Sen kan producenten själv välja hur man klassifierar sina viner. Ibland blir det nedgradering och ibland uppgradering.
Har du något exempel på uppgradering?
Jag har nämnt här flera gånger exempel på ett vin som har uppgraderats eller nedgraderats; det beror alldeles hur man ser på saken. Nämligen de här:
Kloster Eberbach Berg Roseneck Riesling Beerenauslese 2011 vs. Kloster Eberbach Berg Roseneck Riesling Auslese 2011.
Jag ställde även frågan till producenten, men fick bara ett mycket knapphändigt svar – som känns nästan som ett hån. Det verkar nästa så att de vill inte prata om det.
”the differentiation of the two wines is the predicate. The BA achieved higher Oechsle values when harvesting, which means that they are ranked higher in the predicate grade.”
Ändå har båda vinerna samma alkoholhalt, men skiljer sig en aning på angivna sockerhalter. Dessutom är det i princip omöjligt hitta någon information om båda vinerna. Eller alla fall mycket få sådana. Och det är inte första gången sånt händer.
Hur
i hela fridens namn kan det vara ett exempel på
uppgradering relativt vinlagstiftningen???
1. Du har inte kommit med någon information som tyder på att Auslesen och BA:n faktiskt är exakt samma vin. Du skriver att de "skiljer sig en aning på angivna sockerhalter" vilket tyder på att det faktiskt är olika vin, precis som tillverkaren tydligen har angivit. (Som en information som inte har med vinlagen att göra, kan jag nämna att många tyska producenter av bättre klass vill att Beerenauslese ska ha en tydlig botrytiston snarare än enbart uppnå en viss mustvikt. Hög sötma men inte "rätt stil" kan innebära att man säljer det som Auslese Goldkapsel eller Auslese *** eller något liknande.)
2. Du har inte kommit med någon information som tyder på att endera vinet inte uppfyller fordringarna för Auslese eller Beerenauslese. Fordringarna i mustvikt är för samtliga prädikat uttryckta som
minst ett visst antal grader Oechsle. Även om prädikaten var exakta intervall, vilket de inte är, skulle det finnas Auslese och Beerenauslese som låg mycket nära varandra i mustvikt (°Oe).
Jag vill påstå att det är ett helt felaktigt påstående att man kan uppgradera viner och att producenten själv kan välja, om du med det menar att producenten kan
välja fritt. En Spätlese kan inte säljas som en Auslese. Då får man böter eller fängelse. Precis som om man häller österikisk dietylenglykol eller italiensk metanol i sitt vin. En VDP-producent kan inte sälja ett vin från en icke-klassificerad skräpvingård som en Grosses Gewächs. Då blir man stämd på en massa pengar och utesluten ur organisationen.
Däremot kan man sälja ett vin som uppfyller fordringarna för en Beerenauslese, men man t.ex. inte är nöjd med, som en Auslese, eller en Spätlese som Kabinett o.s.v. Exempel: Thanisch:s alla viner från Bernkasteler Doctor i årgången 2006 (då botrytisen löpte amok i stora delar av Mosel och gav tunga snarare än eleganta viner) ligger långt över minimifordringarna.
Nästan alltid när det finns en "stege" av klassificeringar, kan man välja att sälja sitt vin under en enklare beteckning. Anledningen är att det finns besvärliga årgångar med regn, hagel o.s.v., underpresterande vinplättar och unga vinrankor som inte hittat formen. Bra producenter vill då inte sälja sådana viner under samma klassificering som sina toppviner. Det är därför bra producentnamn nästan alltid trumfar officiell klassificering.