Utveckla doftminnet

Diskussion i 'Vin' startad av Christopher, 12 maj 2020.

  1. Christopher

    Christopher Medlem

    Le nez du vin, pulltex m.fl har paket med doftaromer för att träna upp och utveckla doftminnet. Någon som har erfarenhet av dessa? Dom springer ju iväg i pris dessvärre - Gör man bättre i att köpa lösa doft/parfymoljor från t.ex. Interlam till en bråkdel av priset?
     
  2. lukastollig

    lukastollig Pudelfantast

    Le nez du vin är väldigt trevligt och kul för blindtest av luktsinnet men inte något man verkligen behöver. Du kan ju lukta på the real thing. En apelsin luktar faktiskt apelsin. Ingen erfarenhet av interlam eller liknande.
     
  3. Johan L

    Johan L Medlem

    Har gjort något liknande med öl där vi köpte ett tiopack med smaker som man blandade ut i öl och sen provade man ölen. Tyckte det var väldigt användbar träning av doft- och smaksinne. Smaken av ljus lager spetsad med en stark dos korkdefekt hemsöker mig fortfarande när jag tänker tillbaka på det tillfället.

    Om man är några som kan gå ihop och dela på det på något vis kan man ju snabbt få ner kostnaden per person.
     
  4. Christopher

    Christopher Medlem

    Så är det såklart men lockas ändå av enkelheten med Le nez. Man får dock ganska många fina flaskor för pengen...
     
    lukastollig gillar detta.
  5. Ejdern

    Ejdern Medlem

    Jag själv har ett pack från Pulltex, tycker de har funkat väldigt bra, dock så inser jag att jag måste träna mycket mer :):D
    Valde Pulltex enbart pga, de är lite billigare en Le nez du vin, som jag också provat och tycker inte jag märkt någon skillnad på kvalitén.
     
  6. Helen

    Helen Medlem

    Visst kan man göra sina egna doftprover, det är jättekul men man får inte glömma att Lez Nez du Vin har en otroligt bra bok som innehåller mycket matnyttig information.
     
    lukastollig och Crist(al)ian 77 gillar detta.
  7. buteljen

    buteljen Medlem

    Jag har den här från Aromaster https://aromaster.com/product/master-wine-aroma-kit/ . Köpte den när jag började min sommelierutbildning för ett antal år sedan. Men nä det är alldelens för artificiella dofter för att lära sig något på tycker jag. Nez du vin doftar ungefär likadant. Det bästa är att köpa druvtypiska viner tycker jag och på så sätt öva upp doft/smaksinnet direkt utan något mellansteg
     
    lukastollig, Elvis, Borjes_bubblor och 1 annan gillar detta.
  8. Crist(al)ian 77

    Crist(al)ian 77 50 Shades of Grape

    Jag har L'Atelier du Vin som inte är flytande men tycker Nez du Vin är bättre. Upplever de flesta dofterna som renare och framförallt retar de inte näsan lika mycket.

    Ingen aning om Interlam men kan tänka mig att de funkar lika bra. Vinprodukter har en tendens att vara väldigt överprisade... Det du inte kan få är specialdofter som vindefekter och ekdofter och dessa dofter kanske är de mest givande eftersom de är svåra att lära sig från att dricka vin.

    Visserligen men det blir väldigt bökigt att köpa 30 olika frukter och blommor varje gång. Dessutom svårt att prova blint.:p

    Till viss del håller jag med.

    Fördelen med doftprover är att man har ett facit som gör att man kan se om man associerar rätt. Exempelvis gav jag mig själv ett halvt rätt om jag gissade fel men ändå på rätt typ (frukt, bär, blomma). Olika människor har också olika svårt för att beskriva vin. Dels gäller det att kunna associera och våga ha fel och dessutom behöver man diskutera med andra. Exempelvis hade vi ett månadens vin med eukalyptus. Själv hittade jag något friskt i doften och associerade det till fräsch syrlig passionsfrukt. Mer rätt hade nog varit mynta, mentol eller eukalyptus. Något som jag troligen hade insett om jag diskuterat med andra. Doftprover kan göra det lättare att börja associera och beskriva dofter och framförallt kan man göra det för sig själv.

    Jag vet inte om doftproverna hjälpt mig att bli en så mycket bättre vinprovare. I början var det kul på grund av nyhetens behag men i ärlighetens namn är nog det största användningsområdet efter ett tag att använda det som sällskapsspel. Samtidigt tycker jag mig blivit betydligt bättre på att gissa rätt på doftproverna efter att ha provat en massa vin. Detta trots att jag numera nästan aldrig använder doftproverna så även det omvända kan antas gälla...

    Fast visst är det en omväg. Bara för att man beskriver ett vin "rätt" så behöver man betydligt mer empirisk kunskap för att förstå eller gissa rätt vin. Enda sättet att få det är att prova en massa vin.:cool:
     
  9. buteljen

    buteljen Medlem

    Sen finns ju den andra aspekten med olika falanger av hur man bäst analyserar vin - vissa radar upp ändlösa rader med doftassociationer medans andra skriver typ "röd frukt" och sen är fokus på strukturen. Hur känns syran? Hur känns tanninerna? Hur känns texturen? Alkoholen och finishen? Det är där man skiljer agnarna från vetet. Finns en sån ascool ny bok av en MW som har analyserat syrastrukturer i vita viner och tanninstrukturer i röda viner. Och beskriver hur de skiljer sig åt och hur man kan ta vinerna blint om man lär sig varje druvas egna syra/tanninmönster
    :)
     
    Last edited: 13 maj 2020
    Christopher, Helen, IsKr och 7 andra gillar detta.

Dela sidan