Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Tillfälligt sortiment 13 oktober 2023

fluff

Medlem
KategoriProducentProduktÅrgångNummerLandVolymPris
Cider & blanddrycker / CiderCidrerie du LéguerLes Cailloux1096601🇫🇷750 ml
149​
Sprit / CalvadosSpirit France DiffusionPère Magloire Fraternité Hors d’Âge4151701🇫🇷700 ml
429​
Sprit / WhiskyArdbeg DistilleryArdbeg Anthology4146101🇬🇧700 ml
1499​
Vin / Mousserande vinCava MestresClos Nostre Senyor20139348301🇪🇸750 ml
349​
Vin / Rött vinArizcuren Vinedos y BodegaArizcuren Finca El Foro20219313801🇪🇸750 ml
495​
Vin / Rött vinAu Bon ClimatAu Bon Climat Santa Barbara County Pinot Noir20219222601🇺🇸750 ml
275​
Vin / Rött vinBodegas FrontonioSupersónico Garnacha Bodegas Frontonio20209286201🇪🇸750 ml
249​
Vin / Rött vinBodegas y Viñedos AlnardoPsi20209231701🇪🇸750 ml
319​
Vin / Rött vinBosquet des PapesBosquet des Papes Châteauneuf-du-Pape20219117201🇫🇷750 ml
369​
Vin / Rött vinCave Robert & MarcelDomaine de la Mouche du Coche Saumur-Champigny20219315601🇫🇷750 ml
169​
Vin / Rött vinCh. du GlanaChateau du Glana20189313701🇫🇷750 ml
389​
Vin / Rött vinDievoleVigna Sessina Chianti Classico Gran Selezione20189285201🇮🇹750 ml
399​
Vin / Rött vinDomaine Louis-Claude DesvignesMorgon Corcelette20229284701🇫🇷750 ml
199​
Vin / Rött vinDomaine de la Bonne TonneBonne Tonne Les Charmes Domaine de la Bonne Tonne20209339601🇫🇷750 ml
265​
Vin / Rött vinDomaine du Clos St. LouisFixin "Clos Entre Deux Velles"20219250101🇫🇷750 ml
289​
Vin / Rött vinDomenico ClericoBarolo Domenico Clerico20199236701🇮🇹750 ml
369​
Vin / Rött vinGajaGaja Sito Moresco20219264501🇮🇹750 ml
419​
Vin / Rött vinGrands Chais de FranceChâteau Ducluzeau20169430801🇫🇷750 ml
195​
Vin / Rött vinMamete PrevostiniMamete Prevostini Sommarovina20199292401🇮🇹750 ml
349​
Vin / Rött vinMayacamas VineyardsMayacamas Cabernet Sauvignon20199292201🇺🇸750 ml
1759​
Vin / Rött vinMonteraponiMonteraponi Chianti Classico20219339901🇮🇹750 ml
209​
Vin / Rött vinPfitscherPfitscher Pinot Nero Riserva Matan20209268001🇮🇹750 ml
399​
Vin / Rött vinReyneke WineryReyneke Biodynamic Syrah20219050401🇿🇦750 ml
179​
Vin / Rött vinTe Kairanga WinesTe Kairanga Estate Pinot Noir20209413701🇳🇿750 ml
189​
Vin / Rött vinTenuta BellafonteCollenottolo Tenuta Bellafonte20169366201🇮🇹750 ml
349​
Vin / Rött vinVigneti Luigi Oddero & Figli SSAFigli Luigi Oddero Barolo20199282201🇮🇹750 ml
349​
Vin / StarkvinBodegas LustauLustau En Rama Manzanilla de Sanlucar de Barrameda9439902🇪🇸500 ml
219​
Vin / StarkvinCooperativa Agricola de GarriguellaRobi Garnatxa20199248702🇪🇸500 ml
159​
Vin / Vitt vinAu Bon ClimatAu Bon Climat Santa Barbara County Chardonnay20229247401🇺🇸750 ml
228​
Vin / Vitt vinDomaine Arnaud LambertSaumur Blanc Coulée de St-Cyr Domaine Arnaud Lambert20169309401🇫🇷750 ml
349​
Vin / Vitt vinGeheimer Rat Dr. von Bassermann-JordanBassermann-Jordan Deidesheimer Leinhöhle Riesling Trocken20219292301🇩🇪750 ml
245​
Vin / Vitt vinIgnacio Pino RománPino Román Naranjo20229372901🇨🇱750 ml
219​
Vin / Vitt vinJoh. Jos. PrümJoh Jos Prüm Wehlener Sonnenuhr Spätlese20219254201🇩🇪750 ml
449​
Vin / Vitt vinJoh. Jos. PrümJoh Jos Prüm Wehlener Sonnenuhr Kabinett20219125801🇩🇪750 ml
409​
Vin / Vitt vinLuis Seabra VinhosXisto Ilimitado Branco Luis Seabra20219211601🇵🇹750 ml
189​
Vin / Vitt vinMayacamas VineyardsMayacamas Chardonnay20219291801🇺🇸750 ml
699​
Vin / Vitt vinOlivier LeflaiveChassagne-Montrachet Houllières20199228401🇫🇷750 ml
1049​
Vin / Vitt vinSHABOShabo Telti-Kuruk Reserve20229359601🇺🇦750 ml
179​
Vin / Vitt vinSchloss GobelsburgRied Renner 1ÖTW Erste Lage Kamptal Grüner Veltliner20219446701🇦🇹750 ml
299​
Vin / Vitt vinStella Bella WinesStella Bella Chardonnay20229400501🇦🇺750 ml
199​
Vin / Vitt vinTerres DoréesTerres Dorées Beaujolais Blanc20229422501🇫🇷750 ml
189​
Vin / Vitt vinVeramonteRitual Chardonnay20219277801🇨🇱750 ml
169​
Vin / Vitt vinWeingut WittmannWittmann Westhofener Riesling20229288101🇩🇪750 ml
299​
Öl / AleApex Brewing COApex Nachzehrer DIPA1032514🇸🇪440 ml
59.9​
Öl / AleBeak BreweryBeak x Verdant Poems DIPA1011514🇬🇧440 ml
69.9​
Öl / AleBrouwerij De RyckBrouwerij De Ryck Gouden Arend20231037501🇧🇪750 ml
99​
Öl / AleBrouwerij Het AnkerGouden Carolus Imperial Dark20221113201🇧🇪750 ml
123.9​
Öl / AleClown Shoes BeerGalactica Dank Nebula Clown Shoes Beer122714🇺🇸473 ml
37.9​
Öl / AleGamma Brewing CompanyGamma Death Vision Pt21055214🇩🇰440 ml
69.9​
Öl / AleJ.W. Lees BreweyJW Lees Harvest Ale20211018803🇬🇧275 ml
59​
Öl / AlePõhjala Brewing CoPõhjala Plum Barleywine1035603🇪🇪330 ml
90.6​
Öl / Annan ölSchlenkerlaAecht Schlenkerla Urbock1047901🇩🇪500 ml
33.9​
Öl / Mellanmörk & Mörk lagerKarmeliten Brauerei StraubingKarmeliten Kloster Dunkel3230901🇩🇪500 ml
26.9​
Öl / Porter & StoutBrasserie PopihnPopihn Imperial Stout Barriques de Calvados Ba 18 mois1074303🇫🇷330 ml
79​
Öl / Porter & StoutBurning Sky BreweryRobust Porter Burning Sky Brewery1307714🇬🇧440 ml
36.9​
Öl / Porter & StoutBuxton BreweryBuxton Double Gatekeeper Imperial Porter3232914🇬🇧440 ml
49.9​
Öl / Porter & StoutOceanbryggerietOcean Ostronstout1308503🇸🇪330 ml
29​
Öl / Porter & StoutÄngölÄngöl Black Oyster Stout (Don´t fear) the Oyster1308603🇸🇪330 ml
25.9​
Öl / Syrlig ölLa CalaveraLa Calavera Jungle Boogie1053303🇪🇸375 ml
73.9​
Öl / Syrlig ölStockholm Brewing Cellar SeriesStockholm Brewing Cellar Series Jammin Körsbär Hallon Vanilj1120403🇸🇪375 ml
34.9​
 

Johpe

Medlem
Håller med!
Man undrar lite vart det ska sluta.

Tror dock att 2021 är ett av de bästa åren jag testat av Joh Jos. Många producenter hade problem med för hög syra, men hela registret från ovan nämnda lyckades stävja detta magiskt bra.
Är kabinetten torr eller halvtorr eller var hamnar den?
 

Johpe

Medlem
Halvtorr med hög syra. Efter 10-15+ år i källaren kommer den var unikt jävla bra.
Please educate me :) (då jag inte är jättebevandrad i Riesling och definitivt inte just Kabinett, enklare med spätlese och auslese o.s.v. där vet man ju oftast vad man får, men Kabinett har jag druckit för lite för att veta vad det handlar om)
 

Sebran

Medlem
Please educate me :) (då jag inte är jättebevandrad i Riesling och definitivt inte just Kabinett, enklare med spätlese och auslese o.s.v. där vet man ju oftast vad man får, men Kabinett har jag druckit för lite för att veta vad det handlar om)

Druvorna som går till Kabinett brukar ha en något lägre mognad än druvorna som går till en Spätlese, restsockret i en kabinett ligger ofta på ca 25-50gr restsocker medan Spätlese brukar ligga högre, typ 50-80 gr restsocker. Auslese har ännu mer mognad och restsocker. Spätlese brukar därför uppleves som något tyngre och fylligare än kabinett, som istället har en mer frisk, viktlös och fräsch karaktär.

I ett år som 2021 då syrorna generellt var skyhöga vid Mosel innehåller många kabinetter uppåt 40gr restsocker men upplevs ändå nästan torra eftersom den höga syran balanserar ut sötman.
 

Johpe

Medlem
Druvorna som går till Kabinett brukar ha en något lägre mognad än druvorna som går till en Spätlese, restsockret i en kabinett ligger ofta på ca 25-50gr restsocker medan Spätlese brukar ligga högre, typ 50-80 gr restsocker. Auslese har ännu mer mognad och restsocker. Spätlese brukar därför uppleves som något tyngre och fylligare än kabinett, som istället har en mer frisk, viktlös och fräsch karaktär.

I ett år som 2021 då syrorna generellt var skyhöga vid Mosel innehåller många kabinetter uppåt 40gr restsocker men upplevs ändå nästan torra eftersom den höga syran balanserar ut sötman.
Tackar! Det innebär alltså iaf att en Kabinett iaf oftast upplevs som halvtorr (till torr) och bör paras med mat enligt det? Men det är heller inget efterrättsvin om man säger så? Och heller inte som ett GG/Grosses Lage trocken vin?
 

Sebran

Medlem
Tackar! Det innebär alltså iaf att en Kabinett iaf oftast upplevs som halvtorr (till torr) och bör paras med mat enligt det? Men det är heller inget efterrättsvin om man säger så? Och heller inte som ett GG/Grosses Lage trocken vin?

Ja ungefär så, räkna med att en kabi nästan alltid upplevs som halvtorr och därför oftast inte lämpar sig som dessertvin. Personligen dricker jag det helst utan mat och riktigt kylskåpskallt, gärna utomhus en solig sommardag.

GG är alltid trocken, annars får de inte betecknas som GG. Grosse Lage är endast en vingårdsklassificering, typ som Grand Cru i Bourgogne, men det säger ingenting om vinet i sig. Man kan göra allt från GG till Spätlese och TBA från en vingård som är klassificerad som Grosse Lage.

Jag har tidigare skrivit mer på temat här: http://www.finewines.se/threads/traden-om-riesling.7871/post-183590
 

Johpe

Medlem
Ja ungefär så, räkna med att en kabi nästan alltid upplevs som halvtorr och därför oftast inte lämpar sig som dessertvin. Personligen dricker jag det helst utan mat och riktigt kylskåpskallt, gärna utomhus en solig sommardag.

GG är alltid trocken, annars får de inte betecknas som GG. Grosse Lage är endast en vingårdsklassificering, typ som Grand Cru i Bourgogne, men det säger ingenting om vinet i sig. Man kan göra allt från GG till Spätlese och TBA från en vingård som är klassificerad som Grosse Lage.

Jag har tidigare skrivit mer på temat här: http://www.finewines.se/threads/traden-om-riesling.7871/post-183590
Stort tack (och väldigt bra o informativ länk!), låter som jag måste prova lite mer kabinett, men tolkar det också som att man måste eller iaf bör lagra dem ett bra tag? (är det obligatoriskt eller är det som med allt annat att det "bara" blir bättre då)
 

Sebran

Medlem
Tycker det är helt subjektivt, många älskar kabinett när den är ung och superfräsch också. Det som är bra med kabinett är att de är relativt prisvärda så man kan köpa ett gäng flaskor och prova i olika mognadsfaser :)

Det finns en del riktigt fina kabinetter från 2021 på Systembolaget nu så passa på att bunkra Nik Weis Bockstein och Peter Lauer no 8 :)
 

LarsW

Medlem
Tycker det är helt subjektivt, många älskar kabinett när den är ung och superfräsch också. Det som är bra med kabinett är att de är relativt prisvärda så man kan köpa ett gäng flaskor och prova i olika mognadsfaser :)

Det finns en del riktigt fina kabinetter från 2021 på Systembolaget nu så passa på att bunkra Nik Weis Bockstein och Peter Lauer no 8 :)
Jag hör till dem som vill ha mina kabinetter unga, de har en spritzighet som nästan upplevs som en lätt kolsyra i början av sitt liv som försvinner efter några få år. Gör dem otroligt fräscha och skira.
Men bästa rådet har du ovan från @Sebran - köp flera flaskor och prova dig fram till din egen smak, finns inga rätt eller fel här.
 

Johpe

Medlem
Tycker det är helt subjektivt, många älskar kabinett när den är ung och superfräsch också. Det som är bra med kabinett är att de är relativt prisvärda så man kan köpa ett gäng flaskor och prova i olika mognadsfaser :)

Det finns en del riktigt fina kabinetter från 2021 på Systembolaget nu så passa på att bunkra Nik Weis Bockstein och Peter Lauer no 8 :)
Blev dyrt att börja fråga kabinett, nu måste jag ju köpa på mig ett gäng. 🙂
 
Blev dyrt att börja fråga kabinett, nu måste jag ju köpa på mig ett gäng. 🙂
Kabinetter är underbara 😍. Ofta väldigt trevlig kombination av sötma och syra, samt trevlig aromprofil. Dessutom väldigt drickvänligt med sin låga alkohol. Fick bli att beställa några till...
 

Johpe

Medlem
Kabinetter är underbara 😍. Ofta väldigt trevlig kombination av sötma och syra, samt trevlig aromprofil. Dessutom väldigt drickvänligt med sin låga alkohol. Fick bli att beställa några till...
Hehe, ja, misstänker att de som fanns kvar av de 2 specifika tipsen som Sebran gav ovan snart är slut online. 😁
 
Druvorna som går till Kabinett brukar ha en något lägre mognad än druvorna som går till en Spätlese, restsockret i en kabinett ligger ofta på ca 25-50gr restsocker medan Spätlese brukar ligga högre, typ 50-80 gr restsocker. Auslese har ännu mer mognad och restsocker. Spätlese brukar därför uppleves som något tyngre och fylligare än kabinett, som istället har en mer frisk, viktlös och fräsch karaktär.

I ett år som 2021 då syrorna generellt var skyhöga vid Mosel innehåller många kabinetter uppåt 40gr restsocker men upplevs ändå nästan torra eftersom den höga syran balanserar ut sötman.
Sköt när andra sköter utbildningen ;)
Håller helt med dig.
 
Toppen