Tips till provning!

Diskussion i 'Vin' startad av Jos, 23 mars 2010.

 1. Jos

  Jos Medlem

  Ska köra en provning för över 30 pers vilket jag antar är lite mekigare än att köra med max 10 som jag gjort tidigare... Det blir en ren nybörjarprovning som dock inte kommer att fokusera på provningsteknik utan på skillnader på områden/druvor. Har inte bestämt något ännu men gissar på att jag kör typ någon traditionell Rioja, Bordeaux, Bourgogne, Toscana/alt. Piemonte och någon nya världen Shiraz.

  Några tips på genomförande att tänka på för att underlätta/göra det smidigt..?
   
 2. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Tips till provning!

  Har aldrig kört så stor provning men lite idéer , det blir 150 glas till att börja med. Du bör ha hjälp här. Dela upp det i ett antal bord så folk får prata runt borden. Sätt gärna någon mer erfaren vid varje bord. Ditt jobb blir ju att starta upp det hela, du kan inte vara delaktig i alla diskussioner

  Förberedelse är ju viktigt, är provningen öppen, halvblind eller blind. Om öppen kan du ju förbereda varje bor. Skriv ut provningsmaterial etc etc. Läs på ordentligt om varje vin och personligen skulle jag prova igenom innan provningen.

  Sedan. du kanske bör spotta, att ha dig halvdragen på slutet är kanske underhållande men vet inte om det är det bästa utfallet :)
   
 3. Jos

  Jos Medlem

  SV: Tips till provning!

  Tack för idéer!

  Ehh... det här är Finewines, - inte munskänksforum. Vi klarar att pröva igenom 5 provningsglas med vin utan att tappa skärpan ;)
   
 4. SV: Tips till provning!

  Jag har kört provning för drygt 20 personer som mest, och mitt bästa tips är att ha minst en medhjälpare som kan assistera med allt från dukning, hälla upp vin o.s.v. Allting tar mycket längre tid än man tror när det handlar om en så stor provning och du vill inte vara halvt slut redan när du börjar provningen...

  Lite lämpliga tilltugg (salta pinnar eller liknande bör väl inte störa smaklökarna alltför mycket) på bordet brukar hjälpa att till att hålla stämningen god medan deltagarna sitter och väntar på att få börja prova. Ännu bättre är såklart små "tapas" som passar till vinet; då blir det garanterat succé... (Oftast kör man ju sådant här på kvällen och många har jobbat fram till provningen utan att hinna äta något sedan lunch.)
   
 5. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  SV: Tips till provning!

  Du kan vara i gott sällskap

  http://www.youtube.com/watch?v=sOT_0e51H_c
   

Dela sidan