Tjeckiska viner - resa till Prag

Diskussion i 'Resor' startad av Larseman, 24 oktober 2014.

 1. Larseman

  Larseman Medlem

  Hela familjen åker till Prag under höstlovet. Spontant tänker man öl, men det verkar som att det finns intressanta viner och även vinodlingar alldeles i närheten av Prag. Någon som har några egna erfarenheter av Prag, vingårdar att besöka på kollektivtrafik-avstånd, intressanta viner att leta efter etc.
  Kollade vad som finns på SB och där finns summa tre tjeckiska viner, samtliga vita och samtliga i BS :mad:, världens bästa sortiment, jo tjosan!
   
 2. Larseman

  Larseman Medlem

  Svarar själv eftersom det verkar vara enda sättet att få upp ett nytt ämne i flödet. Bug?
  Se klippet nedan:
  FWproblem.JPG
  Senaste inlägg i "Resor", 20 minuter sedan, senaste inlägg överhuvudtaget 55 minuter sedan :confused:
   
 3. Anders Landström

  Anders Landström Dricker mest, skriver lite.

  Kollar
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 4. Patrik Sellin

  Patrik Sellin fd Innertällmo Bryggeri Provningsskribent

  Har en tjeckisk kollega som är väldigt inne på viner från Morava, men jag har aldrig hört honom nämna viner från Čechy. Det finns några små områden där, men jag tror inte att det finns något intressant att besöka inom rimligt avstånd från Prag - där är det öl som gäller.
  Det finns dock en ganska bra vinbutik med stort utbud av tjeckiska viner på Václavské náměstí, (södra sidan, ganska mitt på, om jag minns rätt).
   
  Larseman gillar detta.
 5. vintomas

  vintomas Numera lågaktiv bloggare

  Mig veterligen kommer de tjeckiska vinerna nästan uteslutande från Mähren (det svenska och för all del även tyska namnet på "Morava") = östra Tjeckien. Prag ligger i Böhmen ("Čechy"), västra Tjeckien, så ska man åka kollektivtrafik blir det nog att åka tåg till en annan del av landet.
   
  Larseman gillar detta.
 6. Larseman

  Larseman Medlem

  Efter lite sightseeing i Prag hamnar vi på Villa Richter precis nedanför slottet för en enklare lunch. Detta lär vara Tjeckiens äldsta vingård om än mycket liten, gissningsvis en hektar eller knappt det. Här odlas Ryzlink rynsky (Riesling) och Rulandske modre (Pinot noir). Jag valde PN och frugan Riesling, utsikten fick vi båda på köpet :)

  WP_20141028_003.jpg

  2012 Villa Richter Pinot noir
  Fin, sval doft av hallon och röda vinbär. Lite parfymerad, lätt touch av läder och ett litet uns rökta charkuterier (?).
  I munnen en frisk smak av röda vinbär, hög syra, mjuka försynta tanniner och bra längd.
  Nog kan dom göra bra vin även i Böhmen!
  Enligt frugan var Rieslingen också utmärkt.
   
  Mattias Schyberg och Skumpagne gillar detta.
 7. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Kul med lite rapporter från Prag. Keep 'em coming!
   
 8. Larseman

  Larseman Medlem

  Budgeten tillåter inte alltför stora utsvävningar vad gäller restaurangbesök, inte med två tonårsdöttrar som ska ha värsta kötträtterna jämt i alla fall. Detta innebär att det blir en del enkla lokala viner på glas eller något från den lokala supermarketen, inte alltför illa dock.
  I eftermiddags skickade vi döttrarna till ett shoppingcenter i någon förort (dom behöver lära sig att ta sig fram utan vår hjälp) och gick själva på en trevlig vinbar alldeles vid Karlsbrons västra brofäste. Stället heter Vinograf och rekommenderas för de som vill prova tjeckiska viner på glas. Vi provade två viner var och notan landade på 225czk, alltså ungefär 80sek!

  WP_20141029_002.jpg

  Började med en 2011 Malanick Osicka Dornfelder.
  Påminner en hel del om Blaufränkish i stilen. Doften är sval och bläckig, en del ceder och ene bakom de mörka bären. I munnen ganska hög syra, måttliga tanniner, medelfyllig och smak av mörka bär, typ slånbär eller blåbär. Tycker att Dornfelder är en riktigt spännande druva och detta exemplar föll mig absolut på läppen.

  . WP_20141029_007.jpg

  Frugan öppnade med 2013 Mikulica Ryzlink rynsky. Doft av tropisk frukt, gräs, lite SB-vibbar men också apelsin-zest. Hög syra, fyllig med smak av apelsin och passionsfrukt. Väl godkänd av frugan, jag kunde bara hålla med.

  WP_20141029_006.jpg

  Jag kunde sedan inte låta bli att prova en Muller-Thurgau (hittar inte tyskt y på mobilen), den bespottade och kanske för alltid föraktade :)
  2013 Trpělka a Oulehla Müller Thurgau från Regina Coeli. Detta lär ändå vara en mycket seriös odlare och kanske är det ändå möjligt att göra drägliga viner av M-T.
  Blyg doft, hittar lite citrus, honungsmelon, efterhand också lite Tutti-frutti.
  Mycket frukt i munnen, medelhög syra, bra längd. Ganska fylligt,nästan lite oljigt.
  Intressant druva på det hela taget, men ändå lite anonym.

  Frugan provade också en bra Rose på Zweigelt, men där saknas både bild och noter
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 9. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Du verkar njuta av livet för tillfället. :cigarr: Har rest alldeles för lite runt om i Europa. Prag vill jag helt klart besöka. Verkar ju trots allt som att det går att dricka lite dugligt lokalvin dessutom!
   
  Larseman gillar detta.
 10. Larseman

  Larseman Medlem

  Har precis satt i mig en gigantisk fläsklägg och kan knappt röra mig. Skippade vinet och körde ofiltrerad Urquel istället :) Nota för hela familjen 400sek inkl frikostig dricks. Prag är MYCKET prisvärt!
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 11. Larseman

  Larseman Medlem

  Igår besök på ytterligare en av de minimala vingårdarna i Prag:
  WP_20141030_006.jpg

  St Claire Vineyard är en del av botaniska trädgården strax norr om Prags centrum. Gissningsvis någon hektar stor även den. Finns ett litet vinotek mitt i vingården med ett litet urval av både de viner som produceras där och några andra från närliggande vingårdar i Böhmen.
  Det visade sig att man bara gör halvtorra och söta viner av de egna druvorna och det vill man ju inte ha (mer om det senare).
  Provade därför en Pinot Noir från staden Melnik strax utanför Prag.
  WP_20141030_005.jpg

  På förekommen anledning följer nu en kort tjeckisk etikettskola:
  Vino s privlastkem - högsta kvalitetsklassen, ungefär motsvarande tyska Qualitätswein mit prädikat
  Vyber z hroznu - sent skördade druvor med sockerhalt av minst 24 kg/hl must
  Suche - Torrt, motsvarande Trocken i Tyskland (mer om detta senare)
  Vinarska podoblast - subregion, i detta fall Melnicka i Böhmen.
  Slany är en stad och Ovcary en by utanför Slany.
  Zernosecke är producenten.

  Hur smakade det då?
  Jo tack, inte så illa. Vinet är mörkt för att vara en Pinot Noir. Doften säger PN från svalt klimat, kryddig med skogshallon och lite saltlakrits. Lite kaffe skvallrar om elegant fatbehandling. Efterhand så drar frukten mer mot solmogna jordgubbar. I munnen är den ganska lätt med fina röda bär, frisk syra och fina tydliga tanniner. Bra längd med ett lite torrt slut. Poäng? Tja 86-87 nånting tror jag.

  Nu till tavlan på hemresan :rolleyes:
  Eftersom vi reser med ganska lätt bagage och har två tjejer som gillar att shoppa loss så fanns det just ingen plats för några viner. Köpte en flaska av vinet ovan och klämde ner i den incheckade väskan och tänkte att vi kunde hitta något på flygplatsen. Plockade ganska snabbt en Rulandske Sede (Pinot Gris) och en Frankovka (Blaufränkish) bland urvalet av tjeckiska viner. Som ni vet efter etikettskolan så betyder "Suche" torr och om det då står "Polosuche" så kan man kanske misstänka att det inte är torrt utan kanske snarare halvtorrt. Visade sig vid närmare granskning (efter hemkomst) att båda flaskorna innehöll ungefär 10 g socker per liter, vilket väl är OK för en Pinot Gris Late Harvest, men kanske inte för en Blaufränkish. Känns mer som ett Svensson-vin :oops:

  Wikipedia har varit källa för etikett-skolan. Reservation för missförstånd och andra felaktigheter :)
   
  Mattias Schyberg gillar detta.
 12. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Tack för skolningen. Undra om jag får nytta av det på den teoretiska 3-betygstentan nästa vecka. ;)
   
  Larseman gillar detta.

Dela sidan