Webblansering 17 januari 2019

Diskussion i 'Lanseringar från Systembolaget' startad av thunberg, 9 januari 2019.

 1. thunberg

  thunberg Flaskfantast Moderator


  NummerNamnLeverantörProducentVarukategoriUrsprungPrisInköpt antal
  99517-01Corton-Charlem GC Coche-Dury 13 750The WineAgency Sweden ABCoche-DuryVITT VINCorton-Charlemagne495012
  99066-01Chablis Grand Cru Valmur 17 750 mlVintedge ABJean-Paul & Benoît DroinVITT VINChablis Grand Cru59996
  96038-01Remelluri Bianco 15 750 mlVinunic ABRemelluriVITT VINRioja54936
  95277-01Cornas Vieilles Fontaines 16 750Prime Wine Sweden ABAlain VogeRÖTT VINCornas109924
  99406-01Ch Saint Cosme Hominis Fides 16 750Domaine Wines Sweden ABChâteau de Saint CosmeRÖTT VINGigondas79948
  99500-01Ch de St Cosme le Poste 16 750 mlDomaine Wines Sweden ABChâteau de Saint CosmeRÖTT VINGigondas79948
  99434-01Bonnes Mares Grand Cru 09 750 mlTryffelsvinet ABDomaine Comtes Georges de VogueRÖTT VINBonnes Mares450012
  99501-01Musigny Vielles Vignes GC 05 750 mlTryffelsvinet ABDomaine Comtes Georges de VogueRÖTT VINMusigny1150012
  99502-01Musigny Vielles Vignes GC 09 750 mlTryffelsvinet ABDomaine Comtes Georges de VogueRÖTT VINMusigny799012
  99503-01Musigny Vielles Vignes GC 99 750 mlTryffelsvinet ABDomaine Comtes Georges de VogueRÖTT VINMusigny85006
  95183-01Terre Nere Prephylloxera 16 750 mlVinovativa ABTenuta delle Terre NereRÖTT VINEtna55936
  95383-01Terre Nere Guardiola 16 750mlVinovativa ABTenuta delle Terre NereRÖTT VINEtna299120
   
  Silex, Asplund, NoSense och 8 andra gillar detta.
 2. Nyllet

  Nyllet Medlem

  Terre Nere Guardiola har fått ganska sjyssta vitsord på CT. Någon som har testat?
   
 3. Johan Ahlberg

  Johan Ahlberg Medlem

  Jag drack 2014 för någon månad sedan. Dessvärre kan jag inte bidra med några smaknoteringar, men det är ett vin och vinstil som jag skarpt gillar!
   
  filler_118 och Nyllet gillar detta.
 4. lukastollig

  lukastollig Pudelfantast

  Och massa Musigny till sinnessjuka priser... Fakk!
   
  Gradin och MagnusH70 gillar detta.
 5. chambertin

  chambertin Medlem

  Det var onekligen "bättre förr" på Bourgognefronten. Bgn.png
  [​IMG]
   
  Gradin, LeChat, Bror och 15 andra gillar detta.
 6. lukastollig

  lukastollig Pudelfantast

  Snälla, sluta....
   
 7. lukastollig

  lukastollig Pudelfantast

  Frågan är om jag nu verkligen blivit galen då jag åtminstone funderar lite på en Musigny 05....
   
  Daniel A gillar detta.
 8. Trydebull

  Trydebull Medlem

  Det där är helt fantastiska priser!
   
 9. chambertin

  chambertin Medlem

  Onekligen. Hade en direktkran hos A.Rousseau mellan 1986 och fram till 2002 så det högsta pris jag betalade för Chambertin och Clos-de-Bèze där var strax över 600kr för 99orna men sen var det slut tyvärr.:(

  Man skall då komma ihåg att Bourgognes allmäna rykte under 70- och 80-talet var rejält sargat efter att massor med chaptaliserade och allmänt lågkvalitativa GC-viner hade flödat på marknaden länge. Några producenter stod såklart emot den trenden men som på alla marknader så drabbades även deras viner av låga priser. När jag själv skiftade fokus iväg från Bdx efter 1990 (-91,-92,-93 var ingen imponerade trio årgångar av röd Bdx men det syntes inte på primörpriserna) och deras prishöjningar så stod dörren öppen (bokstavligen) hos många topproducenter i Bgn och priserna var väldigt resonabla (jfrt med Bdx i alla fall). Började alltid mina besök hos Armand Rousseau med ett 30minuters-snack med Charles Rousseau på hans kontor på gården innan (för det mesta) hans dotter tog över visningen och provsmakningen ur fat i källaren. Ljuva och underbara minnen med fullastad Volvo 240 knäande hem genom Tyskland mot Svedala och hopp om att slippa alla nitiska tullare.

  Idag är det omvända roller i viss mån och när högklassig röd GC-Bourgogne kostar +5k så säger i alla fall jag "tack men nej tack".
  Vinvärlden utanför dessa två kultområden innehåller så enormt mkt annat att upptäcka och ibland tänker jag att dessa sjuka priser är en tacksam knuff att få som vinnörd i riktningen mot att upptäcka och prova något av allt det nya som poppar upp runtom i världen.

  Om jag inte tappat Bgn-intresset 2002 så hade jag nog aldrig plockat upp min nyfikenhet igen för t.ex Barolo/Barbaresco, (som då legat insomnat i 10-12 år efter alltför mkt odrickbar, översträv och fruktlös 60- och 70-tals Barolo) Champagne och Rhône så visst för dessa skenande priser ändå alltid ngt gott med sig även om det kan vara svårt att se när ens favortviner dubblas och tripplas i pris på några år. En annan god sida av myntet efter stora prishöjningar är att helt nya producenter kommer fram och satsar hårt och seriöst på att göra toppviner. Ofta kan man ju plocka upp dessa viner innan priserna hunnit dra iväg alltför mycket.

  Nu har det gått ytterligare +15 år sedan dess (2002) och Barolo/Barbaresco verkar vara på god väg att göra ungefär samma resa som Bgn gjort även om priserna fortfarande är långt ifrån den del av stratosfären där Bgn befinner sig. Dags att vrida sin näsa och gom åt annat håll mao och det finns ju så enormt mkt att botansiera i om man verkligen är nyfiken av sig.
  • Spanien är väldigt spännande och diversifierat tycker jag med en bred flora av stilar och druvsorter som för 10-15 år sedan t.o.m. stod i skamvrån och bara försvann i ngn blend eller in i ngt kooperativt skitvin.
  • Syrah/Shiraz görs idag med god ackuratess och i olika stilar över stora delar av världen, från Australien och Nya Zeeland via Österrike, Sydafrika, USA, Italien, Schweiz för att landa på hemmaplan i Frankrike och Rhône.
  • Söta viner är ALDRIG poppis någonstans och priserna därefter.
  • Starkviner är heller i stort sett ALDRIG särskilt efterfrågade (Treasury Wine Estate (Penfolds ägare) omsätter 4ggr mer än hela Portvinsindustrin t.ex).
  • Halvtorr/söt Riesling är nästan ALDRIG särskilt populär.
  • Alsace-viner är inte à la mode heller och priserna därefter.
  • Har väl inte gått ngn förbi att jag vurmar lite för Sydafrikanska viner och då särskilt deras Pinot Noir, Chardonnay, Semillon och Chenin Blanc.
  • Till min stora lycka så görs det numera bra röda ersättare till Bgn från USA, Nya Zeeland, Australien, Tyskland och Sydafrika. Även Chile verkar vara på väg men har inte provat så mkt därifrån ännu.
  osv...

  Vinvärlden är så mkt mer än Bdx, Bgn, Piemonte, Champagne för att nämna några och skulle önska att vi alla finewines-konsumenter vore lite mer otrogna än vad vi är idag.

  Blev långt det här och i lite fel tråd kanske men moderatorerna får gärna flytta det till ngn lämpligare tråd om dom vill.
   
  Jos, Davantz, Martin Hansson och 29 andra gillar detta.
 10. Dovberg

  Dovberg Medlem

  Jag blev nästan tårögd av att läsa detta. Stämmer in fullt ut. I takt med att dryckesintresset ökar, så ökar även vi människor flockbeteende. Eftersom jag också ägnar mig åt aktiehandel försöker jag att investera i viner som jag investerar i aktier. Våga gå emot strömmen och göra din egen bedömning. Nu säger jag inte att man ska göra tvärtemot vad alla andra gör "bara för att...", men att våga kliva ur komfortzonen lite och testa det som de andra inte tittar på. Det är inte bara då man upptäcker helt nya saker som man inte visste fanns, utan man upptäcker då också viner som ger fantastiska smakupplevelser till en 1/10 av priset av de populära vinerna kostar. För övrigt håller jag helt med om de söta vinerna. Sauternes i allmänhet är grymt underskattad. För några hundra kronor får man viner som helt förbluffar en. Sen är mögelost/Sauternes kombinationen kanske den bästa mat/vin-kombon som finns enligt mig!
   
  Ekdahl, petterkalle, chambertin och 6 andra gillar detta.
 11. Trydebull

  Trydebull Medlem

  Otroligt kul att läsa @chambertin - (även om prisutvecklingsdelen naturligtvis känns deprimerade...). Och förutom att jag själv fortfarande verkligen älskar en riktigt bra GC fr Bgn (så jag tillhör fortfarande de suckers som köper för att till stor del konsumera...) så håller jag i stort med om allt du skriver. Det finns väldigt mycket kul viner, länder och producenter - och man behöver inte heller knyta upp sig på hela områden eller länder utan kan gå ner på producentnivå för att säga vad man gillar och inte gillar! Men man måste inte alls stanna bland de klassiska B och C-vinerna i Frankrike/Italien.

  Tyvärr kommer utvecklingen att fortsätta göra bra viner tokigt dyra. Från när du började köpa Rousseau för en spottstyver (även i relativa termer...) tills du slutade så hade du 1,5 miljarder fler potentiella konkurrenter om flaskorna (ok, realistiskt sett troligtvis endast några tio-tals miljoner av dessa med köpkraft och intresse för att vara en verklig konkurrent). Och från att du slutade köpa 2002 till idag har vi fått ytterligare en miljard brutto... Och det produceras ju i sammanhanget ytterst få fler flaskor...

  Så, för alla nya områden och producenter man upptäcker borde melodin vara de tre k:na (de gäller ju i en del GC Bgn-fall redan idag även gentemot den bättre hälften). Köp, konsumera, knip igen...
   
  MartinE, LeChat, petterkalle och 5 andra gillar detta.
 12. Magikern

  Magikern Medlem

  Jag tycker att Röd Bourgogne fortfarande tillhör de godaste viner man kan få för en tusenlapp men det är kanske bara är jag som tycker det här. :)

  När det gäller spekulationer och skenande priser så gissar jag på att priserna kommer att öka mest på kvalitetschampagner Dompa och Sir Winston etc. och därefter på bra sauternes som Rieussec etc.

  I detta släppet är Terre Neres viner de enda som lockar mig dock.
   
  Gradin, petterkalle, MagnusH70 och 1 annan gillar detta.
 13. jrick

  jrick Medlem

  Om vi ska sluta tipsa varandra om vad som är bra viner kan vi lägga ner det här forumet eller? Jag har också tänkt tanken att det är dumt att skriva på forum och i sociala medier om hur bra någon kultproducent i vardandes viner är, samtidigt är det ofta så att åtminstone jag skulle ha väldigt lite koll på dem till att börja med om ingen någonsin delade med sig...
   
  Adamanko, LeChat, petterkalle och 4 andra gillar detta.
 14. Trydebull

  Trydebull Medlem

  Absolut! Det var egentligen enbart ett försök till förtäckt dålig humor från min sida.

  Självklart berikar diskussioner och tips alla! Jag fungerar precis som du beskriver det. Det är ju omöjligt (?) att själv hålla kolla på alla nya producenter, tekniker, områden etc.
   
 15. Mattias Schyberg

  Mattias Schyberg Administratör

  Så bra formulerat!

  Det är extra bra när ni som är "gamla rävar" i vinträsket uttrycker just sånt här då det hjälper nya vinintresserade att slippa hamna i fällan att sträva efter att plocka upp det som redan stuckit iväg prismässigt. Bättre då att lära sig sin egna smak och skaffa sig förmågan att själv kvalitetsbedöma vin utan att behöva förlita sig på erkända etiketter som snabbt tappar prismässig rimlighet i förhållande till mycket annat. Det är visserligen bekvämt att gå på det säkra om ekonomin tillåter det, men i min värld behöver man inte ens använda sina kunskaper för att hitta den typen av viner, de är bara att pynta vad det kostar och följa strömmen.
   
  Gladekocken, Daniel A, glenn_peter och 8 andra gillar detta.
 16. chambertin

  chambertin Medlem

  Erkända etiketter kan ju fungera som riktmärken också i viss mån för nybörjare men när dessa kostar +10kSEK så blir ju även dessa jobbiga rent ekonomiskt att ta sig an för de med nyväckt intresse. De flesta regioner har ju dock inte den prisbilden som Bgn har så för Bdx, Champagne, Rhône, Barolo m.fl går ju toppvinerna att närma sig som nybörjare (via provningar där flera delar på kostnaden då).
  Kan såklart förstå nyfikenheten på dessa ikonviner som uppstår när man har haft det här intresset ett tag. Har själv varit där och suktat efter Latour -61, Yquem -21, Romanée-Conti m.fl. Min lösning hette då Pichon-Lalande, Cos d'Estournel, Suduiraut, Gilette, Vega Sicilia och jag är ganska säker på att det idag finns andra viner som intar liknande positioner bakom de här och det var lite min tanke med det jag skrev.
  Som du säger så lär man sig nog betydligt mer (både om sina egna preferenser och om vin allmänhet) av att prova bredare och mer förutsättningslöst snarare än att stirra sig blind på de stora fina etiketterna. Dom brukar ju dyka upp i alla fall efter ett tag när man börjar gå på provningar. Är dom blinda så blir det ju extra intressant att få en Latour jämte en jänkar-Cab eller en Cab från Toskana.

  Jag älskar fortfarande en riktigt bra röd Bourgogne jag också om ngn nu tvivlade på det men har inte riktigt lust att lägga 10-30kSEK på en sådan flaska eller ens 4-5kSEK då det finns så otroligt mkt annat vin som är intressant för en bråkdel av de priserna (har skrivit det förut men personligen tycker jag inte att 1000 SEK för röd Bgn är ngt bra riktmärke för en stor upplevelse och ingen garanti för att få ngt bra eller intressant för den delen heller. Bra Bgn finns såklart för de pengarna men i min värld så borde i stort sett allt i en sådan prisklass vara riktigt bra vin eller i varje fall intressant). Tror som du att utvecklingen fortsätter vg vissa röda Bgn då ju tillgängligheten som du säger är minimal och kundkretsen av vinintresserade multimiljonärer/miljardärer har ökat signifikant de senaste 20-30 åren. Bdx verkar ju fungera ngt annorlunda och det beror väl på att området är enormt mkt större och att vinstilen har kopierats lyckosamt i många distrikt utanför Frankrike.

  Håller med dig om din jämförelse och iaktagelse där vg flockbeteende. Tror kanske att vi är mer drabbade av detta i Sverige pga av flera anledningar men anar att monopolet och vår kärlek för samförstånd/konformitet spelar in.
  Sauternes är ju såå gott och faktiskt användbart till en hel del annat än grön/blå-mögel även om det är en match in heaven. Det är en vintyp som jag fastnade för väldigt tidigt och även om inköpen går upp och ner så finns det hos mig alltid utrymme och en längtan att dricka dessa underbara viner. Är man ostälskare dessutom så faller det sig naturligt att alltid ha bra Sauternes till hands.
   
  Davantz, MagnusH70, Daniel A och 7 andra gillar detta.
 17. Trydebull

  Trydebull Medlem

  Otroligt många kloka ord igen. Du lyckas verkligen, på ett intressant sätt, beskriva både passion för vin och relevans kring konsumtion med en snygg paketering!

  Om, och om igen!
   
 18. petterkalle

  petterkalle It´s just wine, drink it

  Helt fantastisk läsning detta från ovan citerade inlägg. Jag tycker alla inlägg är så intressanta att det borde skapas en ny tråd med dessa så den inte bli bortglömd och kan fortsättas efter morgondagens webbsläpp. @Tomas Lindblom ?
  Personligen så är det inte jättemånga år sedan mitt intresse för finare viner började så jag har förmånen att inte vara otrogen. Mitt intresse började, hör och häpna, i Chile! Via SA till Rhone! Sen via Spanien till USA. På 80 och 90-talet var jag mest Riojadrickare. Bgn, Bdx och Barolo är föga intressant för mig då jag precis som @chambertin skriver har hittat godare (allt är relativt) och betydligt billigare viner utanför dessa områden. Det är här min QPR slår in. Jag skulle aldrig köpa en Bgn för 5000.- när jag kan få två SQN för det priset. Och jag kan inte köpa många SQN när jag kan få mer än två Andremily för det priset. Och hur många Alto Moncayo Veraton kan jag få för en Andremily? Ca 5 så det blir inte lådvis med sådana heller (Andremily alltså). De ekonomiska utsvävningarna jag gör nu hamnar mest i USA och möjligen i Champagne med några få undantag. Detta kan nog ganska snabbt ändra sig?
  Det är svårt att vara otrogen om man inte har något att vara trogen med.
  Och sist men inte minst @Trydebull vill inte knipa igen - och inte bara han för det har vi många exempel på och det är detta som gör det här forumet till en helt oumbärlig del av mitt liv. Sitter nu för första gången i mitt liv och smuttar på en AU PN! Undrar vad den hade kostat i BGN? Och gissa var jag fick tipset....
   
  Last edited: 16 januari 2019 kl 19:32
  MagnusH70, Daniel A, glenn_peter och 7 andra gillar detta.
 19. Johan Blom

  Johan Blom Vinfanatiker - Bourgogne 15

  Fantastiskt inlägg och mycket inspirerande för en som samlat vin sen 2015. (Har blivit dyrt för mig att kliva in i denna värld nu).
  Men ju mer jag testar från nya världen och mindre orter runtom Italien, Grekland m.m. så inser man hur mycket bra och potentiella viner det finns för en spotstyver av pengen för bourgogne.
   
  Daniel A gillar detta.
 20. Silenos

  Silenos Medlem

  Om ni skulle bli utan någon Musigny, så kan ni ju alltid slå till på en sån här :rolleyes:


  Det behöver absolut inte kosta så mycket. I nästan alla prislägen, så finner jag oftast mest glädje för pengen i röd burgunder. Från 200kr och uppåt. Men ska man köpa bourgogne idag går det inte bara klampa in i en affär och plocka en flaska på måfå, och tro att det här blir nog bra. Inte pga. att kvaliteten förmodligen är dålig, utan för att priset på väldigt mycket är alldeles för högt. Man måste hålla på fippla lite tyvärr; testa okända producenter (och då menar jag ökända, top100 är för glammigt. Och man måste vara beredd på att säga upp bekantskapen med sina darlings på fläcken om kändisskapet kommer), vänta in reor, eller ibland tvärtom:hugga på direkten när nåt rimligt prissatt blir till salu, osv.


  En stor anledning till varför jag tror många tycker prisvärdet är så lågt på regionens viner formulerades av en annan medlem i en liknande tråd som denna (även om jag tycker hans belopp är lite höga):

  Bourgogne är, i snitt, inte sådär väldans intensivt. Och det är framför allt inte tungt. Tyngd hittar man nästan bara i de högre appellationerna (och då gärna från CdN), vilket ofta blir dyrt. På ett sätt tycker jag – det kanske låter dumt – att ju högre AOC, desto mer börjar bgn. faktiskt likna andra vintyper (på en del parametrar). Då blir det inte så konstigt att många tycker det kostar skjortan att hitta nåt drickbart från regionen. För de flesta är ju inga pinottrynen.

  Vill man ha ett lackmustest på om regionen är nåt för en själv, tycker jag man skall köpa ett par tre olika byviner, ifrån en OK årgång, och korka upp dem unga. Kommer man på sig själv med att ofta säga "mjo, helt OK, men är det inte lite tunt", då kan man med gott samvete helt bortse från regionen i framtiden.
   
  Skrutt, MagnusH70, glenn_peter och 5 andra gillar detta.

Dela sidan