Vilket vinglas är det?

Diskussion i 'Vinkällare och annat' startad av Jerobaum, 19 februari 2020.

 1. Jerobaum

  Jerobaum Medlem

  Tyvärr har det gått sönder några glas hemma. När jag skulle fylla på så kan jag inte klura ut vilket glas det är. Det är definitivt Schott Zwiesel men vilken variant. Påminner om Air Burgundy men inte riktigt rätt. Hoppas några experter här kan lösa :)

  IMG_7135.jpg IMG_7136.jpg
   
 2. The Wall

  The Wall Medlem

  Vad är det för mått på glaset i form av bredd, höjd och volym?
  Om det är Schott Zwiesel ser det ut som Fortissimo large Burgundy, alternativt möjligen Air eller Taste. Problemet med att fotografera vinglas är att bilderna, iaf mina, sällan blir som på tillverkarnas hemsidor.
   
  Crist(al)ian 77 gillar detta.
 3. Jerobaum

  Jerobaum Medlem

  Hade helt missat svaret :)

  bredd på mynning är 7,2 cm
  Höjd 22 cm
  Diameter dvs bredd 11,1 cm (beräknat utifrån omkrets / pi)
  Volym 760 ml
   
 4. Jerobaum

  Jerobaum Medlem

 5. The Wall

  The Wall Medlem

 6. Jerobaum

  Jerobaum Medlem

  tack för hjälpen. Får nog chansa i så fall

  ny fråga: noterar att det inte är så himla stor investering att köpa 6 nya glas. Ca 600 svenska. Om jag ska röra mig upp kvalitetsmässigt och gå på lite tunnare glas i samma stil. Har ni några rekommendationer?
   
 7. The Wall

  The Wall Medlem

  Det är lite av en smaksak; vi har fastnat för Zalto hos oss, lätta, tunna i kupan och välbalanserade. Vi har vitvinsglas (till ung Champagne och krispiga vita viner som sauv blanc, riesling, Chablis), Universal (till Chianti Classico, grüner veltliner och lite annat), Bordeaux (till Bx, Rioja mm), Bourgogne (till pinot noir, nebbiolo, syrah, mogen champagne, ekad chardonnay). Enda nackdelen är väl att de har sakta men säkert tickat uppåt i pris sedan vi började köpa Zalto.

  Grassl är om möjligt ännu lättare än Zalto och har väldigt attraktivt pris. Vi har bara provat deras 1855-glas som är tänkt till Bx och tyckte det var bra, även om hustrun tyckte att det gav lite plastigt intryck. Men det är ett sjukt lätt glas. Sophienwald testade vi också, väldigt bra balans och trevligt glas, men vi tyckte att öppningen på deras Bx-glas var i minsta laget. Sist men inte minst finns (iaf än så länge) Gabriel Gold; bara en storlek som kanske är lite för liten, men glaset är lätt och bra och fungerar faktiskt förvånansvärt bra till väldigt många viner. Jag var mycket skeptisk till konceptet "ett glas till allt" men måste säga att jag har blivit positivt överraskad.
  Även Mark Thomas Selection Red var ett rätt trevligt glas, men det blir rätt kostsamt att få hem dem till Sverige, plus att de i vårt tycke inte var lika bra som de övriga glasen.
   
  Jerobaum, thunberg och magnum gillar detta.
 8. Jerobaum

  Jerobaum Medlem

  Är det detta du tänjker på med bourgogne?
  https://vinglas.se/rodvinsglas/burg...72OaBYq2EK2aq6UXWlfzjUTg0yVdDcbYaAlocEALw_wcB
   
 9. The Wall

  The Wall Medlem

  Japp.

  Intressant att vinglas.se har lägre pris än vinglaset.se. Ingen dramatisk skillnad, men ändå. Vinglaset.se har tidigare varit lägst i pris.
  Här kan man hitta Grassl-glas (scrolla till slutet): https://finewineservice.se/viner/
  Här kan man hitta Gabriel Gold: https://vino.nu/products/gabriel-glas-gold-edition-munblasta-1
  Här kan man hitta Sophienwald: https://www.prowine.se/category.html/glas-fran-sophienwald
   
 10. Crist(al)ian 77

  Crist(al)ian 77 50 Shades of Grape

  Mark Thomas Rött, Vitt och Provglas finns att köpa hos Wine Mechanics i Göteborg.

  640 kr paret för Rött.

  Om det är ett bra pris vet jag ej.
   
 11. The Wall

  The Wall Medlem

  Hm, intressant. Jag googlade halvt ihjäl mig utan att hitta något Mark Thomas Selection Red i Sverige. 25 pund ex frakt hittade jag glas för i Storbritannien, men de såldes bara i tvåpack och frakten kostade ungefär lika mycket som ett glas, så runt 950 kr för att få hem två glas var kanske inte riktigt prisvärt. Men 640 kr för två glas i Sverige plus viss, men ändå mer rimlig, fraktkostnad känns ändå helt ok. Utseendemässigt liknar glaset Zalto Bx och Gabriel, men storleksmässigt ligger det mellan de båda glasen.
   
  Crist(al)ian 77 gillar detta.

Dela sidan