En oförglömlig kväll hos
@Jos med
@Keen @Thirsty och
@vintomas. Adam/Albin stod för maten som matchade vinerna perfekt.
Vi försökte utse en WOTN men det var för svårt när alla levererade så bra, men om jag var tvungen att välja så var mina topp 3 utan inbördes ordning: Krug 96, Dancer Chevalier-Montrachet 08 & Haut-Brion 90.
Nu till lite korta noter.
Salon 96
Visa bifogad bild 22921
Frisk doft av citrus, lite kola, krita, knäck och brioche.
Oerhört pigg och frisk i munnen, börjar få mognadstoner men känns fortfarande ung. Väldigt linjär och precis, och växer mycket efter tid i glaset och när temperaturen stigit. Verkligen en champagne som inte är för alla, men för mig som gillar mogen bdb är den otrolig.
95p
Cristal 96
Visa bifogad bild 22922
Doftar kola, knäck, röda äpplen och betydligt mer mogen doft än Salon.
Lite oxiderad med en fantastiskt härlig utvecklad smak. Efter att ha värmts upp lite i glaset kommer pinot-noiren fram mer röda äpplen, vårblommor, hasselnötter. Avslutningen är underbar med grädde och knäck som ligger kvar i gommen i minuter.
I en väldigt fin fas nu, elegant och strukturerad, fantastiskt bra!
94p
Krug 96
Visa bifogad bild 22925
Lite blygare i doften initialt men efter tid i glaset visar sig till slut ett kraftpaket, verkligen en smäll på käften.
Krugparfymen växer mer och mer och dofter av krut, röda äpplen, karamell, grädde och citronskal är fantastisk. I munnen är den stor, kraftig och fyllig och efter några timmar i glaset växer den ytterligare och har elegansen och smakprofilen av en GC bourgogne.
96p
Vincent Dancer Chevalier Montrachet 2008
Visa bifogad bild 22926
När vinet först hälls upp konstaterar vi att det doftar initialt klassisk sauvignon blanc, men efter ett tag börjar mer typiska bourgogne-karaktärer framträda. Doften är väldigt djup och mineralrik med limeskal och en fin kryddighet.
I munnen är det fylligt med lite skalbeska. Med tid i glaset växer vinet verkligen, den är otroligt fet och kraftfull men så elegant. Efter ytterligare någon timme kommer någon form av ljus mögelost fram, som verkligen inte är oangenäm. Oerhört precis med en fantastisk struktur och längd.
95p
Louis Jadot Bienvenues Batard-Montrachet 1996
Visa bifogad bild 22928
Bärnstensfärgad, doftar aprikos och karamell initialt, sedan kommer mer stenfrukter och ananas.
I början är inte syran så framträdande vilket gör att balansen känns lite off, men efter 20 min i glaset så kommer den fram och visar balansen i vinet. Utrypisk mogen chard och en längd som sitter i minuter.
Kola, persika, vårblommor, vitpeppar och citronzest slåss i munnen. Finns lite skalbeska i den här också men inte lika framträdande som i Vincent Dancer.
94p
Domaine de la Romanée Conti Echezeaux 2017
Visa bifogad bild 22923
Otrolig doft! Körsbär, omogna jordgubbar, mineral, gröna toner, en drös av kryddor och lite lingon. Kan dofta på det här i dagar!
Oerhört pepprig och koncentrerad, som en bomb i munnen. Syran är hög och tanninerna är tydliga, men strukturen vittnar om att något väldigt bra ligger där under. Öppnar upp sig mer och mer under kvällen men behöver sannolikt minst ett årtionde innan den börjar bli redo.
94p
Armand Rousseau Gevrey Chambertin 1er cru Clos st. Jacques 2006
Visa bifogad bild 22924
Fantastisk doft även här. Doften är fyllig med lite söta jordgubbar och mörk frukt och känns typisk gevrey. Även om det märks att vinet är mer moget än Echezeaux i samma flight så är den här också tight och knuten. Det är tydliga tanniner, fin balanserad syra och fyllig mörk frukt som avslutas med en fantastisk sälta. Tror den här skulle behöva ligga 5-10 år till för att öppna upp sig mer, men verkligen fantastisk nu också.
94p
Efter att vi konstaterat att vi endast hade 2 flaskor per person började det bli lite oroligt att vi inte skulle få tillräckligt av det goda så
@Jos, som den goda värd han är, plockade fram den här också så vi slapp gå törstiga.
Domaine Drouhin-Laroze Chambertin Clos de Beze 2017
Visa bifogad bild 22931
Doftar solmogna jordgubbar och mörka bär. Efter tid i glaset börjar den bli mer kryddig och lite vanilj dyker upp.
Även det här vinet är knutet, men oerhört strukturerat med mycket körsbär, lingon och skogshallon. Har verkligen potential att bli väldigt bra om 10+ år.
93p
Latour 1983
Visa bifogad bild 22927
Dekanterades i 3h.
Mörkröd färg, fantastisk mogen bdx-doft, lite sårskorpa, svamp, läder och ceder.
Otroligt balanserad, fortfarande rätt mycket tanniner men väldigt behagligt. Körsbär, svamp, skog med en elegans som skiner över HB 90. Underbart bra och har många år framför sig och är ett bra bevis för att man inte ska bortse 83. Känns som att denna kommer utvecklas positivt i många år till.
94p
Haut-Brion 1990
Visa bifogad bild 22929
Luftades i flaskan i 3h och sedan in i karaff. Doftar våta löv, stall (inte brett), läder, svartpeppar, cigarr och björnbär.
Syran är hög men balanserad, det är pepprigt, kraftigt med en fantastisk kraft. Johan sa det bäst, det smakar verkligen dyr bordeaux. Vinet dricker fantastiskt nu men kommer hålla många år till.
Vinet håller upp fantastiskt under 7h och ligger långt fram i loppet om WOTY och bland de bästa bdx jag druckit.
96p
E. Guigal La Landonne 1998
Visa bifogad bild 22930
Dekanterades i ca 3h. Kraftbomb! Massor av chark, rosmarin, mörka bär men samtidigt känns doften elegant.
I munnen är det kraftigt, köttigt, men oerhört strukturerat och elegant. Vinet skriker tyst, med en avslutning mot mörk jordig karamell.
Dricker bra nu men ingen stress att dricka upp de här och vore intressant att återkomma om 10 år.
95p
Chateau d'Yquem 2001
Visa bifogad bild 22933
Sista vinet under en helt fantastisk kväll. Mörk bärnstensfärgad med en otrolig doft. Det är varm saffran, kryddigt och moget. Enormt expansiv doft som efter ett tag påminner lite om calvados.
Den smakar mindre mogen än färgen och doften ger intryck av.
Mycket saffran i munnen också, fylligt och kraftigt och samtidigt extremt välbalanserat. Massor av persika, krämigt med mycket honung. Ett nästintill perfekt vin som kan få ytterligare något poäng om något årtionde.
96p
Slutligen en bild på hela uppställningen
Visa bifogad bild 22932
Stort tack till alla inblandade!