Bastardo
Medlem
Fick idén att prova laga denna maträtt till någon passande helg. Bry er inte om att de flesta människor vill inte ha sin kött genomstekt = well done, det vill jag, oavsett vad ni eller någon annan säger.
Vad är lämpligaste temperaturen i ugnen och i vilket läge ska jag ha gallret i ugnen?
Har sett rekommendationer mellan 80 grader ända till 200 grader. (Vilket inte låter så himla lågt!) Jag skulle nog själv välja max 175 grader, men även lägre tempereratur om det inte påverkar köttet negativt. Vissa säger att maten blir alldeles för kompakt, hård och maffigt med så låg temperatur; vet inte alls om det kan stämma.
Är det mittvärme eller undervärme som ska användas? Ugnen är en helt vanlig med vred utan några finesser.
Det förekommer alla möjliga varianter i både böcker, recept på nätet och en massa olika videos som jag har sett.
Köttet kommer förmodligen bli ungefär 500 gram och jag ska försöka jaga efter en äkta Coeur de filét om det går.
P.S. Har läst oerhört många recept och frågat folk på nätet nästan överallt om goda råd. Det knepigaste är dock, att man får olika svar varje gång och det gör en ’amatörchef’ bara mer förvirrad än innan. Så jag önskar få några enkla och handfasta råd hur ska man göra för att få ett så bra resultat som möjligt. Jag äger två olika stektermometrar, (som jag har dock aldrig använt än så länge), så det kommer att bli enkelt att kolla att jag har fått den innertemperaturen i köttet som jag vill. Från cirka 72 grader och ända upp till 77 grader. Potatisen tror jag kan fixa alldeles själv.
P.S.S. Själva förstekningen före ugnen klarar jag av på egen hand. Och med kryddningen behöver jag inte heller någon hjälp, ska hålla det hela så enkelt som det bara går.
Vad är lämpligaste temperaturen i ugnen och i vilket läge ska jag ha gallret i ugnen?
Har sett rekommendationer mellan 80 grader ända till 200 grader. (Vilket inte låter så himla lågt!) Jag skulle nog själv välja max 175 grader, men även lägre tempereratur om det inte påverkar köttet negativt. Vissa säger att maten blir alldeles för kompakt, hård och maffigt med så låg temperatur; vet inte alls om det kan stämma.
Är det mittvärme eller undervärme som ska användas? Ugnen är en helt vanlig med vred utan några finesser.
Det förekommer alla möjliga varianter i både böcker, recept på nätet och en massa olika videos som jag har sett.
Köttet kommer förmodligen bli ungefär 500 gram och jag ska försöka jaga efter en äkta Coeur de filét om det går.
P.S. Har läst oerhört många recept och frågat folk på nätet nästan överallt om goda råd. Det knepigaste är dock, att man får olika svar varje gång och det gör en ’amatörchef’ bara mer förvirrad än innan. Så jag önskar få några enkla och handfasta råd hur ska man göra för att få ett så bra resultat som möjligt. Jag äger två olika stektermometrar, (som jag har dock aldrig använt än så länge), så det kommer att bli enkelt att kolla att jag har fått den innertemperaturen i köttet som jag vill. Från cirka 72 grader och ända upp till 77 grader. Potatisen tror jag kan fixa alldeles själv.
P.S.S. Själva förstekningen före ugnen klarar jag av på egen hand. Och med kryddningen behöver jag inte heller någon hjälp, ska hålla det hela så enkelt som det bara går.
Last edited: