Vin till chiligryta?

Diskussion i 'Vin' startad av Tomas Lindblom, 14 januari 2015.

  1. Tomas Lindblom

    Tomas Lindblom fd Deppodi Moderator

    Nu på fredag så kommer familjen över på middag och jag tänkte bjuda på en chiligryta.

    http://www.tasteline.com/Recept/akta_chiligryta

    Tips på viner som kan passa ihop med detta? Jag tänkte köpa tre flaskor i prisklassen 100-150kr. Jag tar gärna emot tips på både rött och vitt.

    Eftersom att jag inte har så mycket tid på mig så underlättar det om jag inte behöver kolla i beställningssortimentet.
     
  2. Gurto

    Gurto Medlem

    Inte lätt mat att matcha vin till :) Eftersom det handlar om hyllköp - vilka bolag är aktuella?
     
  3. Tomas Lindblom

    Tomas Lindblom fd Deppodi Moderator

    De flesta i Stockholm, bor i Bromma.
     
  4. Vino fino

    Vino fino Medlem

    Lätt kyld Beaujolais!

    SB är ju skralt men det finns ett par Morgon på Bromma Blocks.
     
    Mattias Schyberg gillar detta.
  5. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Jag tycker det är ett utmärkt tillfälle att prova vad som händer själv. Ta ett lättare rött (typ som @Vino fino föreslår) och ett lite kraftigare rött med generös fruktighet men utan för mycket tannin (något av dina favoritviner, möjligen?) och rapportera sedan vilket du själv tycker passar bäst. :)
     
    Vino fino och Larseman gillar detta.
  6. Vino fino

    Vino fino Medlem

    Håller absolut med.

    "Bibeln" Larousse föreslår Beaujolais cru eller bra Valpolicella, särskilt om du kör ordentligt med spiskummin, eller fruktig Riesling från NZ.

    Om chipotlen blir framträdande kan man kanske tänka sig ett rökigare rödvin utan alltför mycket tanniner. Pinot från NZ kanske? Eller en rökig men inte alltför koncentrerad syrah/shiraz? Eller, ta i trä, en mjukare Pinotage?
     
    Mattias Schyberg gillar detta.
  7. Livermore

    Livermore Medlem

    Är jag helt ute och cyklar om jag skulle föreslå gewurztraminer?
     
    Skumpagne och Mattias Schyberg gillar detta.
  8. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Ingen aning, men det låter lite småhärligt när jag visualiserar det i mitt huvud. :)
     
    Elvis gillar detta.
  9. matage

    matage The drinker formerly known as Padawan

    Jag stod inför samma utmaning innan helgen där jag inte ens lagade maten själv och därmed inte visste nåt om kryddning etc.
    Det vi landade i och som fungerade förvånansvärt bra var Argentinsk Malbec.
    Vi körde på Alamos (knappa hundralappen om jag minns rätt) och även om jag initialt var fundersam över tanninerna så var det ljusår bättre än Rioja som var det andra alternativet som testades..

    Gewurztraminer låter sjukt spännande dock...
     
    Livermore och Mattias Schyberg gillar detta.
  10. thunberg

    thunberg Flaskfantast Moderator

    Zinfandel. Om man vill prova vitt så en Riesling med lite sötma.
     
  11. kayaker

    kayaker Cyklist

    +1, men personligen skulle jag nog välja öl.
     
    Skumpagne gillar detta.
  12. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    +1 en PangPang Dubbel IPA hade nog suttit bra!
     
  13. Emanuel

    Emanuel - Ad astra per alas amforae

    +2 En Punk IPA eller St. Eriks hade nog hamnat på mitt matbord... Men om man nu ska tjonga på med en Zinfandel kanske det är lika bra att istället fläska på med en Amarone när man ändå är igång? More is more tänker jag... :)
     
    Skumpagne gillar detta.
  14. gece

    gece Man vänjer sig.

    Torr(ish) cider eller veteöl är min favorit här :)

    Vad gäller vin, varför inte något offdry/halvtorrt på valfri alsace-druva. Mitt standardval till tacos (som väl är ganska samma smakpalett med spiskummin och chili) är - i min egen preferensordning - riesling, pinot gris eller gewurz med hyfsad restsötma och hyfsad syra.

    För att passa in i prisintervallet under 150:- brukar man kunna hitta t.ex. hygglig tysk Spätlese. Noterar att Pegasus Bay's riesling inte finns kvar hos allas vårt favoritmonopol, vilket är synd för det var en jävla superhit till texmex.

    Chili brukar ju iofs vara ganska "köttigt" vilket kanske gör att vitvinerna kroknar lite... så du kanske inte ska lyssna på vad jag säger.
     
  15. Tomas Lindblom

    Tomas Lindblom fd Deppodi Moderator

    Tack för alla tips. Jag återkommer i helgen med hur resultatet blev! :)
     
  16. Gurto

    Gurto Medlem

    Mattias Schyberg gillar detta.
  17. thunberg

    thunberg Flaskfantast Moderator

  18. m_trobeck

    m_trobeck Ständigt sökande. Rotlös.

    För att testa lite: varför inte en halvflaska sherry?
    Brukar ju funka fantastiskt till massa vitlök, peppar och annan kryddig och mustig mat.
     
  19. Mattias Schyberg

    Mattias Schyberg Administratör

    Varför en halvflaska? ;)

    Oloroso av torrt slag hade nog kunnat funka bättre än fino har jag en känsla av.
     
  20. m_trobeck

    m_trobeck Ständigt sökande. Rotlös.

    Ok, halvflaskOR, plural. Då kan man testa olika varianter. Men spontant tror jag också att oloroso eller amontillado skulle fungera bäst. Men det är förvånande hur bra en fino passar till så många saker.
     
    Mattias Schyberg gillar detta.

Dela sidan