Vinkällare i 20talshus med naturstensgrund

Diskussion i 'Vinkällare och annat' startad av Misfit, 24 oktober 2019.

 1. Misfit

  Misfit Medlem

  Hej!
  Tänkte försöka låta bli att uppfinna hjulet så tar tacksamt emot tips på eventuella fallgropar och även tips på bra lösningar.
  Tilltänkta rummet har två väggar med granitsten och två väggar med tegel som ska putsas om eller alternativt behållas putsfria.
  Har kollat på wine and barrels olika vinrack och fastnat för winerex eller möjligen renato. Har lite värme i källaren och nu håller det ca 16 grader och 60%. Ska ha en skjutdörr i härdat glas in till vinrummet så kommer stänga ute lite av värmen och hoppas landa på gissningsvis 10-14 grader (oklart innan jag testat). Jag vet heller inte hur många flaskor jag ska bygga för men tänker att jag ska utnyttja utrymmets fulla potential. Dricker både vitt rött och champagne. Ska givetvis läsa alla trådar men ville skriva av mig till likasinnade medans jag är upprymd efter lite mätningar och drömmande .
  /Vänligen Kim
   
  glenn_peter, Emanuel och LarsW gillar detta.
 2. Wintermute

  Wintermute Medlem

  Ett tips: den behöver nog ha plats för lite drygt dubbelt så många flaskor. Det finns nog ganska få som tycker att de har byggt plats för för många flaskor.
   
  Samuel Kvist, IsKr, Omar Khayyam och 4 andra gillar detta.
 3. Misfit

  Misfit Medlem

  Ska tilläggas att idén kom ifrån Emanuel här på forumet efter att ha läst hans inlägg om vinkällare i äldre hus. Check på alla punkter så det vore rent av fel att inte genomföra detta projekt när man har en källare med dessa förhållanden :)
   
  Omar Khayyam, Emanuel och MagnusH70 gillar detta.
 4. Emanuel

  Emanuel - Ad astra per alas amforae

  Helt riktigt! -Det är väl därför man har källare på hus :)
   
  Mats Petri, Misfit och Omar Khayyam gillar detta.
 5. Ludvig

  Ludvig Medlem

  Lycka till, planering och drömstadiet är inte att förringa!
  Dokumentera gärna och dela med dig
   
  Misfit gillar detta.
 6. Misfit

  Misfit Medlem

  Hej!
  Här kommer en liten uppgradering sen mitt förra inlägg . Status just nu och sen sist är att jag håller fortfarande på att få bort Vit färg ifrån grundmuren som någon (inte jag) målat utan tanke på min framtida vinkällare . Har provat ta mig tusan allt jag kan komma på och är väldigt nära att ringa en firma för att komma och isblästra så jag kan lägga min tid på något mindre frustrerande! Riva puts ifrån dom inre tegelväggarna är hands on men otroligt dammigt. Har inte bestämt mig för om jag ska behålla teglet framme eller puts väggarna. Ska lägga upp bilder men längre fram. Det är idag en trappa ner ifrån köket och ett litet tillhörande rum när man kommer ner i källaren där tanken är att ha någon form av ”hängmöjlighet” för att spekulera och öppna vin (själva vinkällaren blir innanför detta rum). Tänker mig en ljugarbänk och några hyllor att förvara glas,vinöppnare karaff etc på. Måste erkänna att det har blivit en liten extra guldkant på tillvaron här hemma när målbilden passerar revy emellanåt . Har någon något bra tips angående färgen på graniten så mottages tips tacksamt!

  väl mött
   
  Mattias Schyberg och Martin Hansson gillar detta.
 7. lukastollig

  lukastollig Pudelfantast

  Varför måste du ha bort färgen? Är ett elände att ta bort på sten.
   
  Misfit gillar detta.
 8. Misfit

  Misfit Medlem


  Tack för idéen haha har varit fast besluten att göra det ifrån början och har inte kollat i backspegeln. För en mer gedigen känsla så tror jag det hade gjort sig bättre med graniten synlig men ska ha vinracken där delvis så kanske kan tänka om
   
 9. Jag har gjort exakt denna resa. Hus från 1929, 2 granitstens väggar, 2 väggar med tegel. Tagit bort färg, fogat om granitstens väggarna, byggt egna vinfack i lättbetong och överliggande hyllplan gjutna i betong. Kul jobb men har tagit lite tid
   
  Misfit gillar detta.
 10. Emanuel

  Emanuel - Ad astra per alas amforae

  Du använder förstås en 125mm vinkelslip med god effekt och av hög kvalité bestyckad med en svagt kupad rostfri axialbortste. Klart på en kvart.
  Behöver jag nämna skyddsglasögon?

  https://a-store.se/10/verktyg--maskiner-1/kap-slip-och-borst/maskin--och-radialborstar/231728/
   
  MartinE, magnum, LarsW och 2 andra gillar detta.
 11. Misfit

  Misfit Medlem

  det låter exakt som min vinkällare, får man fråga hur du gjorde? Är skapligt frustrerad över graniten även om jag håller modet uppe så hade jag gärna förenklat denna procedur !
   
 12. Misfit

  Misfit Medlem

  Emanuel gillar detta.
 13. Misfit

  Misfit Medlem

  Hade kontakt med en vän som jobbat med isblästring som sa att det kostar ca 1200kr tim + is samt att det dammar något kopiöst pga högt lufttryck oavsett om man plastar in etc och det lät halvbra får jag säga. Dessutom lägger jag hellre pengarna på vin . Har till 99% bestämt mig för Redracks på vinlagring.se någon som har erfarenhet av dessa?
   
 14. Jag hade tur med granitstenen, det var nästan inget målat på den. Den färg som fanns slet jag hårt med att få bort genom diverse frätande vätskor o stålborste. Största problem var hur fogning gjort tidigare. Jag fick knacka bort allt o foga om. Bifogar före o efter bilder, samt hur jag byggt upp mina fack med lättbetong block
   

  Bifogade filer:

  Borjes_bubblor, Misfit, thunberg och 3 andra gillar detta.
 15. Tegel murarna var delvis putsade, delvis målade - de var ganska enkla att få rena, det dammade dock ordentligt
   
 16. Misfit

  Misfit Medlem

  Tack för att du dela med dig, säger sig självt att graniten ska fram. Mig kittlar det igång iallafall ! Ja jag kommer göra det bästa jag kan för att hamna där jag vill med vinkällaren dock så är min tid för detta begränsad just nu då vi samtidigt bygger badrum etc så det blir mellan varven och priolistan uppfattas olika här hemma finare utryckt . Ingen som hade erfarenhet av Redracks vinställ?
   
 17. Emanuel

  Emanuel - Ad astra per alas amforae

  Du får återkomma med rapport hur det gick.
  -Används ombord i fartyg för att ta bort svåra rostangrepp och gammal färg så en beprövad metod :)
   
  Misfit gillar detta.

Dela sidan