SV: Champagne 2011
shorepower skrev:
Verkar som 2011 blir ett svagt år. Tidig skörd, hagel, röta, låga sockerhalter. Läste en annan artikel om att Pinot Meunier var väldigt dåliga men att Chardonnay presterar riktigt bra.
Magnum, Chambertin, hur var stämmningen när ni var nere? Vet att Leclapart var lite bekymrad för året när han var uppe i Stockholm. Andra som har lite info, alltid kul att höra vad man kan förvänta sig?
http://www.decanter.com/news/wine-news/ ... lt-vintage
Dom som jag frågade hade väldigt olika besked.
gemnensamt vad dom sa var väl ungefär så här:
- Alla sa att tet är bra volymer.
- Hyfsade sockernivåer i druvorna (åtminstone i Côte de Blanc)
- Problem med frost/kyla på våren gav på vissa hålla ojämn utveckling och mognad på druvorna
- Problem med hagel och för mycket regn under delar av säsongen
- Mycket bra och torrt varmt väder under 8-10 dagar runt skörden.
- Rekordtidig skörd.
Jacques Diebolt var nog den mest pessimistiske av dom jag pratade med.
Mycket bra kvalitet på sina Vieilles Vignes så det blir nog FdP -11 men problem med framför allt låga sockernivåer hos en del övrig frukt gör att han får chaptalisera mer än han skulle vilja.
Sen är jag inte helt säker på att alla vinodlare är helt ärliga i sin svar när man frågar hur årets vin ser ut att bli.
Dom vill ju inte dissa sin egen produkt alltför mycket så standardsvaret brukar bli "mycket lyckat" eller "väldigt bra".
Många är nog nöjda med framför allt dom bra volymerna.
På den kommersiella sidan så sa flera att försäljningen redan visat tecken på stagnation och avmattning.
Jag tror att Augusti/September (franska semestrarna + tiden fram till den franska skolstarten) brukar vara bra månader för odlarchampagne vad gäller försäljning och så hade det inte varit i år.