Hemmamiddag

Diskussion i 'Mat & Dryck, Restaurangbesök' startad av CH, 27 augusti 2012.

  1. CH

    CH Medlem

    Var på middag hemma hos Crist(al)ian 77 (hädanefter för alltid kallad 77an pga sitt överjävligt krångliga nick) tillsammans med Orpale och ytterligare bekant.
    Tanken var att alla skulle laga en rätt och plocka med en flaska som matchar den rätten men eftersom vi inte träffats på ett tag så tog alla med sig 2+ flaskor.


    3 rullader (missade innehållet på dem)
    Pol Roger Brut 2002

    Rostat surdegsbröd med Iberico, anklever och stektvindruvor (inspirerat av SUPRA härifrån)
    Perrier Jouet Grand Brut NV (~70-tal) Magnum

    Parmalindad Vaktel med Palternackapure
    Paul Bara Bouzy Rouge 1989

    Black Angus Entrecote och grönsallad
    Paul Jaboulet Aine Hermitage La Chapelle 2003

    Bonusflaska/rätt
    Grovhackad Chorizo
    La Spinetta Gallina 2006

    Bonusrätt II
    Vackumpackad vattenmelon, frystorkade hallon och blåbär
    Kerpen wehlener sonnenuhr riesling spätlese 1990

    Lemoncurdpaj
    Heidsieck & Co Monoploe Red Top Nv (~70-tal)

    Ostbricka
    Henriot CdE 1996

    Inleder med en Pol Roger som var ganska intetsägande i början men som verkligen växer tills flaskan tyvärr är tom. Förvånansvärt tillbakadragen syra för att vara en 2002.
    Perriern hade till min stora glädje en stor mousse och väldigt närvarande syra men saknade tyvärr frukten. På egenhand en flaska som passerat sin topp men till maten en underbar matchning. Perfekt, som en bekant på Lidingö skulle säga.
    Bouzy Rougen var min första röda från champagne och den lurade in oss i Bourgogne i början. Tyckte den höll hög klass men föredrar Pinot från Bouzy mousserande och transparent eller möjligen lätt rosa.
    Hermitagen var underbar men framför allt köttet. Kan bara säga att en Sous vide är nästa sak som ska inhandlas till köket!
    La Spinetta dök upp lika oväntat som vattenmelonen och just vattenmelonen stod för kvällens överraskning. Såldes in som en överraskningsrätt och påstod vara rå tonfisk. Färgen var ovanligt röd och ingen trodde något annat förens vi satte kniven i "fisken" och Orpale lite gnällande pep fram "den är ju fortfarande frusen" men sedan ramlade polletten ner och vi erkändes oss alla ordentligt blåsta.
    Kerpen som dracks till var egentligen menad till osten men togs till denna rätt istället och funkade väll ok men gjorde sig riktigt bra till pajen där Monopolen tyvärr var långt förbi sin topp.
    Henrioten var med som reservflaska men öppnades ändå till osten och har sagt det innan och säger det igen, satan vilken bra champagne detta är!! Har ni inte köpt på er av denna så gör det omgående! Den har många goda år framför sig men är tokigt god nu.

    [img height=800]http://i48.tinypic.com/2zp2gyc.jpg[/img]
     
  2. Elvis

    Elvis Medlem

    SV: Hemmamiddag

    Låter som en härlig kväll!
     
  3. Segol

    Segol Medlem

    SV: Hemmamiddag

    Mycket trevligt och tanken på en Sous vide har slagit mig med :)
     
  4. Crist(al)ian 77

    Crist(al)ian 77 50 Shades of Grape

    SV: Hemmamiddag

    Här är snittarna;

    "Förrätt" - tunnbröd med torsk och äggröra med lite gräslök och cremé fraiche samt den obligatoriska löjromen, glömde senapen...
    "Huvudrätt" - surdeg med phildelphiaost och riven parmesanost toppat med fikon
    "Efterrätt" - baguette ugnsstekt med smör sen toppad med kanel, ricottaost med citronlag och jordgubbe

    [​IMG]

    Instämmer med CH (som för övrigt får lära sig skriva med båda händerna eller göra makron ;D) när det gäller vinerna även om jag var mest imponerad av Baran när det gällde rött den slog 00:an med hästlängder innan jag ens öppnat korken. Enchanteleur 96 gjorde verkligen skäl för namnet den var helt enkelt enchanté!

    Ps är det någon som känner igen den röda boken... :-X
     
  5. Silenos

    Silenos Medlem

    SV: Hemmamiddag

    Maos lilla röda, för att balansera den hejdlösa dekadensen? ???
     
  6. Segol

    Segol Medlem

    SV: Hemmamiddag

    Och tack vare en kompis hittade jag en Sous Vide som borde passa för mina behov, förhandsbeställning gjord!

    http://sansaire.com/
     
  7. kayaker

    kayaker Cyklist

    SV: Hemmamiddag

    ...och enligt uppgift så är en icke-USA-centrerad version av Anovas cirkulator på G för samma peng.
    http://waterbaths.com/products/sousvide_products.html

    Jag har f.ö. stöttat Sansaires kickstarterprojekt så jag väntar också. :)
     
  8. Segol

    Segol Medlem

    SV: Hemmamiddag

    Trevligt, jag hade ingen koll på projektet sen tidigare men hoppas att tidsplanen håller :)
     
  9. Per Stade

    Per Stade Lege artis

    SV: Hemmamiddag

    Verkar lite schizofren prissättning på Anovas maskin. På en sida kostar den $299
    ochpå nästa $199.

    Tycker Sansaires design verkar häftigare. Tacksam om någon rapporterar hur de
    funkar eftersom jag gärna skulle vilja ha en själv.
    Min svärson skaffade ett vattenbad (jag tror att han köpte den från England)
    efter det att jag givit honom Nathan Myhrvolds kokbok.
    Undrar om det går att koka hummer SousVide?
     
  10. Segol

    Segol Medlem

    SV: Hemmamiddag

    Absolut, det lär dock dröja ett par månader eftersom de räknar med att kunna sätta igång med leveranserna i mitten av november.
     
  11. Hagbard C.

    Hagbard C. Medlem

    SV: Hemmamiddag

    Det verkar hända mycket på hemma-sous vide-fronten just nu. Nomiku har också en produkt på väg ut (som dock är lite dyrare, $359):

    http://www.nomiku.com/

    Själv gjorde jag som Kayaker & Segolas och väntar otåligt på min Sansaire.
     
  12. kayaker

    kayaker Cyklist

    SV: Hemmamiddag

    Nomiku är långsamma. De hade sitt kickstarterprojekt för ett drygt år sedan...
     

Dela sidan