Se upp med svavel i lådvin

Diskussion i 'Vin' startad av SUPRA, 12 september 2009.

  1. SUPRA

    SUPRA Bäst

    http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=763&a=516833

    Efter bara ett par glas av Chill Out Sunset överskreds det dagliga gränsvärdet för svaveldioxid, ett ämne som kan vara allergiframkallande och farligt för astmatiker. Det visar ett test av åtta lådviner.

    Han reagerar även på sockerhalten i vinerna. Ett färdigjäst vin har normalt under fyra gram socker per liter, men här ligger hälften av vinerna klart över detta.

    - Det är lite av en trend just nu att tillsätta extra socker för att få en lite rundare smak. Men det innebär att man också måste tillsätta konserveringsmedlet
    sorbinsyra för att vinet inte ska börja jäsa igen. Vin är en sund och naturlig produkt, så det är synd att man måste stoppa i saker som egentligen inte skulle behövas, säger han.
     
  2. hampus86

    hampus86 Medlem

    SV: Se upp med svavel i lådvin

    äntligen! ;D
     
  3. Per Stade

    Per Stade Lege artis

    SV: Se upp med svavel i lådvin

    Skulle vara intressant att få veta hur mycket svaveldioxid det finns
    i vitt vin, exempelvis champagne.
     
  4. Lando

    Lando Medlem

    SV: Se upp med svavel i lådvin

    Vill man egentligen veta det?
     
  5. Per Stade

    Per Stade Lege artis

    SV: Se upp med svavel i lådvin

    Egentligen inte. ::)
    Frågan var retorisk.
    Det är inte bara svavlet som gör att lådviner håller dålig kvalitet.
     
  6. kayaker

    kayaker Cyklist

    SV: Se upp med svavel i lådvin

    Nej, utgår man från skräp så är det svårt att få till nå't bra... ;)
     
  7. chambertin

    chambertin Medlem

    SV: Se upp med svavel i lådvin

    Har inga siffor men rent generellt brukar vita viner ha mer svavel än röda och champagner som inte skall genomgå sin malolaktiska jäsning brukar behöva mer svavel än de som genomgår den.
    En annan sak som styr hur mycket svavel man använder på musten innan jäsning är pH:t i musten. Lägre pH innebär att man kan sänka mängden svavel.
    Sedan är det ytterligare två eller tre tillfällen där man tillsätter svavel (slutet av jäsningen, lagringen och vid buteljeringen).
     
  8. chambertin

    chambertin Medlem

    SV: Se upp med svavel i lådvin

    Per,

    Hittade precis den här artikeln angående Drappiers Brut Nature zero dosage som tydligen skall vara gjord helt utan svavelanvändning.
    http://blogdesgouteurs.blogspot.com/2008/12/le-premier-champagne-sans-soufre.html

    På Drappiers hemsida så står det dock att ett minimum av svavel har använts.
    http://www.champagne-drappier.com/english/pdf/brut_nature.pdf
     
  9. Per Stade

    Per Stade Lege artis

    SV: Se upp med svavel i lådvin

    Min retoriska fråga föranleddes av att enbart svavlingen av vinet inte är ett speciellt bra
    argument varför BiB är otänkbart att dricka. Som ju alla vet så svavlas allt vin mer eller mindre.
    Vitt vin och champagne mer.
    BiB är helt enkelt vin av låg kvalitet som inte är gott. Punkt.
    Att lådviner dessutom i vissa fall svavlas så att de överskrider gränsvärdena och dessutom manipuleras
    med andra tillsatser visar att vinindustrin inte skiljer sig från den övriga matindustrin. När kommer
    Mats-Eric Nilsson att börja skriva om tillsatserna i vin?
    http://www.hemligekocken.se/




    Kul läsövning ;)

    Spännande. Måste bara prova. Riktigt "råa" champagner och Blanc de Noir passar vår smak
     
  10. jomar

    jomar Medlem

    SV: Se upp med svavel i lådvin

    Törs man utvidga ämnet om tillsatser i allmänhet i vin; Googlade på "additives in wine", och fick denna första träff: http://www.telegraph.co.uk/news/2961856 ... tives.html.
    Har funderat ett tag på detta med olika tillsatser i vin och var det deklareras någonstans, om det deklareras?
     
  11. vininfo.nu

    vininfo.nu Medlem

    SV: Se upp med svavel i lådvin

    Svaveldioxid är inte farligt och det är bara personer som är överkänsliga (eller allergiska) mot substansen som behöver bekymra sig. Men så är det ju med alla ämnen, eller växter, som man är överkänslig mot... Finns förresten i alla viner... Då det även bildas små mängder under jäsningen och då det används svavel (i olika former i vingården under fathantering), så innehåller mer eller mindre alla viner svaveldioxid även alltså sådanna där man inget tillsatt...
     

Dela sidan