Vouvray, någon?

Diskussion i 'Vin' startad av KockJohan, 4 mars 2011.

 1. KockJohan

  KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

  tänkte starta en tråd om de är nån intresserad av de härligt fylliga chenin vinerna från Vouvray appelationen i Loire.

  Själv har jag börjat smaka mig igenom nästan hela sortimentet av min favoritproducent; CLOS NAUDIN eller rättare sagt Phillipe Foreau
  Jag är barnsligt förtjust i hans smått magiska mousserande viner enligt traditionella metoden!
   
 2. chambertin

  chambertin Medlem

  SV: Vouvray, någon?

  Jo det låter intressant Johan. Har extremt liten erfarenhet av Chenin i allmänhet och Vouvray i synnerhet.

  Skriv gärna lite mer om vinerna du har provat. Det är alltid kul att läsa och framför allt från människor som har lite passion för det dom gillar.
  Var får du tag på Clos Naudin förresten (hittar inte den på SS) ?

  De torra viner jag smakat kan räknas på ena handens fingrar. Domaine du Closel (Savennières) känner jag till ganska väl men sen är det stopp.
  Spenderade några månader i Frankrike (Le Mans) som praktikant för länge sedan och var då flera gånger i Loire på helgerna men det blev mest Anjou, Savennières och Quarts-de-Chaume då.
  På den tiden var mousserande Vouvray liktydigt med ganska simpelt bubbel med ganska så stort avstånd till Champagne.
   
 3. Konjären

  Konjären Medlem

  SV: Vouvray, någon?

  Jag har chansat på ett par av de gamla Vouvray som passerat SB senaste året. Producenten Domaine Bourillon-Dorléans fanns med både 1969 (sec) och 1952 (demi-sec, tror jag...). Jag har testat en -69:a med åtminstone halvgott resultat (intressant, lite "unken" doft men också tropisk frukt, äpple/päron, mineral...), medan -52:an hade efterjäst i flaskan och var mousserande och heltrasigt....
   
 4. KockJohan

  KockJohan Cioccolato Catering Leverantör

  SV: Vouvray, någon?

  Ja jo Savennières är en av mina absoluta favoriter, men den kommunen är så otroligt liten, så den production är ytterst begränsad men har aldrig druckit nån Savennières jag inte gillat!
  att jämföra de västerliga Savennières- chenin blanc vinerna med det som produceras endast ett par mil öster ut i Vouvray är verkligen det, mila kliv, ifrån varran det är så otroligt! otrligt stor skillnad...möjligtvis är jordmånen helt skillda. I sverige har det aldrig riktigt funnits några bra loire, enligt min mening, på systemet överhuvetaget...för om man väl kollar igenom sortimentet, vad finns lixom? samtliga appelationer finns inte änns ???

  Jag jobbar med vin och har på så sätt fått kontakt med en fransk vinimportör som bla har ett gediget utbud av Vouvray viner..
  för att dra ett sido spår måste jag bara få berätta om ett av mina favoriter bland Clos Naudin´s mousserande "Philippe Foreau´s Methode Traditionnelle 2002 Réserve"

  att överhuvetaget göra årgångs pavor är ovanligt...men vad säger ni då om 60månaders lagring enligt "traditionella metoden"

  Vid öppnandet av min första butelj blev jag helt förälskad och köpte genast på mig ett par för att lagra,

  På doften möts man direkt av söta, bakade päron och ljusa äpplen. Här finner vi även toner av vita sommarblommor och tydlig acasiahonung
  Men men i gommen härligt förförande smörig mousse från de spättssmå bubblorna. Här har vi en riktigt fyllig upplevese som rymmer jästig Brioch, varmaäpplen och honung en ihållande jästiga toner och en av vin världens läängsta finish. Så underbart fyllig....ja enligt min egna upplevelse då förståss

  För mig är just Chenin en så spännande druva att man kan göra högklassiga torra mousserade viner och motsatsen helt magiska ädelrötade.

  förresten kan man ladda upp bilder här..?
   

Dela sidan