Har provat väldigt lite från SB:s Alsace-sortiment av nu aktuella årgångar, så tipsen är baserade mer på allmän producentstil. För vissa producenter är stilen och graden av restsötma rätt varierande mellan årgångarna, och med SB:s obefintliga information om vinerna i BS är det rätt svårt att veta!
- Bott-Geyl ligger nog inte riktigt på så hög restsötma som du efterfrågar, men bör nog dra åt det halvtorra hållet.
- Jag skulle nog i första hand rekommendera Paul Blancks Patergarten PG 2010 (
http://www.systembolaget.se/82879, 195 kr), en bra producent men det verkar som om restsötman varierar en hel del mellan årgångarna, även om den ibland är uppe på den nivå du vill ha. För 2011 (eller gäller det även 2010? lite oklart -
http://www.blanck.com/en/Our-Wines/soil-wines-french-wines/Patergarten-Pinot-Gris-2010-1067.html) indikerar de på sin webbplats "5" på sötmaskalan 1-10 som numera används av ett antal producenter, och där någonstans vill du nog ligga.
- Man kan ju chansa på att ett vingårdsbetecknat vin från Michel Fonné (
http://www.systembolaget.se/72664 - 149 kr) har högre restsötma än hans vanliga PG, men gissningsvis inte så söt som du efterfrågar. Det är dock en rätt bra producent.
Schlumberger Les Princes Abbé PG 2011 ligger däremot på "bara" 11,9 g/l restsötma, vilket stämmer med mitt intryck att deras stil på basnivån är "nästan torr" (med moderna Alsacemått mätt). Deras Grand Cru Kitterlé PG 2007 däremot ligger på 41,5 g/l RS, men då är vi uppe på 249 kr som kanske var mer än du ville.
De flesta grand cru-klassade PG som inte kommer från pålitligt torra producenter (Trimbach, Hugel, Leon Beyer, Louis Sipp) ligger nog där du efterfrågar, men för många pålitliga producenter är vi då uppe >200 kr. De allra billigaste GC:erna behöver ju heller inte vara så bra.
Ärligt talat så behöver nog ett vin lite koncentration för att bära upp 30-40 g/l RS på ett bra sätt, och då är de inte alltför billiga när importörs- och monopolmarginal har lagts till. Hubert Beck (
http://www.systembolaget.se/12105) ska t.ex. ligga på 23 g/l, men vilken koncentration får man för 99 kr, när den i mitt tycke oftast är lite otillräcklig även i Pierre Sparrs 129 kr-vin?
För övrigt är det trevligt när folk kommer ut ur garderoben och aktivt efterfrågar viner med restsötma på detta forum befolkat av många personer som ser på det sista grammet dosage i extra brut-champagner på ungefär samma sätt som folk i gemen ser på pesticider i boxviner.