Ledsen för sent svar
@kayaker - du tycks vara en van cyklist men ta det ändå lugnt på Madeira för bilisterna är som sagt inte vana och tar varje sväng snävt och i en hastighet värdig en rallybilförare. När du cyklar upp mot Arieiro så är det ingen hårt trafikerad väg precis och förmodligen den minst riskabla av dem alla. Cabo Girão är däremot mer biltät och med ständiga serpentinvägar så där skulle jag vara försiktigare. Delvis gäller detta också vägen upp mot Eira do Serrado och Nunnornas dal. Cykla mycket försiktigt
Vandringen däremot uppåt Eira do Serrado är ruggigt vacker. Finns en ganska rejäl levada där med fin "svårighetsgrad".
När är du på ön? Madeiraborna själva tar gärna semester i augusti. Vinsnubbarna försvinner alltid under första två veckorna av augusti, innan skörden närmar sig, och en majoritet av dem drar till grannön Porto Santo för lite beachlife. Se till att mejla dem innan i sådana fall så du åtminstone kan få till lite anständiga besök om du är där i augusti.
Käk. Fantastiska råvaror, allt som oftast mediokert tillagat. Fast det finns såklart undantag.
För bästa fisken,
Gavião Novo i gamla stan i Funchal. Boka i förväg för det fylls snabbt upp. Ägaren har en gård på nordsidan av ön och därifrån hämtar man mycket av grönsakerna. Bästa är att fråga vad som är bra idag, vad de fått in. Fråga om de kan laga en sashimi på färskfångad bläckfisk. De gör en fantastisk sådan.
Utåt Lido har du
Chalet Vicente som är större, lite mer turistigt måhända, men är seriösa med maten och vinerna. Är du intresserad så visar de gärna upp olika madeiravinskombinationer med mat. Fick en ceviche där med Verdelho en gång, helt fenomenalt.
Om du reser norrut så är Quinta do Furão (hotell/restaurang) ett måste. Dels för utsikten men också för maten som håller hög klass. En av öns bästa espetadas, korrekt anrättat på en lagerbladspinne. En gång i tiden ägt av Blandy's, numer driver de dock vingårdarna som omgärdar.
Åker du österut på sydkusten, till öns första samhälle - Machico - så finns det där en skön fiskrestaurang vid havet. Maré Alta. Tillagar galet goda matosinhos, en sorts musslor som serveras med rikliga mängder vitlök. På alla vettiga restauranger kan du såklart också prova Lapas, en mussla som serveras stekhet på gjutjärn, med smält smör och vitlök över.
I mitten av Funchal, vid den mindre botaniska trädgården bredvid Blandy's, så finns ärketraditionella men alltid sympatiska Restaurante dos Combatente.
I Estreito de Camara de Lobos hittar du öns kanske främsta espetada-hak; Viola.
Åker du sydväst, mot Calheta så har du härligt belägna Convento dos Vinhas. Seriös firre, magisk utsikt.
Inne i Funchal, rakt över residenset hörandes till den regionala presidenten, hittar du min kompis
Filipe Santos och dennes vinbar/shop Paixão do Vinho. Han vill du gärna träffa. Hälsa! Flera kul viner på glaset, han slår ett slag för det udda från Portugal, och dessutom kan du prova Filipe's eget vin, Primeira Paixão. Särskilt Verdelhon är finfin. Han driver bordsvinsproduktion i Ponta do Pargo på västsidan och i Canical på östsidan.
Badliv; strand i Machico, strand i Calheta.
Ett besök ner till Faja dos Padres är också ett tips. Madeiras en gång i tiden mest ansedda vingård. En upplevelse. Idag odlas det terrantez och malvasia candida där. En häftig resa nerför bergväggen!
Vad gäller producentbesök; mejla mig så kan jag ge dig lite kontakter. Av respekt för producenters mejlkonton så är det mindre lämpligt slänga ut dem här.
Hoppas du kan använda detta!