This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Bra fråga! Finns lite olika bud, men ingen kan påvisa att den ena eller andra varianten inverkar negativt, förutom när korkkontakt krävs, vilket inte verkar vara fallet med mousserande viner.Och så den eviga frågan - liggande eller stående? Det borde väl nästan gå lika bra att lagra champagne stående som flaskor försedda med skruvkapsyl, eller? Korkarna är oftast bättre och av mer kompakt kvalité som inte smulas sönder av en penetrerande korkskruv.
Jag vet att en del hävdar (@vinifierat.se om jag inte minns fel?) att det kan vara fördelaktigt att förvara viner utan korkkontakt i den mån det går utan att korken tar skada genom att börja läcka av uttorkning. Anledningen påstås vara att även friska korkar tenderar att avge viss "korksmak" (murket trä, inte korkdefekt).Och så den eviga frågan - liggande eller stående? Det borde väl nästan gå lika bra att lagra champagne stående som flaskor försedda med skruvkapsyl, eller? Korkarna är oftast bättre och av mer kompakt kvalité som inte smulas sönder av en penetrerande korkskruv.
Var köper man sådana här "strumpor" (så kallar SB dem)?Jag brukar trä på sådana där stötskyddsnät i mjuk plast (som tex systembolaget har) på några flaskor här och där. Detta ökar friktionen mellan flaskorna och göra att man kan stapla dem på ett säkrare sätt.
Vet ej, men borde väl gå att köpa hos någon som säljer vintillbehör. Jag brukar be om ett par stycken då och då om jag handlar på SB.Var köper man sådana här "strumpor" (så kallar SB dem)?
Räknar jag med att dricka flaskan inom ca 2-3 år försöker jag att ha den stående. Allt för att undvika onödig kontakt med korken! Avser jag att lagra flaskorna längre än så vågar jag inte chansa (åt andra hållet, så att säga) utan har dem liggande. Men tänk så mycket enklare det vore om alla producenter gick över till Mytik Diamant eller liknande!Och så den eviga frågan - liggande eller stående? Det borde väl nästan gå lika bra att lagra champagne stående som flaskor försedda med skruvkapsyl, eller? Korkarna är oftast bättre och av mer kompakt kvalité som inte smulas sönder av en penetrerande korkskruv.
Jag vet att en del hävdar (@vinifierat.se om jag inte minns fel?) att det kan vara fördelaktigt att förvara viner utan korkkontakt i den mån det går utan att korken tar skada genom att börja läcka av uttorkning. Anledningen påstås vara att även friska korkar tenderar att avge viss "korksmak" (murket trä, inte korkdefekt).
Det hade varit trevligt att höra @vinifierat.se (Lars Torstenson) syn på saken.![]()
Svarar mig själv. Hittade en artikel, https://www.expressen.se/allt-om-vin/lar-dig-om-vin/lagra-och-forvara-champagne-hemma-sa-gor-du/Om jag planerar att dricka en skumpa med lagringspotential om några år, ska jag förvara den i vanligt kylskåp eller i RT då?
Är inte Håkan Larsson att lita på?Eller en tillförlitlig källa.
https://www.finewines.se/search/545614/?q=Temperatur&o=date&c[title_only]=1&c[node]=21
Håkan Larsson är absolut att lita på, men filtrerat genom Expressen, så vet man inte riktigt ...Är inte Håkan Larsson att lita på?
Ja, det hoppas jag.Håkan Larsson är absolut att lita på, men filtrerat genom Expressen, så vet man inte riktigt ...Jag kontrar: är inte Finewines att lita på?
![]()