Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
En kendolördag med två unga kendoproselyter från Övik som är i Japan för första gången, ett stort gäng 7 dan senseier och en 8 dan sensei under träningen. Efter den första träningen om två timmar, går man till den andra träningen...

Vi valde Ofuna!

PXL_20240427_110843911.jpg

Tur som vi har, visar det sig att en japan varit i Spanien nyligen. OCH tagit med sig en flaska riktigt bra Ribera del Duero till firandet...

PXL_20240427_124817633.jpg


Ett fantastiskt vin från Ribera, som min käre japan ploppade hem från en liten mataffär, just invid hotellet där han bodde.

Och, fasen också! Skulle väldigt gärna leva där jag kan köpa denna kvalitet av vin då jag handlar rädisor eller bara bröd.

2020 Viña Mayor Ribera del Duero El Secreto Tempranillo, 92p

What a wonderful wine!

I can't wait to live in a place where you can get THIS level quality wine in a convenience store at €20 a bottle.

This is a young, but soon priming, deep and rich wine that the World tend to love. I deeply enjoyed this wine tonight.

Vi drack det till:​

Tonfisk sashimi, två sorter: hon maguro och chutoro.​

Oavsett fisken, då dödar soya och wasabi vinet.

BA-SASHI - rå häst med vitlök.​

Helt ok combo, men ingenting för julgranen. Soyasåsen stör vinet hela vägen...

Friterad potatis - frites​

Nu pratar vi 'marriage' mellan vin och potatis. Vackert!

Sen återvände jag hemåt. Mina kendoproselyter hjälpte jag naturligtvis till rätt tåg.

Men, efter en alltför kort afton, behövs Netflix och vin:
PXL_20240427_165106401.PORTRAIT.jpg

En glädjeflaska hemmavid:
1998 Leeuwin Estate Art Series Pinot Noir, 92p

Denna upplaga av Leeuwin Estate Art Series Pinot Noir har en överraskande mognad som påminner om en välåldrad Bourgogne från en varm årgång under 1980-talet. Min förväntan var åt hållet "död", men detta vin är vitalt och inte alls i närheten av att vara avlidet.

Då PN kommer från en kall plats under ett varmt år, med transparent arkitektur och bra syra-frukt-balans... Ja, då är jag uppenbarligen på.

Trots sitt ursprung från Australiens kustland, levererar detta vin ett starkt eko av de subtila nyanserna av en klassisk Barolo. Fel druva. Precis så som man kan förvänta sig...

Med sin noggranna framställning och distinkta karaktär, är detra ett magiskt exempel på hur exceptionella viner från olika traditioner kan konvergera i kvalitet och uttryck.
 
Last edited:

Oskar M

Medlem
IMG_0906.jpeg

Kutch Mindego Ridge Vineyard 2019
Dr. Pepper cola, mint, kryddor, arrak och mineral. Väldigt nyanserat! Finns absolut ingen sliskighet trots cola-tonerna, syran är pigg så det känns lätt och fräscht. Det är i en bra fas nu, men gissar på att fem år till tar den utan problem. Dag två så var den än bättre, med svart te och bergamott som trädde fram. 92 poäng!
 

Oskar M

Medlem
IMG_0953.jpeg

Domaine des Lises Crozes-Hermitage 2021
Underbar doft som inleder, wow! Hallon, svarta oliver, rök, jord och floralitet. Välintegrerade fat. Så balanserat! Det är tillgängligt och riktigt jäkla gott nu, men har en bra struktur för att ligga. Låång eftersmak. Den underbara balansen mellan elegans och skitighet som jag älskar från norra Rhône. 93 poäng.

Det här är bättre än både Alain Graillot och Paul Jaboulet i mitt tycke. Sonen Graillot gjorde det bättre, i alla fall detta år!
 
Last edited:

Thirsty

Smygnykterist
Sassicaia
En minivertikal Sassicia var temat för kvällen, tillsammans med @Jos, @vintomas, @Oscaro plus en utanför forumet. Sassicaia dracks öppet. Övrigt dracks blint (förutom eget tillskjutet). Inga anteckningar togs utan fullt fokus på vin, mat och sällskap.

Uppvärmning för att komma igång:

Pierre-Yves Colin-Moray: C-M Abbaye de Morget 2018 – Elegant, finstämt, mineral. Var inne på P-M. Gott och ungt. Mår bra av att få vila i vidare i några år.

Vincent Dancer: Meursault Les Corbins 2017 – Var mer inne på P-M än Mersult. Om föregående flaska var lätt och elegant var denna stor i kroppen, utan att vara klumpig och tydligt Mersault. Gott, Dancer gör bra grejer.

Egly-Ouriet VP deg 2008 (62 månader): Intialt lite källare som vädras bort. Kvar en en tämligen mogen och krallig Egly med power mogen nästa med allt det innebär. Mycket gott som alltid med Egly. För mig vinner den inte på mer mognad.

Vilmart – Coeur de cuvée 2002: Vilmart CdC brukar vara gott, så även denna. Var dock inne på ett decenium yngre, vilket således indikerar på hur mycket tid den behöver för att blomma ut.


Sassicaia
Sassicaia 2019 – Blind joker som smugits in i flighten. En av de bästa på pappret men för ung och tillknäppt. Blev chanslös i flighten.
Sassicaia 2016 – Kraft och koncentration. Otrolig potential. Gott och dricka nu men synd att dricka nu då den har så mycket mer att ge. Har för få i källaren..
Sassicaia 2015 – Mer tillgänglig än 2016. Inte samma koncentration men drick med behag I väntan på att 2016 ska växa till sig. Ingen stress att ploppa.
Sassicaia 2013 – Klart avvikande från övriga. Tveksamt om jag hade gissat på Sassicaia blint på den om det dracks blint och om det var med joker i flighten. Min sämsta.
Sassicaia 2009 – Trevlig begnande mognad samtidigt som frukten finns kvar. Mycket trevlig att dricka nu och har samtidigt lång resa framför sig. Bästa flaskan för mig.
Sassicaia 2008 – Påminner om 2009 men har inte samma energi/koncentration. Mycket god men får se sig slagen av 2009.


Eftersläntare
Ornellaia 2011 – Kom in som blind bonus efter Sassicaia flighten. Mycket god och trevlig fas. Påtagligt att Ornellaia är en annan typ av vin. Sassicaia är den eleganta och finstämda så är Ornellaia den kraftiga som mer för tankarna till Kalifornien än Bdx. Gott och långt liv framför sig.

Ruchottes-Chambertin 1959 – Min erfarenhet från så gammal bourgonge är obefintlig så mycket intressant att få prova. Förvånad över hur väl färgen såg ut likväl att den höll samman. Lite för mycket soja I samken för mig personligen och skulle föredagit den något årtionde tidigare.

Omröstning Sassicaia (ordinarie flight), bäst-sämst:
2016: 1-0 = 1p
2015: 0-1 = -1p
2013 = 0-3 = -3p
2009: 4-0 = 4p
2008: 0-1 = -1p

Slutsats: Sassicaia gör bra skit. Elegant Bdx stil som jag gärna haft källaren fyld med. Den behöver tid, öppna den inte under de första deceniet. Hur bra den står sig i 3 tkr segmentet som den idag kostar vid lansering går att fundera på, om än att jag säkerligen kommer fortsätta köpa då det är gott!


Sassicaia.jpeg
 
Toppen