Christer J
Medlem
På en föreläsning på champagnekursen såg jag nyss en figur som skulle visa på olika typer av profil på champagner, olika husstilar och odlarprofiler baserade på numeriska värden som visade på andelen ekfatsanvändning, andel reservviner, ålder på reservviner, malo, druvsammansättning, dosage, oxidativ/reduktiv, tid på jäst etc.
Man kan ju infoga fler faktorer som man tycker/tror påverkar vinet som man har i glaset.
Hursomhelst så gjorde jag nu då några egna.
Jag gjorde två figurer (radar chart), en för bollinger special cuvee (ska vara mer oxidativ stil med stor andel reservviner och högre ålder på reservvinet och alltid malo etc) och en för Moet Imperial NV (ska vara mer reduktiv stil med mindre andel reservviner och bara 1-3 år gamla reservviner, full malo, 7-9g/l dosage, ingen ek, Pinot dominant) för att se huruvida figurerna särskiljer sig pga skillnader i husstil. Skalor godtyckliga och subjektiva, dessa siffror lånade från föredragshållaren som fått de flesta siffror från Chef du cave eller tagit från andra källor.
Men jag tänkte ändå att dessa "profiler" kan visa på vilka stilar man gillar, gillar man Bollinger så kan man ju se vilka andra viner som har liknande profil etc etc. Tänkte göra en figur också för reduktiva stilar som Ruinart/Laurent-Perrier/Taittinger som inte använder ek och är chardonnaydrivna. Borde bli en helt annan profil.
Jag tänkte göra en app.
Vad tror ni, man får ju fixa till lite och uppdatera för varje vin och år?
Se här exempel gjorda nu i excel.
Först Bollinger och sedan Moet Imperial NV.
Så kan det gå om man inget annat vettigt har för sig
Man kan ju infoga fler faktorer som man tycker/tror påverkar vinet som man har i glaset.
Hursomhelst så gjorde jag nu då några egna.
Jag gjorde två figurer (radar chart), en för bollinger special cuvee (ska vara mer oxidativ stil med stor andel reservviner och högre ålder på reservvinet och alltid malo etc) och en för Moet Imperial NV (ska vara mer reduktiv stil med mindre andel reservviner och bara 1-3 år gamla reservviner, full malo, 7-9g/l dosage, ingen ek, Pinot dominant) för att se huruvida figurerna särskiljer sig pga skillnader i husstil. Skalor godtyckliga och subjektiva, dessa siffror lånade från föredragshållaren som fått de flesta siffror från Chef du cave eller tagit från andra källor.
Men jag tänkte ändå att dessa "profiler" kan visa på vilka stilar man gillar, gillar man Bollinger så kan man ju se vilka andra viner som har liknande profil etc etc. Tänkte göra en figur också för reduktiva stilar som Ruinart/Laurent-Perrier/Taittinger som inte använder ek och är chardonnaydrivna. Borde bli en helt annan profil.
Jag tänkte göra en app.
Vad tror ni, man får ju fixa till lite och uppdatera för varje vin och år?
Se här exempel gjorda nu i excel.
Först Bollinger och sedan Moet Imperial NV.
Så kan det gå om man inget annat vettigt har för sig
Last edited: