I veckan besökte jag Hantverket i Stockholm med ett större sällskap från företaget jag jobbar för. Hantverket har en satt meny för sällskap över 6 personer så istället för en massa velande (och översättande, engelsktalande i gruppen) var det bara att luta sig tillbaka. Började med en ginbaserad drink som påminde mycket om en mojito blandad med glassen piggelin. Fräsh och lättsvept.
Till maten drack vi genomgående 1997 Domaine Chamonard Morgon Le Clos de Lys som trots sin ålder hade en hel del frukt, syra och dammiga tanniner kvar. Passade bäst till rotsellerin (se längre ner).
Första serveringen, en struva med vispad anklever och portvinssylt, täkt med parmesan. Svår att äta snyggt, struvan föll i bitar och det var fullt med smulor och onödigt kladd. Varför man valt att servera på en struva kan jag inte förstå, gjorde varken till eller från. I övrigt bra smaker.
En mycket vacker kyld soppa på gröna tomater och kålrabbi och sotad avokado med ett litet sting var fullkomligt lysande.
Så var även tredje serveringen, bakad rotselleri med konfiterad lök, hollandaisesås och brynt smör. Magiskt gott! Med vinet som jag nämnde tidigare blev det en underbar matchning mellan rotsellerins sötma, såsens fetma och vinets syrlighet.
Det kryddstekta reninnanlåret var perfekt stekt, mört och saftigt. Med på tallriken finns Karl-Johansvamp, knaprig grönkål, inkokt lök och en kräm på aubergine. Grönkålen kändes som ett onödigt tillägg, resten satt perfekt.
Den avslutande desserten änglamat med lingon kunde jag skippat. Oinspirerande och smakerna satt inte som de skulle. Sötman slog igenom och syrligheten i lingonen passade inte in.
På det stora hela en riktigt bra matupplevelse som jag kan rekommendera. Ett extra plus till servicen som var kvick, positiv och gav ett lugnt intryck. Ett återbesök är garanterat.
Till maten drack vi genomgående 1997 Domaine Chamonard Morgon Le Clos de Lys som trots sin ålder hade en hel del frukt, syra och dammiga tanniner kvar. Passade bäst till rotsellerin (se längre ner).
Första serveringen, en struva med vispad anklever och portvinssylt, täkt med parmesan. Svår att äta snyggt, struvan föll i bitar och det var fullt med smulor och onödigt kladd. Varför man valt att servera på en struva kan jag inte förstå, gjorde varken till eller från. I övrigt bra smaker.
En mycket vacker kyld soppa på gröna tomater och kålrabbi och sotad avokado med ett litet sting var fullkomligt lysande.
Så var även tredje serveringen, bakad rotselleri med konfiterad lök, hollandaisesås och brynt smör. Magiskt gott! Med vinet som jag nämnde tidigare blev det en underbar matchning mellan rotsellerins sötma, såsens fetma och vinets syrlighet.
Det kryddstekta reninnanlåret var perfekt stekt, mört och saftigt. Med på tallriken finns Karl-Johansvamp, knaprig grönkål, inkokt lök och en kräm på aubergine. Grönkålen kändes som ett onödigt tillägg, resten satt perfekt.
Den avslutande desserten änglamat med lingon kunde jag skippat. Oinspirerande och smakerna satt inte som de skulle. Sötman slog igenom och syrligheten i lingonen passade inte in.
På det stora hela en riktigt bra matupplevelse som jag kan rekommendera. Ett extra plus till servicen som var kvick, positiv och gav ett lugnt intryck. Ett återbesök är garanterat.