Val av stekpanna

Diskussion i 'Övrigt' startad av Elvis, 5 februari 2017.

  1. Elvis

    Elvis Medlem

    De stekpannor jag har är rätt slitna. Vi har en induktionshäll nu men de har alla använts i gasspisar i Manila och Los Angeles och ser inte kloka ut.

    Vad ska man satsa på? Keramisk beläggning? Märke?
     
    Helen och MartinE gillar detta.
  2. jeps

    jeps Medlem

    Första posten för mig, handlar ironiskt nog om stekpannor och inte om vin.

    Jag kör rostfritt (Demeyere), kolstål (De Buyer) och sen har jag Scanpans serie med titanbeläggning som heter CTX.

    Riktigt nöjd med alla dessa märken och de används beroende på vad det är som ska stekas. Tycker man att det är jobbigt med saker som fastnar (rostfritt kräver en hel del teknik, kolstål tar ett tag att steka in) så rekommenderar jag den med beläggning då den till skillnad från en teflonbeläggning tål alla typer av köksredskap (även om metallredskap såklart ska användas med viss försiktighet)!

    Då jag använder stekpannorna ytterst flitigt så tycker jag att det är värt några extra kronor för bra kvalitet! :)
     
  3. kayaker

    kayaker Cyklist

    Kolstål (alt. gjutjärn) och rostfritt. Komplettera med någon belagd sak för sådant som ska ha låg värme.
    Vad gäller märke så rekommenderar jag De Buyer och för kolstålspannor så ska du välja pannor i serierna Carbone Plus eller Mineral B Element. Jag föredrar den förstnämmnda då man slipper ta bort bivaxbeläggningen på Mineral B som iallafall jag inte vill ha. Undvik La Lyonnaise och Force Bleu då de är för tunna och slår sig för lätt. På en induktionshäll måste du vara lite försiktig generellt sett med kolstål då de blir varma väldigt fort, men för La Lyonnaise och Force Bleu (lämpad för gasspis) är det i princip kört.
    http://www.debuyer.com/en/products/pro-collection
    http://taffel.se/blog/guide-till-stekpannor-i-kolstal
    http://www.barariktigmat.se/index.php/teknik/utrustning/item/359-stekpanna-av-kolstal
    Webhallen brukar ha rea på De Buyer ett par gånger per år.
     
    Mattias Schyberg, magnum, MartinE och 1 annan gillar detta.
  4. kayaker

    kayaker Cyklist

    Vad gäller rostfritt så har även Demeyere, Fissler och Scanpan bra pannor och Scanpan är bland de bästa på belagda pannor. Ett annat bra alternativ för belagda pannor är AMT Gastroguss.
     
    Helen och Elvis gillar detta.
  5. Elvis

    Elvis Medlem

    Tack! Jag visste väl att det var rätt forum att fråga i.

    Att man är beredd att betala extra för kvalitet är nog något vi alla här i forumet har gemensamt. ;)
     
    Helen, Mattias Schyberg, kayaker och 1 annan gillar detta.
  6. Keen

    Keen slan

    Behövde visst inte flika in, har exakt samma uppsättning :D
     
    Elvis och jeps gillar detta.
  7. Håkan

    Håkan Medlem

    Jag är traditionalist och kör med min Skeppshultsplanna inköpt 1988. Jag har slängt allt vad beläggningspannor heter, det är ändå enbart Skeppshultarn jag använder. Använder Induktionshäll men Skeppshultarn har stått 15 år på gasspis innan dess.
     
    Carlsson, Omar Khayyam, Jos och 1 annan gillar detta.
  8. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Skönt att även kunna addera "stekpannor" till forumets CV! :D
     
    Helen gillar detta.
  9. Jos

    Jos Medlem

    På induktionshäll? Rostfritt och kolstål kommer slå sig, kör gjutjärn.
     
    jeps och Håkan gillar detta.
  10. jeps

    jeps Medlem

    Njae, håller inte med. Har använt de flesta av mina stekpannor (bland annat rostfria och kolstål) på induktion flitigt under en lång period och inte haft några som helst problem med detta.

    Det handlar snarare om att man inte drar upp en kolstålspanna på högsta värmen direkt eller steker på för höga temperaturer - bra pannor har så pass bra värmeledningsförmåga så att du aldrig behöver köra maxvärme! Har du dessutom köpt riktigt bra pannor i dessa kvaliteter så är de så pass tjocka så att de är i princip omöjligt att de slår sig.

    Men smaken är som baken, och visst åker gjutjärnspannorna fram när det ska stekas pannkakor! :)
     
    kayaker och Helen gillar detta.
  11. Jos

    Jos Medlem

    Har varit försiktig men har ändå fått utbuktningar i mitten om än osynliga. Så nej, garanterat inte omöjligt. Och särskilt inte om det finns någon annan hemma som heller inte är lika försiktig
     
    jeps gillar detta.
  12. jeps

    jeps Medlem

    Hmm. Vad har du haft för märke/modell?

    Självklart inte omöjligt, känner igen det där med att det finns någon annan hemma som inte är lika försiktig! Hos oss är det köksknivarna som misshandlats ibland.. :)
     
  13. Helen

    Helen Medlem

    @Elvis och alla ni andra på forumet hör av er till mig på PM om ni vill ha Fissler eller Scanpan.
    Jag kan ta hem åt er till rabatterat pris.
     
    Daniel B, kayaker, Tomas Lindblom och 2 andra gillar detta.
  14. Emanuel

    Emanuel - Ad astra per alas amforae

    Instämmer med övriga talare, jag kör Scanpan CTX och är jäkligt nöjd, därtill har jag några rostfria Demyere som inte blir så flitigt använda.

    Sist men inte minst gammel-gammelmormors gjutjärnspannor från tidigt 1900-tal.
     
    jeps gillar detta.
  15. Pontus

    Pontus Medlem

  16. danryd

    danryd :)

    Jag har på princip rört mig från belagda. Kör de buyer primärt, bra avvägning mellan rejäla och hanterbara. Annars har jag en Ikea rostfri som slog sig typ direkt, men gillar konceptet så funderar på en demyere men priset är svårmotiverat. Har en lite gjutjärn som jag endast steker ägg i, riktigt bra. Sugen på en större.

    Kort sammanfattat, de buyer rekommenderas, så också gjutjärn.
     
  17. Mmm

    Mmm Medlem

    Jag är nog inte riktigt kvalificerad att svara i denna tråden... Men jag kör kött på min gjutjärnspanna från Creuset och sen köper jag billiga teflonpannor (typ IKEA) som åker ut var sjätte månad ungefär. Har inte hittat någon non-stick panna oavsett pris som behåller sina egenskaper någon längre tid. Slit och släng.
     
  18. Emanuel

    Emanuel - Ad astra per alas amforae

    Bagaren och Kocken kör en drive på dem för tillfället, är ju inte deras toppmodell men säkert en bra panna.
    Men... Om det bara är enkel och problemefri matlagning utan att behöva diska fastbrända pannor så är det nog fortfarande Scanpan CTX man ska sikta på...
     
  19. danryd

    danryd :)

    Är inte det nån sorts belagd variant? Håller mig nog till kolstål och gjutjärn
     
  20. Jos

    Jos Medlem

    Haft flera genom åren, De Buyer och några olika rostfria varav senast en hyfsat rejäl från Alessi
     

Dela sidan