Såg att det fanns en tråd på Vinklubben (http://www.vinklubben.se/forum/trad.asp?tradID=1660) angående pre-phylloxera, oympade stockar etc och att VVF nämndes som att vara just ett vin gjort på oympat material.
Jag tycker att VVF hör hemma i det här forumet så därför spinner jag vidare på den tråden här.
Jag skulle vilja lansera en "konspirationsteori" nämligen att VVF inte alls görs på oympat material. Jag lämnar följande argument:
- Vinet har gjorts av druvor från tre små lotter runt om i Champagnedistriket (Clos St-Jacques i Aÿ, Chaudes Terres också i Aÿ samt Croix Rouge i Bouzy om min info stämmer). Det första man måste fråga sig är oddsen för att tre små, helt separata, lotter skulle skonas från lusen. Om det nu beror på jordmån så får man fråga sig hur det rent geologiskt har uppstått tre små plättar där jordmånen är så totalt annorlunda jämfört med resten av hela regionen.
- Nästa steg blir att kalkylera den närmast osannolika chansen att alla tre lotterna skulle ägas av en och samma firma, Bollinger.
- Bollinger lanserar förklaringen att gårdarna skyddas mot lusen av murar. Förutom att det är grindar i murarna som inte är täta så är också lushonor utrustade med vingar så vinden torde utan problem föra lusen över en liten mur.
- Jag diskuterade saken med Jan Silverstolpe och han hade varit där på besök. På hans direkta fråga om han fick gräva vid stocken för att kontrollera att det inte fanns en ympknöl var svaret nej.
- Jag satte hårt mot hårt mot Bollingers representant på Vinnordic för ett antal år sedan. (Då var det en herre som kom direkt från Bollinger och alltså inte någon svensk försäljningstomte, vet inte hur det är nu för tiden.) Hans engelska var knackig men vad jag lyckades tolka det hela som var typ "Nja, alltså, det är ju inte oympade stockar utan vad vårt påstående om 'pre-phylloxera' om VVF står för är att uppbindning och produktionsmetoder härstammar från tiden innan phylloxera."
Detta stöds faktiskt också i namngivningen då "Vielle Vignes" i namnet syftar på hanteringen snarare än på åldern av rankan.
- Vad är sannolikheten att nu helt plötsligt drabbas en av tre lotter av lusen? Har det dykt upp en ny "superlus"? Eller har jordmånen ändrats? Eller är det helt enkelt så att stockarna behöver bytas ut pga ålder och man lanserar då iden om att en gård har angripits? Man måste komma ihåg att lusen drog fram i Europa förr-förra seklet och det är ju lite märkligt att det har tagit mer än 100 år för lusen att klura ut hur den ska angripa gården.
Nu är jag den första att hålla VVF för ett fantastiskt gott vin men frågan är om man inte på PR-avdelningen odlar myten för att ytterligare pressa priserna i skyn.
Jag ser gärna någon som har koll på fakta i ärendet skriva en kommentar till mina påståenden (alltså mothugga).
Jag tycker att VVF hör hemma i det här forumet så därför spinner jag vidare på den tråden här.
Jag skulle vilja lansera en "konspirationsteori" nämligen att VVF inte alls görs på oympat material. Jag lämnar följande argument:
- Vinet har gjorts av druvor från tre små lotter runt om i Champagnedistriket (Clos St-Jacques i Aÿ, Chaudes Terres också i Aÿ samt Croix Rouge i Bouzy om min info stämmer). Det första man måste fråga sig är oddsen för att tre små, helt separata, lotter skulle skonas från lusen. Om det nu beror på jordmån så får man fråga sig hur det rent geologiskt har uppstått tre små plättar där jordmånen är så totalt annorlunda jämfört med resten av hela regionen.
- Nästa steg blir att kalkylera den närmast osannolika chansen att alla tre lotterna skulle ägas av en och samma firma, Bollinger.
- Bollinger lanserar förklaringen att gårdarna skyddas mot lusen av murar. Förutom att det är grindar i murarna som inte är täta så är också lushonor utrustade med vingar så vinden torde utan problem föra lusen över en liten mur.
- Jag diskuterade saken med Jan Silverstolpe och han hade varit där på besök. På hans direkta fråga om han fick gräva vid stocken för att kontrollera att det inte fanns en ympknöl var svaret nej.
- Jag satte hårt mot hårt mot Bollingers representant på Vinnordic för ett antal år sedan. (Då var det en herre som kom direkt från Bollinger och alltså inte någon svensk försäljningstomte, vet inte hur det är nu för tiden.) Hans engelska var knackig men vad jag lyckades tolka det hela som var typ "Nja, alltså, det är ju inte oympade stockar utan vad vårt påstående om 'pre-phylloxera' om VVF står för är att uppbindning och produktionsmetoder härstammar från tiden innan phylloxera."
Detta stöds faktiskt också i namngivningen då "Vielle Vignes" i namnet syftar på hanteringen snarare än på åldern av rankan.
- Vad är sannolikheten att nu helt plötsligt drabbas en av tre lotter av lusen? Har det dykt upp en ny "superlus"? Eller har jordmånen ändrats? Eller är det helt enkelt så att stockarna behöver bytas ut pga ålder och man lanserar då iden om att en gård har angripits? Man måste komma ihåg att lusen drog fram i Europa förr-förra seklet och det är ju lite märkligt att det har tagit mer än 100 år för lusen att klura ut hur den ska angripa gården.
Nu är jag den första att hålla VVF för ett fantastiskt gott vin men frågan är om man inte på PR-avdelningen odlar myten för att ytterligare pressa priserna i skyn.
Jag ser gärna någon som har koll på fakta i ärendet skriva en kommentar till mina påståenden (alltså mothugga).