Värmebölja=Dåligt för mina vinflaskor?

Diskussion i 'Språklåda för gäster' startad av Töstiga Mannen, 27 juli 2018.

 1. Goddagens

  Jag är en glad och törstig amatör som har och lagrar (på relativt kort sikt och bara vissa flaskor) mina viner i min garderob som är ett eget litet rum. Bor i ett radhus utan källare så där är den svalaste platsen jag har. Har ett ställ för ca 50 flaskor och har viner som jag dricker upp relativt fort, inom ett år. Samt kanske 10 st viner av typen Barolo eller av nebbiolo druvan, samt några amarone. Dessa har legat i 3-4 år.

  Nu under värmeböljan (sedan i maj) har sett dessvärre gått från ca 19 grader till 28 grader i garderoben och jag är genuint orolig för mina viner Som jag haft ett par år. De andra hinner jag dricka upp så de borde inte påverkas lika mycket. Men mina nebbiolo viner hade jag tänkt spara ett tag till. Jag har ingen möjlighet att flytta vinerna till en svalare plats.

  Är det stor chans att vinerna blivit "kokta" och dåliga eller kan jag med gott samvete låta dom ligga kvar och fortsätta lagra dom? Jag förstår att det är lite risky att ha de i garderoben och inte i en reglerad temperatur.

  Vad tror ni folket?
   
  KimHartman gillar detta.
 2. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Jag tror och vet av egen erfarenhet att du inte behöver vara ett dyft orolig. Har haft viner förvarade kring en medeltemp på 23 grader i ca 3 års tid utan att ha upplevt några negativa konsekvenser. Över 30 grader börjar nog bli riskabelt, men korta perioder i 28 grader kommer mest troligt inte påverka nämnvärt när det gäller en kortare lagringshorisont.
   
  KimHartman gillar detta.
 3. Ok, men vad räknas som kort period då? Innan hösten och kylan kommer så är det så att vinerna kommer ha legat i närmare 28-30 grader från mitten av Maj till (vem vet) slutet augusti, eller kanske ännu längre.
   
 4. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Bra fråga. Det är onekligen lång tid och har ingen erfarenhet av just det. Hur uppskattar du medeltemperaturen under perioden?
   
 5. Wintermute

  Wintermute Medlem

  Om man använder tumregeln att tio grader fördubblar åldern, skulle 20 grader höjning i tre månader motsvara ett extra år...
   
 6. Sonderlese

  Sonderlese Medlem

  Det är nog ingen fog för oro, det enda denna värmebölja för med sig är att vinerna mognar något fortare än normalt, men med de tidsintervaller du uppger är det inget problem. Likaså är det omvända förhållandet: kallare än normalt förlänger mognadsprocessen (må du inte råka ut för det i ditt rådhus!). Värme är mer skadligt än kyla dock; och vita viner är mer känsliga än röda.
  Din garderob än betydligt bättre förvaringsplats för dina viner än uppe vid taket i köket som en del har dem!
   
 7. Sonderlese

  Sonderlese Medlem

  *dem!
  [Önskar en redigeringsknapp!]

  Tillägg till förre inlägg:
  Enklare viner påverkas mest och fortast av värmen än kvalitetsviner. De enklare är gjorda att drickas inom ett år och vinner i regel inte på att sparas längre än så; fast jag har haft somliga flera år och de var fullt drickbar, men de blev inte nämnvärt bättre.
   
 8. Tomas Lindblom

  Tomas Lindblom fd Deppodi Moderator

  :)
   
 9. Poussard

  Poussard Medlem

  Om detta stämde varför väljer alla att lagra sina viner i 12-13 grader? Därför att ett vin utvecklas bättre om det får göra det långsamt, högre temp är alltså inte bara en uppsnabbning av processen utan också en försämring av den.
   
  Ekdahl, Pontus och KimHartman gillar detta.
 10. jrick

  jrick Medlem

  Det finns inga säkra svar. Jag har också en hel del flaskor i garderoben som jag oroar mig för. Men vad ska man göra? Det är bara att dricka och hoppas att det smakar gott. Vad gäller frågeställarens långlagringsprojekt skulle jag överge ambitionen att ha sådana i garderoben. Tre-fyra år I garderob brukar gå bra men jag skulle inte satsa på tio år och mer i en garderob, finns risk att de där emotsedda långlagrade vinerma blir en besvikelse, speciellt om de utsatts för en eller flera värmeböljor. Jag har definitivt varit med och provat viner i kompissammanhang som lagrats så och de har varit tröttare än de borde. Om jag var trådstartaren skulle jag skaffa en vinkyl eller ett vinfack externt för såna flaskor.
   
  Ekdahl, Pontus, KimHartman och 3 andra gillar detta.
 11. Sonderlese

  Sonderlese Medlem

  Jo absolut Poussard, men jag svarar under de förutsättningarna som Töstiga Mannen skriver, och samstämmer med Mattias. jrick ovan uttrycker saken perfekt.
   
 12. KimHartman

  KimHartman Medlem

  Nej, det skulle motsvara nio extra månader. ;)

  Kunde inte hålla mig.
   
  Wintermute gillar detta.
 13. KimHartman

  KimHartman Medlem

  Kemiska reaktioner har typiskt ett exponentiellt temperaturberoende. Det går inte att höja temperaturen för "snabbspola" tiden framåt - olika reaktioners relativa hastigheter förblir ej konstanta.

  Men vilken roll spelar detta för hur man upplever ett lagrat vin? Vem vet?
   
  Pontus, Poussard och Mattias Schyberg gillar detta.
 14. Wintermute

  Wintermute Medlem

  Jag vill minnas att någon vinskribent gjorde ett prov med två identiska flaskor, där den ena fick bo i bakluckan över sommaren och den andra i en vinkyl. Resultatet var (om jag inte missminner mig) att skillnaden var mindre än normal spridning.
  Men det säger naturligtvis ingenting om långtidseffekterna...
   
  Sonderlese, Mattias Schyberg och Pontus gillar detta.
 15. Poussard

  Poussard Medlem

  Beror naturligtvis på vad för vin det är också. Jag hör till den skaran som vanligtvis köper viner med rätt lite svavel i.
   
 16. Wintermute

  Wintermute Medlem

 17. danryd

  danryd :)

  Själv har jag två 1,5l pet som jag fryser och växlar i skafferiets vinhylla, håller ner temperaturen där med några grader iaf. Växlar typ morgon och kväll
   
 18. Mark

  Mark Medlem

  Osäker på hur stor inverkan hög temperatur har och hur snabbt det går, men har vid ett flertal tillfällen köpt viner med osäker lagring där frukten var så kokt att vinet var odrickbart. I samtliga fall har vinerna varit mer än 10 år gamla, aldrig stött på problemet med unga viner så kanske behövs lång och konsekvent misshandel. Jag är själv livrädd för temperaturer över 18 grader.
   
  Fredrik L gillar detta.
 19. KamOppop

  KamOppop Gäst

  Var liksom du mycket aktiv under många år, höll föredrag, ledde bibelstudier osv. Jag brukar trösta mig med att jag i allafall kom till besinning, och jag har lyckats styra mina barn bort från Jehovas Vittnen. Risken att de skulle bli "med" går mot noll. Men jag var för sträng mot barnen, särskilt ett av dom. Det försöker jag gottgöra nu, men det är en svår vandring. Fick posta till Marianne Englund, psykologen, och be om råd. Hon har varit JV och kan eländet. Hade nytta av hennes svar.

  Det gjorda kan inte göras ogjort - varken för dig eller för mig. Det kan bara spädas ut på tidens ocean. Försök skydda nära och kära. Det ger försoning, tro mig.

  Lycka till. Du är inte ensam.
   
 20. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Nu är visserligen många vinnördar på gränsen till religiösa och frikostiga med nattvardsvinet, men har inte det här inlägget hamnat en aning fel? :D
   
  Sonderlese, Jesper L, Kostjan och 12 andra gillar detta.

Dela sidan