Är det verkligen så mycket? Jag har snarare hört 1-2% vilket stämmer ganska bra med mina egna erfarenheter.
För ca 10 år sedan figurerade siffror runt 5% korkdefekt ganska flitigt (möjligen med en spridning 3%-7%), och några av de mer systematiska undersökningarna som citerades hade gjorts av Decanter i samband med att de öppnat väldigt många (ett par tusen?) flaskor inför Decanter World Wine Awards under ett par år.
I de senaste årgångarna, säg 2010-talet, tycks defektfrekvensen ha gått ner betydligt, och 1%-2% stämmer överens med mitt intryck. Idag finns det nog inga toppviner som ligger anmärkningsvärt högt i defektfrekvens, så såg det tyvärr inte ut förr när både vinproducenter och korkproducenter levde i förnekelse. För övrigt låg champagne (med sin annorlunda kork, två tunna skivor av hög kvalitet + kompositkork) någonstans där runt 1%-2% när andra viner låg högre.
Å andra sidan skulle jag säga att andra halvan av 1990-talet (och möjligen något år in på 2000-talet) ligger högre än 5%, så frågan är om inte snarare runt 10% är rimlig för den perioden. Dessutom var ju vissa korkpartier drabbades av betydligt högre frekvens av defekt, förmodligen från vissa korkproducenter, så det tenderade väl att drabba samma vinproducenter flera år i rad om de behöll samma korkproducent. Jag har t.ex. varit med om att behöva öppna sju flaskor mellanklass-Bordeaux av årgång 2000 ur samma låda för att få tre korkdefektfria! Andra viner där jag tycker att jag varit med om misstänkt många korkdefekta 90-talare är allehanda Priorat och Moulin Touchais. (Jag syftar här på viner som får sin kork när de är rätt unga, sådant som t.ex. champagne och långlagrade starkviner kan ju få korken decennier efter årgången.)
Så om man bara dricker unga årgångar och inte har "hängt med länge" så kan man nog tycka att 1%-2% är en bra skattning. Dricker man mestadels klassiskt moget med 10-20 års ålder tycker man nog att det ligger på 5%-10% och har först på sistone börjat känna av en förbättring.
Senast sniffade korkdefekta flaska (inte min): Fontaine-Gagnard Bâtard-Montrachet 2006, igår. Som en i sällskapet uttryckte det: man blir lite förvånad när en vit bourgogne är dålig p.g.a. korkdefekt snarare än premox.