Vinprovning

Diskussion i 'Vin' startad av Rasmus Åkesson, 28 maj 2019.

 1. Tja!

  Jag har druckit vin ett par år nu och en del (i mina mått mätt) men jag har väl aldrig riktigt lagt fokus på att lära mig så mycket om vin, att visa druvor smakar si och så, att visa områden känner man igen på det, det passar till det.

  Har inte speciellt många vinintresserade vänner heller men vad skulle ni ge för tips om man ska lära sig mer om vin genom att dricka?

  Om vi utgår att jag är 1 person.. (ibland är fler) det kan va lite tufft att öppna 2-3 flaskor själv en kväll/helg bara för att prova sig fram från vin till vin, oftast blir det 1 flaska per helg men det är svårt att jämföra ett vin när man inte är riktigt hemma på vin och när man dricker dom med alldeles för många dagars mellanrum, när man inte är riktigt hemma på vin.

  eller har jag fel?

  ge mig gärna lite tips, kanske finns några bra enkla vinkurser/provningar ni känner till? (hade inte tänkt utbilda mig till Sommelier)
   
 2. Thirsty

  Thirsty Medlem

  Coravin för att kunna dricka enstaka glas, smutt då fler flaskor kan öppnas samtidigt.
  Varför inte gå kurs hos ex Munskänkarna och gå på BYOB? Påverkas såklart av var du bor.
   
  Rasmus Åkesson gillar detta.
 3. lukastollig

  lukastollig Pudelfantast

  Köp en Coravin. Kostar som runt 10 flaskor mellanklassviner men möjliggör ensamprovning på helt ny nivå.
   
  Rasmus Åkesson gillar detta.
 4. Zingo

  Zingo Medlem

  Finns ju ett par roliga halvflaskor också, iaf om man har ett större bolag i närheten.
   
  Rasmus Åkesson, M.Grape och ChristianB gillar detta.
 5. ChristianB

  ChristianB Medlem

  Det finns också en väldans massa vin på halvflaska i Beställningssortimentet; jag har ofta tagit hem lite dyrare sorter som jag gärna dricker men som blir mindre kännbara i plånboken när de kommer i litet format. ;)
   
  Rasmus Åkesson gillar detta.
 6. Adamanko

  Adamanko Medlem

  1. Du bor i Sthlm? Vinprovningar arrangeras både från det här forumet, vissa systembolag, importörer och restauranger. Gå på sådana.
  2. Börja skriva smaknoter. Svårt i början, men man tränar upp förmågan.
  3. Eller fortsätt drick som du gör nu. Inga fel i att dricka en pava till helgen för att njuta.
   
 7. Stämmer, bor i Stockholm!

  tack för tipsen :)
   
  Adamanko gillar detta.
 8. Ulf B

  Ulf B Medlem

  Om du gillar ung riesling så kan du med gott samvete öppna flera flaskor till helgen och följa dem under fyra/fem dagar (förvaras i kylen). Utvecklingen av vinet från dag till dag är en ren fröjd att följa.
   
  Rasmus Åkesson gillar detta.
 9. Gryingsräd

  Gryingsräd Medlem

  Har själv provat vin i snart 5 års tid, tillsammans med min fru och två vänner... vi har rätt organiserade vinprovningar där vi provar oss runt i världen: områden, druvor osv... Kan bara hålla med om kommentarerna i tråden ovan, dessutom att man försöker hitta någon att prata med om just dofter & smaker. Men som sagt: Munskänkarna, Systembolagsprovningar,

  • Börja med de "stora" druvor: Riesling, Chardonnay, Cab. sav, Pinot Noir osv... fråga på systemet efter typiska uttryck av dessa druvor och olika områden. Testa, skriv ner, fuskläs på Systembolaget och se om du kan hitta "deras" dofter. Inte alltid att det stämmer, men kan hjälpa dig att börja hitta olika smaker.
  • Läs en distanskurs - Grythyttan har Vin I och Vin II på distans. Digitala föreläsningar som ger dig en bra grund till druvor och viner...
  • Försök att hitta någon vinbar med trevliga och öppna personer bakom baren (hade du bott i Göteborg hade jag sagt "Barsac", men Stockholm har jag ingen som helst koll på...
   

Dela sidan