välkomstbubbel.

  Till förrätt Laxcarpaccio. Lax med olivolja och pinjenötter. Jag tänkte kanske vit rioja? https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/tobia-275601

  Huvudrätt är somrig buffe: Typ citronmarinerad kyckling, persilja- och parmesanbakad lax, sparrispaj och diverse sallader. Samma vita men tillägg av ett schysst rött.

  Har ni tips, synpunkter och ideer blir jag tacksam.
   
  LarsW gillar detta.
 2. LarsW

  LarsW Medlem

  Schysst rött som kommer på magnum och håller budget som funkar till det mesta: Lionheart
  Gott vitt som funkar till mycket: Tahbilk
   
  Omar Khayyam och john b gillar detta.
 3. gece

  gece Man vänjer sig.

  Tobia är ett godkänt väl (eller var det senast jag provade den i höstas).

  Som aperitifbubbel är https://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/privat-790401 inte dum. Och som rödpang är https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/domaine-rimbert-274201 ett inte alls dumt alternativ.
   
  LarsW och john b gillar detta.
 4. john b

  john b Medlem

  Tack för tipsen!
   
 5. Swedish

  Swedish Medlem

  gece gillar detta.
 6. Omar Khayyam

  Omar Khayyam Medlem

  instämmer med Tobía - men inte till laxcarpaccio utan snarare till buffén! Bra vin för pengen men rätt ekat och fylligt och med liten söt kryddighet i doften. Grillad kyckling och cous cous med ugnsrostade grönsaker är vad jag tänker på till denna vita Rioja. Instämmer också med @LarsW att Tahbilk och Lionheart blir fint till buffén.

  Till laxcarpaccio vill man kanske ha litet mer friskhet? Givet olivolja och pinjenötter som mjukar upp rätten, kanske en ekad chardonnay med både kropp och friskhet? t e x https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/st-johns-road-9054501 som fick mycket fina recensioner för 159 kr, eller https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/wente-7414701 för 139 kr.

  Vill man ha mer friskhet och kanske drar några citronstänk på laxen förutom olivolja så kanske en riesling? T ex https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/leitz-magic-mountain-7062601 för 155 kr, eller https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/von-winning-win-win-7939401 för 139 kr.

  Alternativ till aperitif är Loxarel som finns i basversion för 99 kr https://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/loxarel-a-pel-747001 och i mer komplex version för 169 kr: https://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/a-pel-ancestral-9701901 - jag har provat den för 99 och tycker den var perfekt just som aperitif. frisk och ren och fin. Mycket kvalitet för priset. Har köpt en flaska Ancestral för 169 kr som ska prövas i närtid också. Jag misstänker att Ancestral skulle passa fint både till aperitif och till laxen...

  Domaine Rimbert tänkte jag själv prova rekommendera till en större tillställning närmaste veckorna. Tack för tipset @gece (och @Swedish om jag förstår saken rätt).
   

Dela sidan