Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Veckans bortglömda klassiker V.5 2014

Mattias Schyberg

Administratör
Rioja är inte hett inom vinvärlden för tillfället. Detta trots att de ofta är mycket prisvärda samt går att hitta med god och mogen ålder.

Veckans tips är: Faustino 1 Gran Reserva 2000 (alt 2001). (www.systembolaget.se/2678)

Har druckit detta vid flertalet tillfällen senaste tiden och har alltid gillat det. En del klassiska Rioja-markörer som dill, fat och läder (i lagom dos), men detta är både elegant, stalligt (tydlig brett-ton) och alldeles förtjusande balanserat. Tycker själv det har drag som påminner om mogen Bourgogne eller Bordeaux, men ligger möjligen någonstans mitt i mellan.

Enligt mig ett av de mest prisvärda vinerna man kan hitta i det ordinarie sortimentet på SB. Varför inte göra ett återbesök hos en klassiker från 90-talet redan idag? Dela gärna med er om era smaknoteringar också, då gärna här i tråden så det blir lätt att följa.
 
Last edited:

Larseman

Medlem
Drack 2000 för drygt ett år sedan, skrev då på CT:
Stor doft av lagård, dill och vanilj till en början. Efter en stund mörka bär, svarta vinbär, fänkål, lite kryddor.
Lång fruktig smak, ganska stram trots sin ålder, bra syror. Smakar säkert bra om 5 år också.
Gav den 87p vad det nu betyder...
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Drack 2000 för drygt ett år sedan, skrev då på CT:
Stor doft av lagård, dill och vanilj till en början. Efter en stund mörka bär, svarta vinbär, fänkål, lite kryddor.
Lång fruktig smak, ganska stram trots sin ålder, bra syror. Smakar säkert bra om 5 år också.
Gav den 87p vad det nu betyder...
Jag köper dina noteringar rakt av. Poängsättning har jag ingen koll på men runt 90-strecket verkar rimligt.
 
Rioja är inte hett inom vinvärlden för tillfället. Detta trots att de ofta är mycket prisvärda samt går att hitta med god och mogen ålder.

Veckans tips är: Faustino 1 Gran Reserva 2000 (alt 2001). (www.systembolaget.se/2678)

Har druckit detta vid flertalet tillfällen senaste tiden och har alltid gillat det. En del klassiska Rioja-markörer som dill, fat och läder (i lagom dos), men detta är både elegant, stalligt (tydlig brett-ton) och alldeles förtjusande balanserat. Tycker själv det har drag som påminner om mogen Bourgogne eller Bordeaux, men ligger möjligen någonstans mitt i mellan.

Enligt mig ett av de mest prisvärda vinerna man kan hitta i det ordinarie sortimentet på SB. Varför inte göra ett återbesök hos en klassiker från 90-talet redan idag? Dela gärna med er om era smaknoteringar också, då gärna här i tråden så det blir lätt att följa.

Rioja är absolut på väg tillbaka. Är lite själv lite skadad efter 80-talets "rioja till allt" men det finns mycket bra i regionen
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Rioja är inte hett inom vinvärlden för tillfället. Detta trots att de ofta är mycket prisvärda samt går att hitta med god och mogen ålder.

Veckans tips är: Faustino 1 Gran Reserva 2000 (alt 2001). (www.systembolaget.se/2678)

Ähurm...
En mellanbra Rioja (2004 CVNE Gran Reserva) valdes faktiskt till världens bästa vin av Winespectator i år. Rioja representerar generellt objektiv HÖG kvalitet och åldras dessutom mckt väl. Att missa att uppskatta Rioja är respektive individs självförvållade "miss" och jag kan inte nog understryka hur mckt det är värt att lyssna till sin EGEN smak. Enklast blint!
Via Rioja finns exceptionell kvalitet inom var mans ekonomiska räckhåll.
Tex: du får en låda Rioja GR av exceptionell kvalitet för samma pris som du får en flaska Champagne eller Bourgogne av motsvarande kvalitet...

Vissa säger:
Drick mindre, men av högre kvalitet!

Jag säger:
Drick MER av hög kvalitet!
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
En mellanbra Rioja (2004 CVNE Gran Reserva) valdes faktiskt till världens bästa vin av Winespectator i år.
Nja, "#1 Wine of the Year 2013" är väl inte riktigt samma sak som "världens bästa vin" även om producenter som hamnar på WS topplista säkert gärna vill ge detta intryck... :) Vinet fick höga WS95 men det var ju ett antal nylanserade viner som fick WS96 och högre även under 2013. Notera bl.a. att #2 på listan, Château Canon-La Gaffelière 2010, fick WS96, och att #7, Domaine du Pégaü, fick WS97! En tidskrift som vill ha många läsare - WS är ju ett bredare "livsstilsmagasin" med större läsekrets än Parker men betydligt mindre inflytande på marknaden för prestige- och investeringsviner - har väl svårt att t.ex. placera Château Pétrus 2010 på någon av topplatserna även om deras bedömare tycker att det är bättre än Château Canon-La Gaffelière 2010.
WS lista är väl snarast en lista över "riktigt bra och intressanta viner från året som vi ändå tror kan vara inom räckhåll för hyggligt många i vår läsekrets". D.v.s. viner som är väldigt dyra eller produceras i väldigt liten mängd går bort automatiskt och den är inte heller uppställd i strikt poängordning. Som sådan är den säkert användbar för betydligt fler än en lista på de viner som under året fick 99 eller 100 poäng av Parker, men den bistra sanningen är alltså att avsaknaden av La Tâche 2010 på WS topplista inte beror på att CUNE 2004 är bättre enligt WS bedömare...
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Ähurm...
En mellanbra Rioja (2004 CVNE Gran Reserva) valdes faktiskt till världens bästa vin av Winespectator i år. Rioja representerar generellt objektiv HÖG kvalitet och åldras dessutom mckt väl. Att missa att uppskatta Rioja är respektive individs självförvållade "miss" och jag kan inte nog understryka hur mckt det är värt att lyssna till sin EGEN smak. Enklast blint!
Via Rioja finns exceptionell kvalitet inom var mans ekonomiska räckhåll.
Tex: du får en låda Rioja GR av exceptionell kvalitet för samma pris som du får en flaska Champagne eller Bourgogne av motsvarande kvalitet...

Vissa säger:
Drick mindre, men av högre kvalitet!

Jag säger:
Drick MER av hög kvalitet!
Bara att hålla med. Spanien är just (kanske har det alltid varit så) nu extremt prisvärt.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Nja, "#1 Wine of the Year 2013" är väl inte riktigt samma sak som "världens bästa vin" även om producenter som hamnar på WS topplista säkert gärna vill ge detta intryck... :)

Precis så :oops:
Kan väl också tycka att de kunde ha valt en bättre Rioja...
 

Vino fino

Medlem
Livets Goda har tolkat friskt. Decanters lista består av femtio viner som skall vara rimligt lätta att få tag i i handeln, och Faustino 1 "vann". Men priset har ingen övre gräns som påstås. På listan hittas även Viña Arana R '05 (95+) och Tondonia GR '94 (95) från Rioja. Dessa finns också på det förhatliga Monopolet.

Jag håller i övrigt med forumet: Rioja är idag mkt prisvärt, om man väljer med lite omsorg. Och det går att få tag i lagrade viner som nyligen släpps ex-cellar (ex-bodega? ;-)) och inte legat och jäst hos någon skum leverantör. Exempelvis Faustino. (Vars viner generellt var undermåliga på 90-talet, när de sålde som bäst i Svedala….)

En stil som inte tilltalar Parker, förmånlig eurokurs, dåligt rykte efter fadäsen med årgången 2007 som de försökte kränga på världen med höjda priser, och stora lager hos producenterna med lagrade viner som äter upp kapital har gjort att man idag får mycket för pengarna.
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Livets Goda har tolkat friskt. Decanters lista består av femtio viner som skall vara rimligt lätta att få tag i i handeln, och Faustino 1 "vann". Men priset har ingen övre gräns som påstås. På listan hittas även Viña Arana R '05 (95+) och Tondonia GR '94 (95) från Rioja. Dessa finns också på det förhatliga Monopolet.

Jag håller i övrigt med forumet: Rioja är idag mkt prisvärt, om man väljer med lite omsorg. Och det går att få tag i lagrade viner som nyligen släpps ex-cellar (ex-bodega? ;-)) och inte legat och jäst hos någon skum leverantör. Exempelvis Faustino. (Vars viner generellt var undermåliga på 90-talet, när de sålde som bäst i Svedala….)

En stil som inte tilltalar Parker, förmånlig eurokurs, dåligt rykte efter fadäsen med årgången 2007 som de försökte kränga på världen med höjda priser, och stora lager hos producenterna med lagrade viner som äter upp kapital har gjort att man idag får mycket för pengarna.
Jag förstår att det är olika kategorier som gäller och att diverse betyg bör tas med en nypa salt (borde inte alla betyg det förresten?). Min tanke med denna tråd var att uppmärksamma ett klassiskt vin som fallit i glömska trots sin fina kvalitet. Verkar dock som jag var 2:a på bollen, då Rioja och Spanien verkar vara hur heta som helst på en del ställen ;)
 
Last edited:

Vino fino

Medlem
. Verkar dock som jag var 2:a på bollen, då Rioja och Spanien verkar vara hur heta som helst på en del ställen ;)
Jag tror nog faktiskt att du är ganska först på bollen i att formulera det. Rioja är knappast glödhett här i våra trakter, även om många mognat i sina vinpreferenser och börjat uppskatta stilen. Men snart kommer säkert Kronstam & co att börja sjunga lovsång, Rioja "är trendigt", krogarna fylla sina listor, etc. Och då kan du säga "det där sa jag redan i januari 2014"! :)
 

chambertin

Medlem
Livets Goda har tolkat friskt. Decanters lista består av femtio viner som skall vara rimligt lätta att få tag i i handeln, och Faustino 1 "vann". Men priset har ingen övre gräns som påstås. På listan hittas även Viña Arana R '05 (95+) och Tondonia GR '94 (95) från Rioja. Dessa finns också på det förhatliga Monopolet.

Jag håller i övrigt med forumet: Rioja är idag mkt prisvärt, om man väljer med lite omsorg. Och det går att få tag i lagrade viner som nyligen släpps ex-cellar (ex-bodega? ;-)) och inte legat och jäst hos någon skum leverantör. Exempelvis Faustino. (Vars viner generellt var undermåliga på 90-talet, när de sålde som bäst i Svedala….)

En stil som inte tilltalar Parker, förmånlig eurokurs, dåligt rykte efter fadäsen med årgången 2007 som de försökte kränga på världen med höjda priser, och stora lager hos producenterna med lagrade viner som äter upp kapital har gjort att man idag får mycket för pengarna.
Parker själv har väl inte provat spanskt på väldigt länge. Numera är det ju Luis Gutierrez som sköter Spanien åt WA och som jag inte känner till särskilt väl mer än att han verkar ha arbetat också åt Jancis Robinson. Även Neal Martin har varit inne och gästspelat lite.

Under ganska många år var det ju Jay Miller som skötte Spanien med hjälp av mycket tveksamme lokale vapendragaren Pancho Campo (mer finns att läsa på Jim Budds blogg: http://jimsloire.blogspot.com/2011/08/pancho-campo-jay-miller-and-100000.html ).

Efter detta kanske det är på sin plats att ta Jay Millers noteringar med en rejäl nypa salt men framför allt kanske man skall försöka hålla isär de olika provarna hos WA. Dom är trots allt inte mer än manniskor med olika preferenser och förutsättningar. Det händer ju inte helt sällan att t.ex Neal Martin och Robert Parker (som båda provar Bdx t.ex) har ganska olika uppfattningra om ett vin.

Nu såg jag att just Faustinos GR inte verkar ha renderat särkilt mycket positiva omdömen från ngn av de ovan nämnda så du har ju en poäng @Vino fino i att stilen inte verkar gillas i WA-lägret.

För mig verkar det mer som om att dessa traditionella Riojor har kommit tillbaka in i finrummet de senaste 2-3 åren inte p.g.a ngn större revolution vad gäller kvalitet utan mer för att det kanske blivit intressant att plocka fram en gammal vinstil som fått totalstryk i vinpressen de senaste 20 åren. Kanske är det så att många tröttnat på alla de nya moderna Riojorna och gör en tillbaka-till-rötterna och vad är då naturligare än att då plocka fram traditionell Rioja. Många skribenter är förmodligen i 40- til 50-års åldern och fick säkert en rejäl dos (liksom jag) av traditionell Rioja från 60-talet och 70-talet i början av sitt vinintresse. Efter ett välbehövligt 20 års uppehåll på den dieten så blir det ju förr eller senare dags att blicka tillbaka.
Kanske är det ngt helt annat annat men jag gillar ju att spekulera lite.:)

Får hålla med många tidigare inlägg här att Spanien (inte bara just nu utan ganska länge) haft ett väldigt brett utbud av intressanta kvalitetsviner både på röda och vita sidan. Det Spanien saknat (och fortfarande i viss mån saknar) är draghjälpen från gastronomin. Jämför med Italien och Frankrike där denna draghjälp finns mycket starkare eftesom deras kök och gastronomi har en så stark ställning utanför landet vilket hjälper exporten av deras viner.
Inte rekommenderas det särskilt ofta ett spanskt vin till en Risotto eller hur ?
 
Last edited:
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Vär
Parker själv har väl inte provat spanskt på väldigt länge. Numera är det ju Luis Gutierrez som sköter Spanien åt WA och som jag inte känner till särskilt väl mer än att han verkar ha arbetat också åt Jancis Robinson. Även Neal Martin har varit inne och gästspelat lite.

Under ganska många år var det ju Jay Miller som skötte Spanien med hjälp av mycket tveksamme lokale vapendragaren Pancho Campo (mer finns att läsa på Jim Budds blogg: http://jimsloire.blogspot.com/2011/08/pancho-campo-jay-miller-and-100000.html ).

Efter detta kanske det är på sin plats att ta Jay Millers noteringar med en rejäl nypa salt men framför allt kanske man skall försöka hålla isär de olika provarna hos WA. Dom är trots allt inte mer än manniskor med olika preferenser och förutsättningar. Det händer ju inte helt sällan att t.ex Neal Martin och Robert Parker (som båda provar Bdx t.ex) har ganska olika uppfattningra om ett vin.

Nu såg jag att just Faustinos GR inte verkar ha renderat särkilt mycket positiva omdömen från ngn av de ovan nämnda så du har ju en poäng @Vino fino i att stilen inte verkar gillas i WA-lägret.

För mig verkar det mer som om att dessa traditionella Riojor har kommit tillbaka in i finrummet de senaste 2-3 åren inte p.g.a ngn större revolution vad gäller kvalitet utan mer för att det kanske blivit intressant att plocka fram en gammal vinstil som fått totalstryk i vinpressen de senaste 20 åren. Kanske är det så att många tröttnat på alla de nya moderna Riojorna och gör en tillbaka-till-rötterna och vad är då naturligare än att då plocka fram traditionell Rioja. Många skribenter är förmodligen i 40- til 50-års åldern och fick säkert en rejäl dos (liksom jag) av traditionell Rioja från 60-talet och 70-talet i början av sitt vinintresse. Efter ett välbehövligt 20 års uppehåll på den dieten så blir det ju förr eller senare dags att blicka tillbaka.
Kanske är det ngt helt annat annat men jag gillar ju att spekulera lite.:)

Får hålla med många tidigare inlägg här att Spanien (inte bara just nu útan ganska länge) haft ett väldigt brett utbud av intressanta kvalitetsviner både på röda och vita sidan. Det Spanien saknat (och fortfarande i viss mån saknar) är draghjälpen från gastronomin. Jämför med Italien och Frankrike där denna draghjälp finns mycket starkare eftesom deras kök och gastronomi har en så stark ställning utanför landet vilket hjälper exporten av deras viner.
Inte rekommenderas det särskilt ofta ett spanskt vin till en Risotto eller hur ?
Världens bästa restaurang 2013 blev väl en spansk dessutom, vilket ytterligare förstärker Spaniens viner möjligen?
 

chambertin

Medlem
Världens bästa restaurang 2013 blev väl en spansk dessutom, vilket ytterligare förstärker Spaniens viner möjligen?

Det gör det absolut även om 1-, 2- och 3-stjärniga Michelinkrogar kanske inte alltid associeras särskilt starkt med landet där de huserar.
Jag tror t.ex inte att tillkomsten av fler stjärnkrogar i England de senaste 10-15 åren har satt några djupare avtryck hos den svenska mat-och vinintresserade publiken (förutom de som verkligen findinerar då förstås). Lagas det och dricks det mer engelskt för det ? Jag tror inte det. Haut-Cuisine är liksom en egen gränslös värld.

Nu hade ju Spanien även innan en vädligt stark position med t.ex El Bulli och kopplet av stjärnbeströdda restauranger i Baskien etc men det känns ändå som att den nivån på gastronomi inte riktigt är den som drar med sig inresset för att laga och dricka mer spansk. Det är när gastronomin hamnar i de forum där människor letar recept och rätter att laga själva som jag tror att det riktiga lyftet kommer.

Tillkomsten av allt fler Tapas-ställen här hemma tror jag också kommer att tillföra mer intresse för att laga och äta spanskt.
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Det gör det absolut även om 1-, 2- och 3-stjärniga Michelinkrogar kanske inte alltid associeras särskilt starkt med landet där de huserar.
Jag tror t.ex inte att tillkomsten av fler stjärnkrogar i England de senaste 10-15 åren har satt några djupare avtryck hos den svenska mat-och vinintresserade publiken (förutom de som verkligen findinerar då förstås). Lagas det och dricks det mer engelskt för det ? Jag tror inte det. Haut-Cuisine är liksom en egen gränslös värld.

Nu hade ju Spanien även innan en vädligt stark position med t.ex El Bulli och kopplet av stjärnbeströdda restauranger i Baskien etc men det känns ändå som att den nivån på gastronomi inte riktigt är den som drar med sig inresset för att laga och dricka mer spansk. Det är när gastronomin hamnar i de forum där människor letar recept och rätter att laga själva som jag tror att det riktiga lyftet kommer.

Tillkomsten av allt fler Tapas-ställen här hemma tror jag också kommer att tillföra mer intresse för att laga och äta spanskt.
Du har nog helt rätt i ditt resonemang. Även Sherry kan ju förövrigt behöva lyftas en hel del. Där är prisvärdheten också skyhög och anses dessutom passa rejält bra med Tapas.
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Var tvungen att inhandla detta vin idag när jag browsade runt på SB i nordstan. Årgång 2001 har nu tydligen ersatt 2000, i alla fall i den butiken.

Öppnade den precis och aromen jag möter är mörka körsbär, stall, svettig parfymerad dam (franskt horhus), murket trä (nästan så korkdefekt-klockorna ringer) samt en aning kräftspad, läder och rödbeta. (klockrent vin för vår forumsmaskot @StefanAkiko :) )
Smaken är i total balans med viss tannin och medelsyra i en rund och medelfyllig kropp.

Gott, men inte fantastiskt. Årgång 2000 var bättre så vitt jag minns, men visst sjutton borde ni alla ge det en chans om det var längesen ni provade!
 
Last edited:

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Var tvungen att inhandla detta vin idag när jag browsade runt på SB i nordstan. Årgång 2001 har nu tydligen ersatt 2000, i alla fall i den butiken.

Öppnade den precis och aromen jag möter är mörka körsbär, stall, svettig parfymerad dam (franskt horhus), murket trä (nästan så korkdefekt-klockorna ringer) samt en aning kräftspad, läder och rödbeta. (klockrent vin för vår forumsmaskot @StefanAkiko :) )
Smaken är i total balans med viss tannin och medelsyra i en rund och medelfyllig kropp.

Gott, men inte fantastiskt. Årgång 2000 var bättre så vitt jag minns, men visst sjutton borde ni alla ge det en chans om det var längesen ni provade!
Borde ni inte välja något gulligare till maskot? Typ detta par?
image.jpg


Har i afton smuttat på en 2012 Luis Felipe Edwards Pinot Noir och kommer ge den hela 65p. Drickbar utan hurw. Men inte gott. Syror som skorrar och ett platt, kort druvigt uttryck helt utan PN-specificitet annat än den vattniga färgen. Kostade ~32 kr på Maruetsu, dvs halva priset jmf med deras Yellow Tail PN.
Eftersom jag verkligen tycker om YT PN och div andra billiga PN-viner, så tänkte jag att den allra billigaste borde vara den godaste. Men, där hade jag tokfel.
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Borde ni inte välja något gulligare till maskot? Typ detta par?
Visa bifogad bild 505

Har i afton smuttat på en 2012 Luis Felipe Edwards Pinot Noir och kommer ge den hela 65p. Drickbar utan hurw. Men inte gott. Syror som skorrar och ett platt, kort druvigt uttryck helt utan PN-specificitet annat än den vattniga färgen. Kostade ~32 kr på Maruetsu, dvs halva priset jmf med deras Yellow Tail PN.
Eftersom jag verkligen tycker om YT PN och div andra billiga PN-viner, så tänkte jag att den allra billigaste borde vara den godaste. Men, där hade jag tokfel.
Visst tusan duger du som forumsmaskot trots eventuella skönhetsfel ;)
 
Toppen