Gladpack och TCA

Diskussion i 'Vin' startad av Anders Landström, 14 februari 2014.

  1. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Idag har jag provat det. Öppnade en korkad flaska Paul Dethune BdN. Tråkigt men inget ont som inte har något gott med sig. Raskt tog jag fram en rulle gladpack , drog upp en ordentligt boll och lätt den ligga i ett glas i ca 5 minuter. Tog sedan två glas, en med gladpacksbehandlad Dethune och en direkt från flaskan för att låta min extremt TCA-känsliga flickvän göra ett prov.

    Vinet som legat i gladpack blev bättre. Både min flickvän (som drack det blint) och jag ansåg klart att det gladpackbehandlade vinet var bättre. Det fanns fortfarande vissa spår kvar så vinet blev inte helt bra men ska prova låta det ligga en timma eller så. Jag är förundrad!
     
    StefanAkiko, Mattias S, ChristianB och 1 annan gillar detta.
  2. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    Ser fram emot utveckligen!
     
  3. Jimmy Forsman

    Jimmy Forsman Missförstått geni. Gravt blygsam. Despot. Administratör

    Charlatan!
     
    Skumpagne och Anders Landström gillar detta.
  4. Kostjan

    Kostjan Mot bättre vetande

    Förr i tiden blev man bränd på bål för sådana häxkonster
     
    Emanuel gillar detta.
  5. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Och jag fick kritik för att föreslå att blanda olika viner. :eek:
     
  6. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Vin och vin.
    Champagne och öl.
    Vin och plast.

    Vad kommer härnäst? Sauternes och jordnötter?
    image.jpg
    (MindMuse, amerikan, på CT.)
     
  7. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    I dare you. Ha en rulle gladpack hemma.
     
  8. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Vissa på CT som provat, påstår att plastvinet blir avskalat på inte bara TCA, utan även på mycket mer. Och att det av DEN anledningen inte skall vara värt besväret.
    Viner med liten eller måttlig korkskada bråkar jag dock inte om, utan dricker glatt med den extra kryddan.
     
    Skumpagne gillar detta.
  9. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Vi får se, vinet ligger i väntan. Intressant nog provade jag andra gången med plastfilm från COOP. Ingen effekt alls. Vilket i sig ju är bättre om vi pratar om att bevara smaken i mat. Nu kör jag ett nytt test med äkta gladpack. Vi får se.

    Sedan, korkskadade viner, de går bort helt, oavsett grad av kork. Och ju mer luft, desto värre doft. Bort, bort , bort
     
  10. anders

    anders Medlem

    Enligt mina ca 20 000 000 000 cent (jag är inget billigt kött :D ) så riskerar vinet att tappa karaktär om det måste vara öppet så länge.
    OM nu gladpacken fungerar så torde regeln vara: dyrt vin: gladpack och hoppas att det klarar utvecklingen; billigt vin: frys i kuber och använd i sås. Det sistnämnda har jag provat vid upprepade tillfällen och det fungerar utmärkt. Vinet klarar frysen och TCA försvinner vid kokning.
     
  11. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Efter en timme så finns det fortfarande viss korkdoft men vinet i övrigt känns ganska platt. Så min dom.

    Gladpack tar bort viss TCA men klarar inte att helt "rena vinet". Att ha gladpack en längre tid (ca en timma) gör inte så stor skillnad men förstör vinet i övrigt. Så, tyvärr, gladpack löser inte problemet som kork kan orsaka. Men nu har jag testat iallafall.
     
    Skumpagne gillar detta.
  12. Skumpagne

    Skumpagne Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa

    Kan vara bra att veta.
    Kanske vid svag TCA isånnafall då?
     
  13. Anders Landström

    Anders Landström Dricker mest, skriver lite Administratör

    Som @anders skriver, prova på dyrt vin, går det så går det. Låt inte ligga för länge dock. Det är ingen mirakelkur. Passade bara på att prova då jag råkade ut för en korkad flaska.
     
    Skumpagne gillar detta.
  14. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Snacka om klassisk vinsnobb på bilden, han ser ju fullständigt förryckt ut. :D

    Sauternes och smågodis är faktiskt inte en helt fel kombination, speciellt lakritsbaserat godis. Tycker saffran och lakrits är en otroligt intressant smakkombination. Prova innan ni sågar. ;)
     
  15. StefanAkiko

    StefanAkiko Pendeldricker Tokyo, London och Umeå

    Har du blandat sådant i vinet innan du dricker det? *spontan ryyyysning*
     
  16. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Nä, inte ännu...*en lampa tänds*
     
  17. Kostjan

    Kostjan Mot bättre vetande

    Antar att du säger det med ironi ?
    För du sitter väl inte och dricker vin som är defekt o_O
    Korkskadade viner häller man ut, Punkt slut
     
    Mattias S gillar detta.
  18. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Håller med för egen del. Just kork gör vinet fullständigt odrickbart för mig. Lite oxidation, brett, reduktion eller liknande, kan många gånger ge lite extravagans till vinet. Kork klarar jag bara inte av...
     
  19. Gurto

    Gurto Medlem

    Vet inte om jag förtydligar i onödan - men kolla i gubbens glas. Han kombinerar alltså jordnötter och Sauternes på ett mer udda sätt.
     
    Mattias S gillar detta.
  20. Mattias S

    Mattias S Administratör

    Det behövdes, missade det helt. ;) Blev helt förtrollad av hans anlete förmodligen...
     

Dela sidan