Nyår tillsammans med bland annat
@Jesper och
@v00alex.
Visa bifogad bild 31169
Bollinger GA 2007 magnum
Första glaset var rätt stumt men efter andra glaset kom kalaset igång och varade över 12-slaget.
Klassiska skumpaäpplen med lite rostade hasselnötter och bröd på snoken. Lång komplex smak men fortfarande i sin ungdom. Medel syra. Bollinger levererar som vanligt! Jag älskar den här stilen och för mig blev det kvällens vin även om den bara är i sin ungdom.
Alex hade bästa gissningen med Bolly 2002. Även Chat-GPT var med på ett hörn och gissade GA efter lite input från våra beskrivningar.
Till Bollyn serverdes det ankleversnittar med äppelgele och pistagenötter som matchade skumpan som förväntat!
Visa bifogad bild 31175
Billecart NF 2002
Underbar mogen djup doft av honung och tropiska frukter i form av persika och lychee samt mandel. Smakar betydligt yngre än vad den doftar i dagsläget och har dessutom en liten skalbeska som stör. Balans och integrerad syra gjorde mig tveksam på om det var en 2002a. Kändes väldigt husig med ren fin frukt, valde mellan Billecart och Roederer men gissade på NF 2002. Kan nog blir grym om några år när smaken hinner ikapp doften.
2002 börjar äntligen ta sig men fortfarande svår årgång, framfröallt på prestigesidan.
Löjromstoast (Perssons) är en klassiker av en anledning, går det att misslyckas?
Visa bifogad bild 31174
Regnard Valmur 2002
Moget vitt är jag inte så bekant med så svårt att extrapolera sig fram till vad som kan förväntas, därför hade jag en magnum Bolly för att täcka upp. Behövdes dock inte, ett vin på topp åtminstone för min smak. Klart moget, med mandel, grillad citron eller sourmix, våt sten, kola och kraftig lång smak. Syran är där men nedtonad och i harmoni.
Alex gissade omedelbart 20 år gammal PC från chablis och kanske Ravenå, snyggt för så mycket bättre kan man inte gissa om man inte druckit vinet tidigare.
Hummersoppa med lite konjak och kurry. Klassiskt och gott.
Visa bifogad bild 31173
Knoll Ried Loibenberg Smaragd 2019
Väldigt mycket parfym och blommor med tropisk frukt i bakgrunden. Lavendel och rosor som jag assosciera till badrum... Inte min stil och inte roligt alls i munnnen. Avslutar lite pepprigt som får mig in på grynerspåret och aromatiken påminner mer om gewyrtz... När det var nysläppt avfärdade jag detta vin som citronvatten och nu som tantparfym. Sämsta vinet för mig men det omdömet får väl gå mer under tycke och smak än kvalitet.
Ozyetra 2018
Wow,power! Maxad riesling med lite klassiska petroldrag men även så mycket mer. Lång komplex smak även om ung. Tänker direkt att det är Clos Saint Urbain, Unendlich eller Ozyetra som alla är mina topp 3 riesling. Gissar Clos Saint Urbain...
Kul att få Ozyetra blint för första gången. När jag själv bjudit så har nästan samtliga varit inne på vit burgånj men här var både jag och Alex säkra på att det var riesling. Kanske blir den mer rieslinglik med ålder som någon (
@buteljen ?) var inne på eller så är jag en osedvanligt duktig vinprovare
eller så var det slumpen. Oavsett så var det lika gott blint som oblint. Går det att få en bättre vinupplevelse direkt från hyllan (nu är detta några år men min upplevelse har varit samma för 2019 och 20 )?
Till de båda rieslingarna blev det sjötunga (vänster) och rödtunga (höger) med en grym Myllimäki vitvinssås. Sjötungan var klart vassare.
Visa bifogad bild 31172
Guigal Tjatå Ampuis 2018
Inget finlir här heller! Pang på direkt. Faten känns med lite vanilj som slår igenom den unga frukten av bjönbär och ett uns choklad. Hamnar rätt snabbt i Rhone och Guigal men utesluter inte USA på en gång. Rätt säker på syrah dock. Hade i minnet att detta vin nämnts av flaskbringaren så gissade Ampuis 2016. Mycket bra vin men inget för mesar som gnäller på vin som innehåller alkohol och producenter som har råd att använda ek som märks.
Montepeloso Gabbro 2010
Motsatsen gestaldad. Rejäl mognad med klart brettiga bdx-markörer. Stall, läder, jordigt och klart mogna dofter. Balanserat i munnen på gränsen till tunt. Jag var helt övertygat om att det här var en äldre bdx från 85-90. När det var fel återstod bara toskana. Har aldrig upplevt så här mycket brett i en supertoskanare och det balanserar till för mycket men klarar sig på gärdsgården, producentstil?
Lika chockad över att det var en Italienare som att den var så relativt ung. Det är ju alldeles utmärkt om man kan få en mogen "bdx" med bara 10 års lagring.
Har aldrig druckit Montepeloso vad jag vet och kände inte till vinet heller, positiv överraskning! Blir till att utforska nu när Ornellaja och Sassikaja lämnat stratosfären. Ytterligare bekräftelses på min tes att italienska viner är bäst med franska druvor!
Till rödtjutet serverades innerhjortsfilé med potatismos och svamp. Hjort och rödpang är ingen dum kombo!
Visa bifogad bild 31171
Schloss Lieser-Thomas Haag Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling Beerenauslese 2018
Sött är allitd gott, klar tysk risling. Gissade Prym auslese. Minns inte mer än så idag (tog inga anteckningar).
Någon citronkaka till som gick ner i ett nafs!
Visa bifogad bild 31170
Sedan avslutades kvällen med sista Bollyn till 12-slaget samt med lite ostar och anklever men nu blev det tungt med intaget av mat. Rullade hem (inte på grund av alkoholen) och somnade gott.
Min ranking av vinerna:
- Bolly GA 2007 mg
- Ozyetra 2018
- Montepeloso Gabbro 2010
- Guigal Ampuis 2018
- Billecart NF 2002
- Schloss Lieser Beerenauslese 2018
- Knoll 2019
God fortsättning!
Nu laddar jag batterierna för Bollyvertikal.