Jimmy Forsman
Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot.
När man börjar traggla sig in i vinträsket så är det första man utsätts för, och någonting som man influeras väldigt mycket av i början, Bordeauxviner. Ge vilken gammal vinräv som helst ett glas med Bordeaux och han eller hon börjar små le och säger någonting, typ 'Åh, vi är hemma i Bordeaux'. Och det är klart, Bordeaux är en av världens mest kända vindistrikt, man har producerat stora viner i hundratals år, och områdets betydelse i vinhistorien är oöverträffat.
Så, här kommer en hyllningstråd till området och till vinerna som produceras där.
Dela med er av era bästa viner och minnen. Let it rip!
Personligen så tror jag att ett av de största vinupplevelserna var när jag förra sommaren hade den stora ynnesten att tillsammans med några goda vänner korka upp en Chateau Mouton-Rothschild 1982 under en alldeles fantastisk middag (andra godsaker vad d'Yquem 1986, Château Latour 1990, La Turque 1990 och en jävla massa bubbel, men de sistnämnda räknas ju inte).
1982:an var så underbar som man bara drömt om, fruktig, kompakt, elegant. Allt på samma gång, och när den varit öppen i fyra timmar så kom nästa dimension. Helt magisk! Men, som så ofta är fallet när man vet vad det är man dricker så påverkas man ju av vinet och etiketten, någonting som kan avhandlas i tråden om vinjournalister och deras inkompetens... Det är alltid mycket roligare när man provar någonting som man inte riktigthar några enorma förväntningar på.
Detta hände i somras: Under en middag (med nästan samma grupp som föregående år faktiskt) så dök det upp en hysteriskt bra Tertre Roteboeuf 1990 som bara sopade mattan med allt. Ett helt fantastiskt vin och en av mitt livs stora vinupplevelser!
Några månader tidigare så var en grupp människor på Villa Pauli och åt middag och drack lite viner. Kvällens stora höjdpunkt var magnumflaskan Château Haut-Brion 1989 som fisk en något överförfriskad champagnekännare att brista ut i kommentaren som återfinns i min signatur. Vilket magiskt, magiskt vin. Man kan bli religiös för mindre!
Sen har det slunkit ner en del Petrus och andra jävligheter genom åren, görsta gången jag provade en Petrus så var det årgång 1982, och för en nyutexad sommelier så var det naturligtvis himmelriket, jag var tvungen att gå lätt framåtböjd i en halvtimme.
Ah! Dessa underbara viner!
Så, här kommer en hyllningstråd till området och till vinerna som produceras där.
Dela med er av era bästa viner och minnen. Let it rip!
Personligen så tror jag att ett av de största vinupplevelserna var när jag förra sommaren hade den stora ynnesten att tillsammans med några goda vänner korka upp en Chateau Mouton-Rothschild 1982 under en alldeles fantastisk middag (andra godsaker vad d'Yquem 1986, Château Latour 1990, La Turque 1990 och en jävla massa bubbel, men de sistnämnda räknas ju inte).
1982:an var så underbar som man bara drömt om, fruktig, kompakt, elegant. Allt på samma gång, och när den varit öppen i fyra timmar så kom nästa dimension. Helt magisk! Men, som så ofta är fallet när man vet vad det är man dricker så påverkas man ju av vinet och etiketten, någonting som kan avhandlas i tråden om vinjournalister och deras inkompetens... Det är alltid mycket roligare när man provar någonting som man inte riktigthar några enorma förväntningar på.
Detta hände i somras: Under en middag (med nästan samma grupp som föregående år faktiskt) så dök det upp en hysteriskt bra Tertre Roteboeuf 1990 som bara sopade mattan med allt. Ett helt fantastiskt vin och en av mitt livs stora vinupplevelser!
Några månader tidigare så var en grupp människor på Villa Pauli och åt middag och drack lite viner. Kvällens stora höjdpunkt var magnumflaskan Château Haut-Brion 1989 som fisk en något överförfriskad champagnekännare att brista ut i kommentaren som återfinns i min signatur. Vilket magiskt, magiskt vin. Man kan bli religiös för mindre!
Sen har det slunkit ner en del Petrus och andra jävligheter genom åren, görsta gången jag provade en Petrus så var det årgång 1982, och för en nyutexad sommelier så var det naturligtvis himmelriket, jag var tvungen att gå lätt framåtböjd i en halvtimme.
Ah! Dessa underbara viner!