Vinbutik i Krakow?

Diskussion i 'Resor' startad av Skumpagne, 25 januari 2016.

 1. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  Ja just det, ska eventuellt till Krakow i april och har letat lite efter vinbutiker men har väl inte hittat så mycket på nätet.
  Tänkte därför kolla med forumets samlade elite om någon vet om nåt kul att besöka typ en vinbar eller butik.
   
 2. chambertin

  chambertin Medlem

  Ingen aning egentligen men ngn av dessa kan kanske vara intressanta:
  http://www.wine-searcher.com/merchants/polandx-krakow,retail,134
   
  Skumpagne gillar detta.
 3. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

 4. Skaggs

  Skaggs Medlem

  I Galleria Krakowska finns en trevlig vinbar, som dock jag har glömt namnet på, tror också att butiken Centrum Vina (eller liknande) finns kvar i gallerian. Var ett par år sedan jag var i Krakow senast, men tyckte att ställena i Krakowska var helt ok.
   
  Skumpagne gillar detta.
 5. gustav.K

  gustav.K Medlem

  Kände mig nödgad att återuppliva mitt gamla konto i syfta att rekommendera ett ställe som inte är med i wine-searchers lista.
  Stoccaggio. Ul. Krupnicza 9/2. Nära, men inte i, gamla stan. Massor av polskt vin. Det enda som är, med tanke på förutsättningarna, gott är mousserande. Väl värt ett försök, på det stora hela är polskt vin oftast bättre än väntat, nästan alltid kulkonstigt, men inte värt ett andra köp. Jag rekommenderar dock att man går på konstiga hybrider. Allt jag provade som var gjort på internationella druvsorter smakade omoget, grönt och skittrist.

  En parentesrekommendation är Ed Red. Gott, väldigt välhängt, kött. Inget finlir. Skippa tillbehören. osv. Plus att de när jag var där serverade Chopins Mlody ziemniak (färskpotatis) vodka, vilket är en fantastiskt upplevelse bara det. Kanske lite färre gånger destillerad eller nånting annat. Den är som en ganska trevlig blandning mellan rom, grappa och vodka.
   
 6. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Nu när kontot är återupplivat så ser vi framemot fler besök! :)
   
 7. vinifierat.se

  vinifierat.se Medlem

  Förmodligen finns det ingen regel men väl ett konsensus bland forumets användare om att ve den som skriver för långt. Ber således om ursäkt för följande drapa. I korthet går den ut på att Skumpagne får tipset att besöka Winnica Srebrna Gora, Silverbergets vingård utanför Krakow. Med förbehåll för att texten är tre år gammal (skrev den för Allt om Vin 2013):


  Smaka och lär av Polen
  Polen har en spirande vinnäring som vi kan lära en hel del av. Mycket påminner om utvecklingen i Sverige, men vårt grannland har ett litet försprång och ett studiebesök är att rekommendera för hugade vinodlare. Och ni andra? Tja, ni kan slå två flugor i en smäll och vin-turista i detta vackra land.

  Sverige och Polen har mycket historia gemensamt. Kanske kommer vi nu i vår samtid utveckla ett nära samarbete avseende vin. Kort sagt ligger vårt grannland ett steg före i utvecklingen och till skillnad från Sverige har den akademiska världen engagerat sig i det polska vinmakeriet. Universitetet i Krakow anordnar ettåriga kurser i vinmakeri och håller sig med en egen vingård och tillverkningsenhet, där försök av alla de slag genomförs. Resultaten förmedlas till alla som är intresserade av att ta del av dem.

  Vin odlas mestadels i de sydvästra delarna, i Krakow-regionen och vissa kustnära platser. Bortsett från de sistnämnda är det kontinentalt klimat som gäller. Det innebär längre och varmare somrar än i Sverige, men också längre och kallare vintrar.

  Polen har haft en egen vintillverkning sedan långt tillbaka i tiden, men efter andra världskriget tog det stopp, tills några entusiaster började om för drygt 15 år sedan.

  - Under kommunisttiden förekom överhuvudtaget väldigt lite vin här i Polen och det som konsumerades kom från Moldavien och Ukraina eller, om det skulle vara extra fint, Georgien eller Ungern, berätta önologen Agnieszka Wyrobek Rosseau. Hon har arbetat över snart sagt hela världen, men koncentrerar sedan några år sin gärning till Polen och Schweiz.

  - Jag var den första utbildade önologen i Polen, berättar hon inte utan stolthet. Sin utbildning fick hon i Montpellier i södra Frankrike och hon har arbetat på så vitt skilda platser som Nya Zeeland och Ryssland. Idag undervisar hon också vid den ettåriga vinmakarlinjen på universitetet i Krakow.

  Enligt Agnieszka odlas runt 500 ha vin i Polen och arealen ökar stadigt. Inte minst sedan det för fem år sedan blev tillåtet att sälja direkt på produktionsplatsen, alltså den av de svenska odlarna så hett eftertraktade gårdsförsäljningen släpptes fri.

  I likhet med Sverige är de flesta enheterna små och drivs av entusiaster som har planterat alldeles för många druvor. Ett hektar och tio druvsorter är inget ovanligt. Samtidigt finns rent allmänt en stor kunskap och en gemensam erfarenhetsbas har kunnat byggas upp, mycket tack var biståndet från den akademiska världen.

  Gårdsförsäljning och stöd från den akademiska världen - inte så konstigt att Polen ligger före Sverige i utvecklingen av en egen vinnäring. Detta försprång ser man också i ett fåtal större projekt som idag är runt fem år. Ett av dessa är Winnica Srebrna Gora, Silverbergets vingård, belägen på sluttningar till berget Srebrna Gora utanför Polens gamla huvudstad Krakow i det som Habsburgarna kallade Galizien.

  - Vi har fått bygga ett modernt vineri i några av de gamla byggnader som tillhör klostret på bergets topp, berättar Miroslaw Jaxa Kwiatkowski, som tillsammans med en partner driver populära krogen Da Pietro i Krakows centrum och i snabbt men eftertänksamt tempo bygger upp vinanläggningen Srebrna Gora.

  - Klostret är fortfarande aktivt med nio munkar och vi måste skynda långsamt så att inga kulturhistoriska värden går till spillo, förklarar Miroslaw.

  Femton hektar har planterats på bergets sluttningar. Hälften hybrider och hälften Vitis vinfera. Gårdens första riktiga skörd var 2012. Från den kommer det bästa vinet Allt om Vin provade i Polen. En Chardonnay av riktigt bra kvalitet. Riktigt bra var också en Pinot gris. En blend på Riesling och Gewurztraminer kommer undan med godkänt. På det hela taget var de provade vinifera-vinerna bättre än sina hybrid-kusiner både här och på andra gårdar.

  - Vi räknar med att på nio år ger tre år bra vinifera-druvorna, tre år ger ett hyggligt resultat och tre år blir det ingenting alls, säger Agnieszka och understryker att den som vill vara säker på att få en hanterbar skörd varje år måste arbeta med hybrider.

  Utmaningarna för de polska vinbönderna är i första hand vårfrosten och starar. Frosten försöker man bekämpa med vattensprutor och värmekällor. Stararna försöker man hålla borta med hjälp av nät eller kanoner, som skjuter av högljudda knallskott lite då och då.

  - Vi föredrar kanonerna, berätta Adam Kiszka, som sköter universitetets vingård och som vid sidan om Agnieszka utbildar de polska vinmakarna, stararna har en förmåga att ta sig in under näten och sedan är det kört.

  De hårda vintrarna ser han som ett mindre problem. Bara plantorna hinner ”vintra in” innan kylan slår till. För att de ska kunna göra det är det viktigt att arbeta rätt i vingården och, till exempel, undvika kväve, men gärna tillsätta pottaska till jorden. Det sista hjälper stockarna att ”koppla av”. Vinbönderna försöker också skydda nedre delen av sina stockar genom att plöja upp jorden runt stammen.

  Druvorna som används i Polen är till stor del desamma som i Sverige när vi talar hybrider. Solaris, Rondo, Regent, Cabernet Cortis och Leon Millot, för att nu nämna några. Seyval Blanc, vanlig också i England, odlas betydligt mer här än i Sverige. Annars är det framförallt avseende vinifera-sorterna stora skillnader föreligger. De är betydligt vanligare i Polen. Allt från Chardonnay och Pinot Gris via Muskat Ottonel och Riesling till Zweigelt och Pinot Noir.

  Om inte annat bör just arbetet med vinifiera i Polen vara av stort intresse för de svenska vinbönderna. Och ni andra, ja, lyckas Miroslaw & co i sina ambitioner kommer ni att kunna hitta riktigt hyggliga vinifera-viner i Polen inom en snar framtid och det till ungefär halva priset av de svenska vinerna – något som polackerna bland annat kan tacka sin gårdsförsäljning för.
   
  Gurto, Mattias Schyberg, thunberg och 1 annan gillar detta.
 8. Skumpagne

  Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

  Så det är egentligen inte läge att säga nu att jobbet ändrade från Krakow till Warzava =)
  men behåller alla dessa tips för nästa polen resa.
   
  thunberg och vinifierat.se gillar detta.

Dela sidan