Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Tillfälligt sortiment 9 februari 2024

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Här kommer mina anteckningar från provningen av släppet den 9 februari. De säkra korten Keller och Piccolomini levererar som vanligt eller kanske till och med bättre? Men det finns lite annat kul också.
Flight 1.jpg

90323 Champagne J.M. Labruyère Prologue 401 kr 3000 fl
N: Nötter, halm, krut, apelsinskal och jasmin.
M: Krut, lavendel, kryddpeppar och citron. Stramt, torrt och kryddigt med hög syra. 88-90p

92060 Rotari Brut Nature 2017 199 kr 9600 fl
N: Hyacint, syren och kryddpeppar.
M: Apelsin, kryddpeppar och melon. Bra frukt och hög syra. 87-89p

97050 Von Buhl Riesling Sekt 2020 209 kr 4500 fl
N: Päron, honung, fläder och hyacint.
M: Citron, honung, fläder och päron. Rejält koncentrerat, på gränsen till överdrivet, med bra frukt och hög syra. 87-89p
Flight 2.jpg

94600 Chablis Boissonneuse Julien Brocard 2021 351 kr 480 fl
N: Snäckskal, lime, lavendel, muskot och smör.
M: Smör, honung, citron, äpple och snäckskal. Smörigt och stenigt med bra frukt och fin syra. 88-90p

93831 Weingut Keller Riesling von der Fels 2021 347 kr 1788 fl
N: Tung, med honung, saffran och syren.
M: Citron, grapefrukt, honung och saffran. Torrt, elegant och tillgängligt med rejält koncentrerad frukt. Motsvarar förväntningarna. 91-93p

95031 Mandolás Tokaj Oremus 2021 249 kr 2000 fl
N: Mint, melon, päron, kryddpeppar och vanilj.
M: Mineralvatten, mint, kryddpeppar och melon. Stenigt och kryddigt med lite tunn frukt. 85-87p

92446 Conde Villar Alvarinho Superior 2022 189 kr 6000 fl
N: Honung, apelsin och petroleum.
M: Smör, honung, apelsin, melon och banan. Smörigt med bra frukt, men tyvärr en lätt alkoholbeska i avslutet. 83-85p
Flight 3.jpg

94171 Benanti Etna Bianco 2022 231 kr 2400 fl
N: Hyacint, grönt gräs, mint, äpple, lavendel och grusväg.
M: Stenigt, grönt och blommigt med hög syra och fin frukt. 88-90p

94592 Clos Lapeyre Evidencia 2021 229 kr 600 fl
N: Tallbarr banan, gula äpplen och rök.
M: Äpple, citron, terpentin och sten. Oljigt och kraftfullt med bra frukt och fin balans. Kul vin! 88-90p

94665 Nassitis 2022 279 kr 600 fl
N: Krut, lavendel, röda äpplen och jord.
M: Mineralvatten, päron, äpple och citron. Lätt med hög syra men kanske lite i tunnaste laget? 82-84p

93915 Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett 2022 201 kr 1800 fl
N: Saffran, fläder, päron och citronhalstablett.
M: Päron, saffran, fläder och citron. Ganska sött, även för en kabinett, med fin koncentration och bra balans. 88-90p
Flight 4.jpg

93491 Franz Keller Spätburgunder Vom Löss 2021 259 kr 1200 fl
N: Hallon, lingon, gummi och rök.
M: Citron, hallon, rök, asfalt och apelsin. Ganska stramt med lite väl torr frukt. 82-84p

93463 Frasca Freisa d'Asti 2021 199 kr 1200 fl
Kork

93324 Langhe Nebbiolo Piero Benevelli 2022 219 kr 3600 fl
N: Körsbär, svarta vinbär, läder och syren.
M: Körsbär, sten, rosor och mjölkchoklad. Svalt med fin frukt och rejäla tanniner. 87-89p

93581 Elio Altare Langhe Nebbiolo 2022 259 kr 1200 fl
N: Polkagris, hallon, körsbär och gummi.
M: Mjölkchoklad, trä, hallon och körsbär Söt, fin frukt, måttliga tanniner och bra balans. 87-89p
Flight 5.jpg

93664 Airlie Bank Garden Red 2022 179 kr 1872 fl
N: Smultron, hallon, Tutti Frutti och viol.
M: Gummi, hallon, bläck och blåbär. Enkelt och rättframt med söt frukt och snälla tanniner. 84-86p

93670 Rosso di Montalcino Pietroso 2021 271 kr 1800 fl
Saknades pga defekt

94032 Brunello Di Montalcino Pietroso 2018 531 kr 600 fl
N: Mint, körsbär, vanilj, tobak och jordgubb.
M: Svart te, kaffe, körsbär, mörk choklad och jordgubb. Polerat och förvånansvärt moget med bra frukt och balanserade tanniner. 90-92p

95673 Brunello di Montalcino Ciacci Piccolomini 2019 469 kr 5040 fl
N: Syren, alkohol, körsbär, kaffe och mynta.
M: Mörk choklad, kaffe, svarta vinbär och körsbär. Kraftfullt och elegant med snygg frukt och distinkta tanniner. Bra årgång av det här vinet. Kraften gör att den vinner över Pietroso ovan. 91-93p

92030 David & Nadia Pinotage 2022 169 kr 5400 fl
N: Gummi, rök, lingondricka och lavendel.
M: Körsbär, plommon, lingon och gummi. Stramt och eldigt med lite torr frukt. Det ständiga sorgebarnet pinotage fortsätter att underprestera. 82-84p

93287 The Mentors Cabernet Franc 2021 209 kr 3600 fl
N: Mintpastill, eukalyptus, svarta vinbär och viol.
M: Eukalyptus, mint, svarta vinbär, trä och tulpan. Ganska grönt med mörk, koncentrerad frukt. 85-87p
Flight 6.jpg

90633 Chocalán Origen Gran Reserva Cabernet Franc 2021 149 kr 16800 fl
N: Blodapelsin, viol, gräs och svarta vinbär.
M: Trä, blodapelsin, svarta vinbär, choklad och grön paprika. Snyggt och tillgängligt med bra frukt och fin balans. 87-89p

92002 Kelman Touriga Nacional 2020 217 kr 3600 fl
N: Mint, björnbär, blåbär, apelsinmarmelad och trä.
M: Apelsin, svarta vinbär, björnbär och jasmin. Varmt, tungt och kraftfullt med bra syra och fin balans. Kul portugis. 88-90p

90123 Sophenia Synthesis Malbec 2021 269 kr 1440 fl
N: Viol, vanilj, blåbär och trä.
M: Blåbär, sågspån, vanilj och bläck. Mörk, tung frukt, lite alkohol, snälla tanniner och bra mognad. 86-88p

94393 Causse du Bousquet Mas Champart 2019 221 kr 1800 fl
N: Sågspån, blod, oliver, svarta vinbär, tulpan och järn.
M: Oliver, timjan, blod och svarta vinbär. Tillgängligt, med varm frukt och fin balans. 88-90p
Flight 7.jpg

94590 Arroyo del Tortolas 2021 301 kr 420 fl
N: Mint, tomat, sten, plommon och lavendel.
M: Lingon, tranbär, körsbär, sten och lavendel. Svalt och stramt med mycket fin frukt och snygg balans. 90-92p

95181 Pesquera Crianza 2020 209 kr 7800 fl
N: Blodpudding, muskot, tobak, plommon och kryddpeppar.
M: Plommon, björnbär, muskot, kryddpeppar och vanilj. Mörk, koncentrerad frukt och rejäl kryddighet. 88-90p

95873 Clos de los Siete 2020 229 kr 12600 fl
N: Björklöv, vanilj, svarta vinbär och kaffe.
M: Svarta vinbär, kaffe, tobak och vanilj. Polerat med mörk frukt, balanserade tanniner och en hel del trä. 88-90p

90645 Freakshow Cabernet Sauvignon 2020 209 kr 10000 fl
N: Svarta vinbär, hallon, blåbär, mint och rök.
M: Blåbär, hallon, apelsin och rök. Fräsch, söt frukt, men lite spretigt och obalanserat. 82-84p
 
Last edited:

Foodcoma

Medlem
Stort tack för fina noter som vanligt, de är guld värda!!! Vad jag minns har inte vdf fått riktigt lika högt betyg av dig tidigare, om än nära - uppfattades denna som tydligt högre kvalite än tidigare? Och vågar du dig på att sia om optimalt drickfönster?
 
Trådskapare
Patrik Sellin

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Stort tack för fina noter som vanligt, de är guld värda!!! Vad jag minns har inte vdf fått riktigt lika högt betyg av dig tidigare, om än nära - uppfattades denna som tydligt högre kvalite än tidigare? Och vågar du dig på att sia om optimalt drickfönster?
Det är inte lätt att jämföra med viner som man provade för flera år sedan. Mina smakpreferenser kan också ha ändrats. Efter att ha kollat mina noter skulle jag ändå våga säga att det här är den klart bästa årgången som jag har testat. Det är framförallt kraften i det här vinet som jag uppskattade. Den stackars Tokajen som kom direkt efter smakade till att börja med absolut ingenting. Drickfönstret är ifrån nu och sträcker sig under överskådlig framtid. Optimalt drickfönster är svårare - du får fråga rieslingexperterna.
 

Foodcoma

Medlem
Det är inte lätt att jämföra med viner som man provade för flera år sedan. Mina smakpreferenser kan också ha ändrats. Efter att ha kollat mina noter skulle jag ändå våga säga att det här är den klart bästa årgången som jag har testat. Det är framförallt kraften i det här vinet som jag uppskattade. Den stackars Tokajen som kom direkt efter smakade till att börja med absolut ingenting. Drickfönstret är ifrån nu och sträcker sig under överskådlig framtid. Optimalt drickfönster är svårare - du får fråga rieslingexperterna.
Låter lovande 😊 hoppas på att få några flaskor även om jag är upptagen precis vid 10 på fredag.
 

Origo Wine

Leverantör
Ahhh...Weingut Keller. Det är ju VÅR producent! :p

Det verkar ju som att det uppskattas av läsare här, att få lite inblick bakom kulisserna med kommentarer från oss som importörer. Som med Dönnhoff häromsist. Tänkte därför bjuda på lite högst subjektiva kommentarer. Skulle kunna skriva spaltmeter om Keller, men faktum är att skolan insisterar på att vi ska vara färdiga med en betygsprognos och dessutom skicka en kallelse för utvecklingssamtal nästa vecka, med deadline imorgon, så det får bli en kompromiss.

Till de som beklagar sig över prisökningar på gamla favoriter: We hear your pain... Var vänlig, tag en nummerlapp och ställ er snällt i kö. Det är annars vårt permanenta diskussionstema när vi samlas på privata middagar och vinprovningar bland vänner - "Kommer ni ihåg när man kunde köpa vin XX för Y kronor?" Vi har tappat räkningen på hur många såna exempel det finns bland personliga favoritviner och dito producenter. Insidertips inför framtiden: det kommer inte bli lättare eller bättre framöver. Tvärtom. Det som idag anses vara en självklarhet, som att få köpa så många flaskor Keller som man bara orkar bära från Systembolaget, kommer vara en utopi i framtiden. Det gäller förvisso inte för alla producenter, men för Weingut Keller är det bara att acceptera. Dom är inte som alla andra, på gott och ont. Kommer ihåg för länge sedan när efterfrågan översteg produktionen med minst 10 ggr. Det var då - hur det ser ut idag vågar vi inte ens tänka på, än mindre hur det blir i framtiden. Vad vi i alla fall VET, är att Sverige har en unik position i vinvärlden när det gäller allokeringar av Keller. Det finns länder vars allokering är några lådor Riesling von der Fels. Systembolaget lanserar 1700 flaskor. Trots att familjen Keller är nära, personliga vänner, förstår även vi att det i längden är en ohållbar situation. Trycket från hela världen är helt enkelt enorm, med importörer i alla länder som bara vädjar efter mer, mer, mer... Vi gör allt vi kan för att fäkta vilt med armarna och försöka mota bort de som vill ta en tugga av våra allokeringar.

Det som har gjort det möjligt att få det vi ändå får, är ett bra samarbete med de fantastiska inköparna, som alltid har varit på hugget och förstått att de måste svara på minuten, sedan är allt slutsålt, innan ens en enda flaska är buteljerad. Vill inte göra reklam för enskilda personer eller "out:a" dem med namn, med från vår horisont, har nuvarande och framför allt tidigare inköpare varit alldeles fantastiska. Inte för att de har sagt ja till allt som offereras (för så har det inte varit), utan för att de är och har varit precis så kunniga, professionella och passionerade som man bara kan önska sig som importör. Trots att vi har möjlighet att köpa mycket direkt ur hand personligen från vinmakare, som är våra personliga vänner (men som vi inte jobbar med), har vi ändå tappat räkningen på hur mycket gott och kul vi har släpat hem från Systembolaget, tack vare inköparna (och givetvis tack vare de importörskollegor och konkurrenter som är duktiga på att offera allt vingodis!). En win-win, som vi ser det.

Om det tillåts, några kommentarer om de viner som lanseras imorgon.

Keller's Rieslaner Auslese

Alla frågar...VARFÖR inte ympa om vinstockarna till Riesling, som ju ger massivt mer pengar än dessa skitsummor som Rieslaner uppbringar!?? (nåja, leta på nätet så ser ni hur sällsynt och dyrt det ändå kan vara). Vad många inte vet är att Keller ALLTID kommer göra Rieslaner. Dels för att det gillar druvan, för att den är himla god och av personliga skäl. Det är tack vare Rieslaner som Klaus-Peters pappa och mamma träffades, blev kära och gifte sig. Utan det, ingen Weingut Keller idag. En lång historia, som inte kan berättas i detalj här. Låt oss träffas över ett glas vin istället, så berättar vi gärna historien.

Keller's Grüner silvaner trocken


Så HÄR ser numera vår dialog ut varje år (no joke...).

- Hej! Vad är vår allokering för Grüner silvaner?
- Noll.
- Noll!?? Vad menar du?? Varför skulle vi plötsligt förlora hela vår allokering - vi har ju fått nästan 2000 flaskor en gång i tiden.
- Vi gör inte längre det vinet.
- Men...varför?? Det är ju en återkommande favorit i Sverige och restaurangerna är gaaalna i vinet!
- De vingårdar vi har kvar är för bra. Vi kan inte göra ett "village" vin med så gamla vinrankor. De vi hade tidigare, är sålda. Nu har vi lite intill Abtserde med gamla vinrankor - de passar bäst till Fuervogel Sylvaner Reserve.
- Men... Vi GILLAR ju vinet! Och kunderna till Systembolaget!
- Nej. Det blir inget.
- Snälla...
- Suck. Okey då, jag ska försöka övertala min fru att göra en buteljering i alla fall.
- Tack! :)))


Tydligen är det vi och två andra vänner till familjen i Tyskland som har lyckats få dom att att buteljera det vin som egentligen inte ska finnas. Tycker någon inte om priset? Lugn, leta efter Feuervogel Sylvaner på nätet - det är där ni kommer hitta vinet i fortsättningen. Nu, för nästa årgång, kommer vi gå igenom samma procedur. "Klaus-Peter, nå, vår allokering?" Noll! Snälla...

Keller's Riesling RR Goldkapsel


Ett absolut (högst subjektivt!) favoritvin år efter år... Ett vin från GG-gårdar, men som skördas så att det inte lyckas jäsa ut till under 9 gram restsötma (krävs för att få kalla den för GG). Vi kan bara citera vår egen hemsida:

Kellers Riesling 'RR' Goldkapsel har blivit en riktigt kultklassiker, just för att den är så sällsynt. Och för att du kan dricka Kirchspiel till ett budgetpris. Druvorna kommer nämligen från i stort sett samma plats där druvorna skördas för Kirchspiel Grosses Gewächs, men mitt i vingården finns det en liten plot (0,33 ha), som innehåller extra järnrik jord, där röd kalksten (snarare än gul kalksten) dominerar. Eftersom Klaus-Peter Keller tycker om terroir och varje vingårds egna, unika uttryck, görs all jäsning endast av naturliga jästsorter. "Mother Nature is the Boss", som KP brukar säga. Vad som nästan årligen inträffar, är att ett enstaka fat från just denna järnrika plot inte jäser ut tillräckligt (restsötman stannar på 11-12 gram istället för maximala 9 gram för att legalt få kallas för Grosses Gewächs). Han skulle kunna blanda ut det fatet med övriga och sälja vinet som GG till betydligt högre priser. Istället väljer Keller att låta fatet vara kvar och säljer det mycket billigare - samma vin från samma vingård (Westhofener Kirchspiel) men med 2-3 gr mer restsötma.

Här är exempel på hur vinkritiker brukar beskriva detta sällsynta vin, oavsett årgång. "Keller's Westhofener Kirchspiel Riesling RR once again reflects especially ripe fruit from an iron-rich sector in this site and illustrates the rather obvious fact (though one ignored by the vast majority of Germany's elite growers) that judicious residual sugar can render a riper wine more elegant simply because of reduced alcohol. And rest assured that there is more than enough acidity and extract here to buffer the modest level of residual sugar in question. Penetrating scents of kirsch and mirabelle distillates with hints of mint and a whiff of wood smoke lead to a substantial yet bright palate whose sappy multi-citrus intensity preserves into a gripping finish the invigoratingly piquant and pungent elements adumbrated in the nose. A hint of honey underscores the richness of ripe fruit while salt and stone add further complexity." (The Wine Advocate)

Keller Riesling von der Fels


Som kommentaren nyligen observerat på instagram: "Imagine DRC would sell declassified Grand Cru for 50 euros..." :)

Egen upplevelse från en dag mitt under skörden, där undertecknad var med och knipsade vinklasar ner i skördehinkarna:

- Hm, det här verkar ju vara gamla, knotiga vinrankor, som mindre träd... Hur gamla är de?
- Just dessa är 40-50 år.
- Ahhh! Så vi skördar Kirchspiel GG just nu!? Häftigt!
- Nej, det är för Riesling von der Fels...


Så är det inte alltid, över hela fronten, men det är ett faktum att Riesling von der Fels generellt är från Kellers Cru GG-vingårdar, allt från Abstserde, Morstein, Hubacker och Kirchspiel, men där vinrankorna oftast "bara" är ca 25-30 år gamla. Inte tillräckligt för GG, tycker Keller. Så varför inte göra ett vin för 347 riksdaler? Gärna för oss... Om priset inte känns bra, finns det andra alternativ. För en hundralapp till, kan man istället köpa vinet från Danmark och lägga på transportkostnaden.

Och låt oss inte prata för högt vad Keller dessutom gör med Riesling von der Fels. Han häller i lite fat av GG, "to spice it up. Just for fun."

Det är dock en annan historia. Klockan är exakt 22.39 och nu väntar betygsprognoser i matematik. Någon som önskar byta jobb? :cool:



PS. Vi har lagt ut en blänkare i en annan tråd om lokal för sortimentsprovning. Inte som en reklam, utan mer som en fråga till er läsare om tips.
 
Ahhh...Weingut Keller. Det är ju VÅR producent! :p

Det verkar ju som att det uppskattas av läsare här, att få lite inblick bakom kulisserna med kommentarer från oss som importörer. Som med Dönnhoff häromsist. Tänkte därför bjuda på lite högst subjektiva kommentarer. Skulle kunna skriva spaltmeter om Keller, men faktum är att skolan insisterar på att vi ska vara färdiga med en betygsprognos och dessutom skicka en kallelse för utvecklingssamtal nästa vecka, med deadline imorgon, så det får bli en kompromiss.

Till de som beklagar sig över prisökningar på gamla favoriter: We hear your pain... Var vänlig, tag en nummerlapp och ställ er snällt i kö. Det är annars vårt permanenta diskussionstema när vi samlas på privata middagar och vinprovningar bland vänner - "Kommer ni ihåg när man kunde köpa vin XX för Y kronor?" Vi har tappat räkningen på hur många såna exempel det finns bland personliga favoritviner och dito producenter. Insidertips inför framtiden: det kommer inte bli lättare eller bättre framöver. Tvärtom. Det som idag anses vara en självklarhet, som att få köpa så många flaskor Keller som man bara orkar bära från Systembolaget, kommer vara en utopi i framtiden. Det gäller förvisso inte för alla producenter, men för Weingut Keller är det bara att acceptera. Dom är inte som alla andra, på gott och ont. Kommer ihåg för länge sedan när efterfrågan översteg produktionen med minst 10 ggr. Det var då - hur det ser ut idag vågar vi inte ens tänka på, än mindre hur det blir i framtiden. Vad vi i alla fall VET, är att Sverige har en unik position i vinvärlden när det gäller allokeringar av Keller. Det finns länder vars allokering är några lådor Riesling von der Fels. Systembolaget lanserar 1700 flaskor. Trots att familjen Keller är nära, personliga vänner, förstår även vi att det i längden är en ohållbar situation. Trycket från hela världen är helt enkelt enorm, med importörer i alla länder som bara vädjar efter mer, mer, mer... Vi gör allt vi kan för att fäkta vilt med armarna och försöka mota bort de som vill ta en tugga av våra allokeringar.

Det som har gjort det möjligt att få det vi ändå får, är ett bra samarbete med de fantastiska inköparna, som alltid har varit på hugget och förstått att de måste svara på minuten, sedan är allt slutsålt, innan ens en enda flaska är buteljerad. Vill inte göra reklam för enskilda personer eller "out:a" dem med namn, med från vår horisont, har nuvarande och framför allt tidigare inköpare varit alldeles fantastiska. Inte för att de har sagt ja till allt som offereras (för så har det inte varit), utan för att de är och har varit precis så kunniga, professionella och passionerade som man bara kan önska sig som importör. Trots att vi har möjlighet att köpa mycket direkt ur hand personligen från vinmakare, som är våra personliga vänner (men som vi inte jobbar med), har vi ändå tappat räkningen på hur mycket gott och kul vi har släpat hem från Systembolaget, tack vare inköparna (och givetvis tack vare de importörskollegor och konkurrenter som är duktiga på att offera allt vingodis!). En win-win, som vi ser det.

Om det tillåts, några kommentarer om de viner som lanseras imorgon.

Keller's Rieslaner Auslese

Alla frågar...VARFÖR inte ympa om vinstockarna till Riesling, som ju ger massivt mer pengar än dessa skitsummor som Rieslaner uppbringar!?? (nåja, leta på nätet så ser ni hur sällsynt och dyrt det ändå kan vara). Vad många inte vet är att Keller ALLTID kommer göra Rieslaner. Dels för att det gillar druvan, för att den är himla god och av personliga skäl. Det är tack vare Rieslaner som Klaus-Peters pappa och mamma träffades, blev kära och gifte sig. Utan det, ingen Weingut Keller idag. En lång historia, som inte kan berättas i detalj här. Låt oss träffas över ett glas vin istället, så berättar vi gärna historien.

Keller's Grüner silvaner trocken

Så HÄR ser numera vår dialog ut varje år (no joke...).

- Hej! Vad är vår allokering för Grüner silvaner?
- Noll.
- Noll!?? Vad menar du?? Varför skulle vi plötsligt förlora hela vår allokering - vi har ju fått nästan 2000 flaskor en gång i tiden.
- Vi gör inte längre det vinet.
- Men...varför?? Det är ju en återkommande favorit i Sverige och restaurangerna är gaaalna i vinet!
- De vingårdar vi har kvar är för bra. Vi kan inte göra ett "village" vin med så gamla vinrankor. De vi hade tidigare, är sålda. Nu har vi lite intill Abtserde med gamla vinrankor - de passar bäst till Fuervogel Sylvaner Reserve.
- Men... Vi GILLAR ju vinet! Och kunderna till Systembolaget!
- Nej. Det blir inget.
- Snälla...
- Suck. Okey då, jag ska försöka övertala min fru att göra en buteljering i alla fall.
- Tack! :)))


Tydligen är det vi och två andra vänner till familjen i Tyskland som har lyckats få dom att att buteljera det vin som egentligen inte ska finnas. Tycker någon inte om priset? Lugn, leta efter Feuervogel Sylvaner på nätet - det är där ni kommer hitta vinet i fortsättningen. Nu, för nästa årgång, kommer vi gå igenom samma procedur. "Klaus-Peter, nå, vår allokering?" Noll! Snälla...

Keller's Riesling RR Goldkapsel

Ett absolut (högst subjektivt!) favoritvin år efter år... Ett vin från GG-gårdar, men som skördas så att det inte lyckas jäsa ut till under 9 gram restsötma (krävs för att få kalla den för GG). Vi kan bara citera vår egen hemsida:

Kellers Riesling 'RR' Goldkapsel har blivit en riktigt kultklassiker, just för att den är så sällsynt. Och för att du kan dricka Kirchspiel till ett budgetpris. Druvorna kommer nämligen från i stort sett samma plats där druvorna skördas för Kirchspiel Grosses Gewächs, men mitt i vingården finns det en liten plot (0,33 ha), som innehåller extra järnrik jord, där röd kalksten (snarare än gul kalksten) dominerar. Eftersom Klaus-Peter Keller tycker om terroir och varje vingårds egna, unika uttryck, görs all jäsning endast av naturliga jästsorter. "Mother Nature is the Boss", som KP brukar säga. Vad som nästan årligen inträffar, är att ett enstaka fat från just denna järnrika plot inte jäser ut tillräckligt (restsötman stannar på 11-12 gram istället för maximala 9 gram för att legalt få kallas för Grosses Gewächs). Han skulle kunna blanda ut det fatet med övriga och sälja vinet som GG till betydligt högre priser. Istället väljer Keller att låta fatet vara kvar och säljer det mycket billigare - samma vin från samma vingård (Westhofener Kirchspiel) men med 2-3 gr mer restsötma.

Här är exempel på hur vinkritiker brukar beskriva detta sällsynta vin, oavsett årgång. "Keller's Westhofener Kirchspiel Riesling RR once again reflects especially ripe fruit from an iron-rich sector in this site and illustrates the rather obvious fact (though one ignored by the vast majority of Germany's elite growers) that judicious residual sugar can render a riper wine more elegant simply because of reduced alcohol. And rest assured that there is more than enough acidity and extract here to buffer the modest level of residual sugar in question. Penetrating scents of kirsch and mirabelle distillates with hints of mint and a whiff of wood smoke lead to a substantial yet bright palate whose sappy multi-citrus intensity preserves into a gripping finish the invigoratingly piquant and pungent elements adumbrated in the nose. A hint of honey underscores the richness of ripe fruit while salt and stone add further complexity." (The Wine Advocate)

Keller Riesling von der Fels


Som kommentaren nyligen observerat på instagram: "Imagine DRC would sell declassified Grand Cru for 50 euros..." :)

Egen upplevelse från en dag mitt under skörden, där undertecknad var med och knipsade vinklasar ner i skördehinkarna:

- Hm, det här verkar ju vara gamla, knotiga vinrankor, som mindre träd... Hur gamla är de?
- Just dessa är 40-50 år.
- Ahhh! Så vi skördar Kirchspiel GG just nu!? Häftigt!
- Nej, det är för Riesling von der Fels...


Så är det inte alltid, över hela fronten, men det är ett faktum att Riesling von der Fels generellt är från Kellers Cru GG-vingårdar, allt från Abstserde, Morstein, Hubacker och Kirchspiel, men där vinrankorna oftast "bara" är ca 25-30 år gamla. Inte tillräckligt för GG, tycker Keller. Så varför inte göra ett vin för 347 riksdaler? Gärna för oss... Om priset inte känns bra, finns det andra alternativ. För en hundralapp till, kan man istället köpa vinet från Danmark och lägga på transportkostnaden.

Och låt oss inte prata för högt vad Keller dessutom gör med Riesling von der Fels. Han häller i lite fat av GG, "to spice it up. Just for fun."

Det är dock en annan historia. Klockan är exakt 22.39 och nu väntar betygsprognoser i matematik. Någon som önskar byta jobb? :cool:



PS. Vi har lagt ut en blänkare i en annan tråd om lokal för sortimentsprovning. Inte som en reklam, utan mer som en fråga till er läsare om tips.
Strålande info; tackar.

Jag kommer ihåg att jag köpte några Weingut Keller, Westhofener KR, 2016 för några år sedan och det vinet är ju precis som RR en Kirchspiel med några extra gram socker. Ni har inte några flaskor kvar av den på lager?

Kommer ni att släppa några GG:s från Keller i vår?

Jag kommer med glädje ihåg hur 28+ brukade ha Hubacker på menyn för 10 år sedan när jag jobbade där. Det var andra tider då
 

katho27

Medlem
Vdf såsom många andra här!
Trodde det var brådis på köpknappen men ser att det finns 250 st kvar i websaldot nu på lör morgon, lite oväntat?
Det slank med en Hebrart Special Club också f ö.
 

Origo Wine

Leverantör
Vdf såsom många andra här!
Trodde det var brådis på köpknappen men ser att det finns 250 st kvar i websaldot nu på lör morgon, lite oväntat?
Det slank med en Hebrart Special Club också f ö.

Ja, det fungerade den här gången, för att 1700 flaskor kunde lanseras. Nästa årgång kommer det nog finnas mindre än hälften att tillgå. Grattis till er som ändå har några fina 2021:eek:r i källaren! :)
 
Toppen